Sport

Australian Open 2022, lovit de scandalul vizelor! Jucătoarea expulzată e în stare de șoc. Ce despăgubiri cere

Novak Djokovic nu este singurul jucător de tenis care se confruntă cu regulile extrem de stricte de la Antipozi. Nataliei Vikhlyantseva i s-a interzis accesul pe teritoriul țării, chiar dacă este vaccinată.
12.01.2022 | 09:15
Australian Open 2022 lovit de scandalul vizelor Jucatoarea expulzata e in stare de soc Ce despagubiri cere
ADVERTISEMENT
12-01-2022
07:16

Renata Voracova cere despăgubiri după ce a fost expulzată din Australia

Jucătoarea cehă de tenis Renata Voracova cere despăgubiri după ce a fost nevoită să părăsească Australia din cauza faptului că i-a fost anulată viza de intrare, la fel ca în cazului sârbului Novak Djokovic.

Ajunsă acasă, sportiva a vorbit pentru publicația Denik și a dezvăluit că este încă în stare de șoc după tot ce s-a întâmplat în Australia și a menționat că va cere compensații financiare pe măsură.

”Doar biletul de avion a costat 60.000 de coroane (2.460 de euro), iar antrenorul meu a călătorit cu mine. Şi apoi mai este tot timpul ăsta, hoteluri, antrenamente pentru Grand Slam, posibilul premiu în bani. Sper că Tennis Australia îşi asumă şi nu va trebui să apelăm la măsuri legale.

Nu mă gândesc la tenis. Încă mă trezesc din şoc, încă nu l-am procesat. Sunt epuizată. Nu mă aşteptam la asta nici în cel mai urât vis, a fost prea mult. Parcă mă uitam la un film… un lung interogatoriu cu ordine de genul ‘dezbracă-te, îmbracă-te’. Nici nu vreau să mă gândesc la asta, darămite să retrăiesc”, a declarat Voracova, conform Marca.

08-01-2022
14:32

Renata Voracova a decis să plece din Australia

Jucătoarea cehă de tenis Renata Voracova a părăsit Australia, după ce autoritățile au decis anularea vizei sale din motive sanitare.

Conform site-ului abc.net.au sportiva de 38 de ani a fost ţinută în acelaşi hotel ca şi sârbul Novak Djokovic, căruia i s-a interzis intrarea în ţară din cauza statutului său de vaccinare cu o săptămână înainte de Australian Open. Ea a plecat cu un avion din Melbourne în cursul serii de sâmbătă.

Ea a fost în aceași situația cu Djokovic: nevaccinată împotriva Covid, i se acordase o scutire de la regulile anti-Covid în vigoare în ţară de către Federaţia Australiană pentru a putea veni să joace Australian Open, după ce a contractat virusul la sfârşitul anului trecut.

Dar, la fel ca în cazul numărului 1 mondial, autorităţile i-au refuzat intrarea, considerând că motivul său de scutire nu îndeplineşte condiţiile stricte de intrare pe teritoriu impuse în cadrul luptei împotriva Covid-19.

07-01-2022
12:58

Renata Voracova a rămas fără viză, deși apucase să joace un meci în Australia

Tot mai mulți sportivi aflați în Australia cad victime în această perioadă regulilor stricte impuse pentru prevenirea infectărilor cu SARS-CoV-2. Nici măcar faptul că a disputat deja un meci în proba de dublu a turneului Melbourne Summer Set 2 – alături de poloneza Katarzyna Piter – nu le-a împiedicat pe autorități să anuleze viza Renatei Voracova.

Cehoaica în vârstă de 38 de ani a fost reținută în cursul zilei de joi, 6 ianuarie și transportată la același hotel în care se află și Novak Djokovic. Potrivit presei locale, aceasta ar fi pătruns în țară folosindu-se de o scutire emisă de Tennis Australia, conform căreia a fost infectată cu Covid-19 în ultimele şase luni, motiv invocat și de liderul ATP. Rămâne de văzut dacă Voracova va urma exemplu sârbului și va contesta decizia în instanță sau va părăsi Australia. 

După Novak Djokovic, a venit rândul unei sportive din WTA să-și vadă năruit planul de a evolua la primul turneu de Grand Slam al anului. Este vorba despre Natalia Vikhlyantseva (195 WTA), a cărei viză a fost revocată subit, pe motiv că s-a vaccinat anti-Covid cu Sputnik V, un ser nerecunoscut de autoritățile australiene.

Natalia Vikhlyantseva a primit interzis la Antipozi, deși este vaccinată

Din păcate, nu voi participa la turneul de la Australian Open din acest an! Sunt foarte mulţumită de jocul meu de la ultimul turneu şi aș fi vrut să merg acolo, dar Sputnik nu este încă un ser verificat.

ADVERTISEMENT

Mult succes tuturor participanţilor şi organizatorilor AO, care au făcut mereu turnee excelente!”, a transmis rusoaica de 24 de ani, prin intermediul rețelelor de socializare. Aceasta ar fi trebuit să evolueze în calificările turneului de la Australian Open. Doar patru vaccinuri sunt aprobate la Antipozi:  Pfizer, AstraZeneca, Moderna şi Johnson&Johnson.

Anunțul vine într-o perioadă în care atenția lumii tenisului și nu numai este îndreptată asupra scandalului uriaș ce îl are în centru chiar pe liderul ierarhiei ATP. Deși inițial primise o scutire din partea federației, Nole a fost reținut la aeroport, interogat timp de aproape 9 ore și dus apoi într-un centru de carantinare destinat imigranților, unde va rămâne până la judecarea apelului privind decizia de revocare a vizei.

ADVERTISEMENT

Sârbii, scandalizați de „tratamentul indecent” de care a avut parte Djokovic

Modul în care autoritățile australiene l-au tratat pe Novak Djokovic încă de la sosirea în țară a stârnit un val uriaș de revoltă în Serbia natală. Potrivit unui comunicat emis cu puțin timp în urmă, guvernul de la Belgrad sare în apărarea deținătorului a nu mai puțin de 20 de titluri Grand Slam (n.r. dintre care 9 chiar la Australian Open) și cere ca acesta să fie cazat în apartamentul închiriat de echipa sa. Cu atât mai mult cu cât sârbii sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, conform vechiului calendar iulian.

Nemanja Starovic, secretar de stat în cadrul Ministerului Sârb al Afacerilor Interne, a dat asigurări că țara vecină nu intenționează să influenţeze în niciun fel decizia autorităţilor judiciare australiene, exprimându-și, însă, speranța că, „în spiritul bunelor relaţii bilaterale dintre Australia şi Serbia, precum şi în conformitate cu competenţele sale, i se va permite lui Djokovic să petreacă Crăciunul într-un loc mai bun”.

ADVERTISEMENT

Replica nu s-a lăsat, însă, mult așteptată. „Domnul Djokovic nu este ţinut captiv în Australia, este liber să plece în orice moment în care doreşte să facă acest lucru, iar Forţa de Frontieră va facilita acest lucru, fără doar şi poate”, a transmis ministrul de Interne al Australiei, Karen Andrews.

Jelena Djokovic: „Trag aer în piept”. Ce le-a transmis susținătorilor lui Djokovic

În mesajul emoționant publicat chiar de Crăciun, Jelena Djokovic le-a mulțumit fanilor din întreaga lume pentru susținerea arătată soțului său și a promis că va găsi puterea să-și păstreze calmul în această perioadă dificilă.

ADVERTISEMENT

Astăzi este Crăciunul în Serbia, vă urez să fiți sănătoși, fericiți, în siguranță și împreună cu familiile voastre. Ne doream să fim cu toții împreună astăzi, dar consolarea mea este că măcar suntem sănătoși.

Vom învăța din această experiență. Vă mulțumesc, dragi oameni din întreaga lume, pentru că vă folosiți vocea pentru a-i trimite dragoste soțului meu! Trag aer în piept pentru a mă calma și a găsi recunoștință (și înțelegere) în acest moment, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă!

Cea mai importantă lege pe care ar trebui să o respectăm cu toții, indiferent de granițe, este iubirea pentru o altă ființă umană. Dragostea și iertarea nu sunt niciodată niște greșeli, ci forțe puternice!”, a scris partenera de viață a lui Novak Djokovic, pe contul său de Twitter.

ADVERTISEMENT