News

Nu toate vaccinurile sunt egale. În ce țări e permis accesul în funcție de serul primit

04.05.2021 | 18:49
Nu toate vaccinurile sunt egale In ce tari e permis accesul in functie de serul primit
Nu toate vaccinurile sunt egale. În ce țări e permis accesul în funcție de serul primit Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Odată cu perspectiva reluării călătoriilor la nivel global, unii oameni descoperă că alegerea tipului de vaccin contra COVID ar putea determina lista destinațiilor în care vor avea acces.

Comisia Europeană recomandă ca statele membre să permită intrarea cetățenilor din țări terțe care au fost complet vaccinați împotriva coronavirusului utilizând un vaccin aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

ADVERTISEMENT

La rândul său, China recunoaște până acum doar vaccinurile produse local, iar vaccinurile sale nu sunt aprobate în SUA sau Europa de Vest.

Când vine vorba de călătorii, nu toate vaccinurile sunt egale. În ce țări e permis accesul în funcție de serul primit

Odată cu reluarea călătoriilor, unii oameni descoperă că alegerea vaccinului ar putea determina unde li se permite să meargă.

ADVERTISEMENT

Deja, Uniunea Europeană recomandă țărilor membre să permită intrarea cetățenilor din țări terțe care au fost complet vaccinați împotriva coronavirusului cu un vaccin aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

EMA a aprobat până acum patru vaccinuri: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen (Johnson & Johnson).

ADVERTISEMENT

Vaccinurile care au primit aprobare pentru utilizare de urgență de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar putea fi de asemenea acceptate. Această listă este în prezent echivalentă cu cea a EMA, deși este de așteptat o decizie cu privire la Sinopharm și Sinovac din China în următoarele zile.

Persoanele care călătoresc trebuie să primească ultima doză recomandată cu 14 zile înainte de sosirea lor pe teritoriul unui stat UE.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Comisia dorește ca statele membre să ridice toate restricțiile de călătorie, cum ar fi testarea și carantina la sosire, pentru turiștii complet vaccinați care intră pe teritoriul lor. Acest lucru ar trebui să se aplice atât rezidenților din UE, cât și celor din afara UE.

Acest lucru înseamnă că cei care au fost imunizați cu seruri de la  producători chinezi precum Sinovac și Sinopharm sunt susceptibili de a le fi interzisă intrarea în viitorul previzibil, cu consecințe puternice pentru activitatea de afaceri globală și revigorarea turismului internațional.

Pe măsură ce eforturile de imunizare se intensifică în întreaga lume, un pachet de acorduri între țări și regiuni pune bazele unei divizări globale în funcție de vaccin, în care serul primit ar putea determina în ce țări putem intra și lucra.

Pentru cetățenii chinezi care se deplasează în străinătate în mod regulat și pentru cetățenii occidentali care doresc să profite de oportunitățile de afaceri din cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, apare o dilemă cu privire la vaccinul pentru care ar trebui să opteze.

China recunoaște până acum doar serurile făcute în țară, iar vaccinurile sale nu sunt aprobate în SUA sau Europa de Vest.

Pentru milioane de oameni din întreaga lume care nu pot alege ce vaccin primesc, riscul ca mai multe locuri să devină selective în ceea ce privește vaccinurile pe care le recunosc, mai ales având în vedere ratele de eficacitate variate ale vaccinurilor, creează posibilitatea ca, chiar și în cazul unei persoane imunizată complet, călătoriile să fie în continuare limitate – cu consecințe pentru activitatea de afaceri internațională și industria turismului.

UE vrea pașaport de vaccinare

UE intenționează să introducă permise/pașapoarte de vaccinare începând din iunie, ceea ce va permite deplasarea celor inoculați sau vindecați recent de COVID și, prin urmare, sunt considerați imuni.

Conform proiectului de regulament – sub rezerva negocierilor în curs între guvernele UE și Parlamentul European – toate vaccinurile aprobate de autoritatea de reglementare a medicamentelor din blocul comunitar vor fi acceptabile pentru călătorii, deși statele membre UE sunt „încurajate” să accepte vaccinurile care au primit aprobarea OMS pentru utilizare în caz de urgență și recunoașterea certificatelor emise de țări din afara UE.

Decizia finală cu privire la vaccinurile care vor fi acceptate revine statelor membre individuale.

Multe țări și-au închis granițele pe fondul pandemiei, unele permițând intrarea doar propriilor cetățeni și chiar și atunci cu carantine de câteva săptămâni după sosire.

În timp ce vaccinurile sunt văzute ca modalitatea de a elimina barierele de intrare, rămâne o incertitudine considerabilă cu privire la modul în care sau dacă națiunile vor face diferențe între cele cel puțin 11 seruri disponibile la nivel mondial.

Guvernele din China până în Europa discută despre pașapoartele de vaccinare – certificări ușor accesibile și verificabile care afirmă că o persoană a fost imunizată – dar nu este clar dacă țările vor urmări recunoașterea universală a tuturor vaccinurilor sau dacă vor fi selectivi pe care aleg să le recunoască, în special cu odată creșterea numărului variantelor de virus și înmulțirea întrebărilor cu privire eficacitatea vaccinurilor actuale împotriva acestora.

China a relaxat în martie cerințele de solicitare a vizei pentru străinii imunizați cu vaccinurile chinezești, inclusiv posibilitatea de a renunța la testele COVID sau la completarea formularele de declarație de călătorie.

Vaccinurile produse de China sunt disponibile numai în unele țări, cum ar fi Brazilia, Pakistan și Serbia.

Dând totuși un semnal că Beijingul ar putea fi conștient de costurile economice ale selectivității vaccinurilor, ambasada chineză la Washington a anunțat de curând că persoanele care au fost imunizate cu anumite vaccinuri occidentale ar putea avea acces în țară dacă ar călători din Dallas, Texas.

Mass-media de stat a indicat că serul Pfizer/BioNTech va fi probabil aprobat la jumătatea anului.

China nu este singurul stat care restricționează accesul persoanelor imunizate cu anumite vaccinuri. Islanda omite în prezent vaccinurile chinezești și rusești din lista celor pe care le aprobă pentru intrarea în țară.

Lipsa turiștilor chinezi afectează turismul la nivel global

Dilema recunoașterii vaccinurilor este una cheie pentru țările dependente de turism, industria de turism global, o industrie de 9 trilioane de dolari fiind paralizată efectiv de la începutul pandemiei.

Abordarea Chinei cu privire la această problemă poate avea un impact asupra luării deciziilor, întrucât turiștii chinezi au fost printre cele mai mari grupuri de vizitatori străini care călătoresc în cele mai căutate zone turistice din Asia de Sud-Est, Australia și Noua Zeelandă și în capitalele lumii înainte de pandemie.

În 2019 155 de milioane de turiști chinezi au cheltuit peste 133 miliarde de dolari în străinătate, potrivit Academiei de Turism din China, un grup de reflecție guvernamental și filială a Ministerului Culturii și Turismului.

Grecia, una dintre țările cele mai dependente de turism, le permite celor vaccinați cu vaccinul rusesc Sputnik, precum și cu trei dintre serurile chinezești să intre în țară fără carantină. Vizitatorilor din țări din afara UE, inclusiv Rusia, SUA și Marea Britanie, au putut intra pe teritoriul statului elen cu condiția sa fie vaccinați sau să aibă un test RT-PCR negativ recent.

Spre deosebire de Grecia, Spania este mai prudentă, așteptând reglementări la nivelul UE înainte de a-și redeschide granițele pentru turism în iunie. „Vom respecta consensul în cadrul UE. Știm că alte țări europene vor să deschidă mai devreme, așa cum este cazul Greciei, dar nu vrem să ne asumăm niciun risc”, a declarat Reyes Maroto, ministrul Industriei și Turismului pentru Financial Times.

ADVERTISEMENT