News

Număr record de vaccinuri aflate în faza de testare pe oameni. Britanicii sunt cei mai avansați în tentativa de a salva omenirea de Covid-19

03.07.2020 | 15:24
Numar record de vaccinuri aflate in faza de testare pe oameni Britanicii sunt cei mai avansati in tentativa de a salva omenirea de Covid19
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că nu mai puțin de 17 vaccinuri anti-Covid se află în etapa de testare pe oameni.

Companiile farmaceutice, în colaborare cu guvernele lumii, fac eforturi fără precedent în lupta împotriva noului coronavirus, în speranța că un vaccin eficient va fi dezvoltat în timp record.

ADVERTISEMENT

Cel mai avansat vaccin împotriva Covid-19 este dezvoltat în Marea Britanie, la Universitatea Oxford.

17 vaccinuri anti-Covid au intrat în faza de testare pe oameni

OMS a organizat o conferință de cercetare unde s-a arătat optimistă cu toate că testele curente au fost sortite, momentan, eșecului.

ADVERTISEMENT

„Avem o reţea variată cu patru tipuri diferite de vaccinuri”, a explicat Ana Maria Henao Restrepo, conducătoarea departamentului pentru cercetare şi dezvoltare din cadrul OMS, potrivit Digi 24.

Cercetătorii utilizează în acest moment peste 150 de substanțe active în faza de cercetare pentru a dezvolta un vaccin împotriva noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Din toate vaccinurile, unul singur se află în faza a treia de testare pe oameni. Este vorba despre AZD1222, dezvoltat de cercetătorii de la Oxford. Vaccinul a ajuns în faza în care e testat la scară largă pe un grup numeros de persoane pentru a se stabili eficacitatea și siguranța vaccinului.

Alte cinci vaccinuri se află în faza a doua de testare, pe un număr mai mic de pacienți cu o stare de sănătate bună. De asemenea, compania Biotech din orașul Mainz, Germania, și CureVac din orașul Tuebingen efectuează mai multe teste clinice pe oameni.

ADVERTISEMENT

Cu toate că Soumya Swaminatahan, cercetătorul principal al OMS, și-a manifestat dorința ca un vaccin eficient să existe în această vară, șansele ca acest lucru să se întâmple rămân mici.

Potrivit Digi 24, un vaccin se dezvoltă normal în 10-15 ani, însă omenirea face eforturi fără precedent pentru a avea un vaccin disponibil în maximum 12 luni. Asta, în condițiile în care există nenumărate boli pentru care cercetătorii n-au reușit niciodată să dezvolte un vaccin, cum este și cazul HIV.

ADVERTISEMENT