News

Dan Turturică a fost votat noul director al TVR. Răzvan Dincă, şef al Radioului Public. Update

S-au ales directorii generali ai Televiziunii Publice și Radioului Public. Plenul reunit al Parlamentului i-a votat pe Dan Turturică și Răzvan Ioan Dincă.
15.11.2021 | 21:20
Dan Turturica a fost votat noul director al TVR Razvan Dinca sef al Radioului Public Update
Partidele s-au înțeles, PSD va lua Radio România, iar PNL va lua TVR. Dan Truturică favorizat de liberali. Colaj Foto Fanatik
ADVERTISEMENT
15-11-2021
19:32

S-a hotărât cine va conduce TVR și Radioul Public

Plenul reunit al Parlamentului i-a votat, luni, cu 249 de voturi ”pentru” pe Dan Turturică șef al TVR, iar pe  Răzvan-Ioan Dincă cu 250 de voturi ”pentru”, șef al Radioului Public. 

Dan Turturică este propunerea Guvernului, în timp ce Răzvan Dincă este propunerea PSD-ului. Dan Turturică a mai fost redactor-șef al site-ului Digi 24.ro și al publicației România Liberă. Răzvan Dincă a fost director al Operei Naţionale Bucureşti.

Lista completă a noilor Consilii de Administraţie ale SRTV şi SRR, numite de Parlament, poate fi consultată AICI.

În urma negocierilor, liberalii și social-democrații au ajuns la un acord cu privire la viitoarele conduceri de la televiziunea și radioul public, urmând ca PNL să desemneze șeful TVR, iar PSD pe cel al postului de radio, au precizat pentru News.ro surse politice.

Partidele s-au înțeles, PSD va lua Radio România, iar PNL va lua TVR. Dan Turturică este propus de liberali

ADVERTISEMENT

Dan Turturică este favorit pentru a fi numit șef al TVR din partea PNL

În opinia acestora, în funcția de președinte-director general al TVR va fi desemnat jurnalistul Dan Turturică, cel propus de Guvernul Cîțu. La conducerea radioului public urmează să vină, ca înlocuitor, Răzvan Dincă, propunerea celor de la PSD. În schimb pentru TVR este favorit din partea PNL, jurnalistul Dan Turturică.

Rezultatul votului pentru desemnarea noilor conduceri ale televiziunii și radioului urmează să fie dat în plenul Parlamentului, luni, la ora 17:00. De asemenea, luni, de la ora 12:00, se vor desfășura și audierile în cadrul comisiilor de specialitate. Propunerile partidelor și ale instituțiilor de profil privind Consiliile de Administrație de la TVR, sunt de a-i propune pentru TVR în pozițiile de membri titulari de la PSD pe Severin Georgică, Ghimi I. Lucian și Dindirică Elena Anca, iar ca și membru supleant din partea social-democraților este menționat Vinţeanu Radu-Alexandru.

ADVERTISEMENT

Numirile pentru TVR

Din partea PNL pentru TVR vor fi în poziția de membri titulari, Mihai Firica și Radu Carp. Ca și membri supleanți din partea PNL sunt menționați, Gheorghe Croitoru și Sergiu Zeres.

USR au venit și ei cu nume pentru TVR, acestea fiind pentru funcția de membru titular Valentin-Andrei Enescu și Alexandru Gabriel Gherghescu, ca și membru supleant.

ADVERTISEMENT

AUR și-ar fi anunțat și ei propunerile pentru TVR, acestea fiind ale Dorothea Ionescu în poziția de membru titular și în poziția de membru supleant Pericle-lulian Capsali.

UDMR nu a omis ocazia și i-a numit pe Nagy-Debreczeni Hajnalka ca și membru titular, dar și Anderco Aliz-Timea pentru poziția de membru supleant.

ADVERTISEMENT

Din partea minorităţilor naţionale vor fi numiți Borislav Velimirovici ca și membru titular și Gjorgji Ivanovski pentru membru supleant.

Numirile pentru Radio România

Pentru poziții în postul de radio al României, PSD au venit cu propuneri pentru Săraru Ruxandra Ileana ca și membru titular, alături de Pospai Mircea și Dinca Razvan-Ioan, iar ca membru supleant este numit Herjeu Radu-Bogdan.

Din partea PNL vor veni în pozițiile de membri titulari Radu F. Alexandru, Alexandra Bogdan și Mihai Moga, iar Victor Cernea pentru funcția de membru supleant.

Din partea USR sunt numiți Liviu Cătălin Popescu pentru poziția de membru titular și Gabriel George Basarabescu pentru a fi membru supleant.

AUR i-a numit pe Sorin Faur în funcția de membru titular și Fabian-Cristian Radu, pentru a fi membru supleant.

UDMR a venit, de asemenea, cu propuneri, acestea fiind pentru Bodoczi Annamaria ca și membru titular și Zahoranszki Brigita-Eva pentru membru supleant.

Minorităţile naţionale i-au numit pe Milan Miroslav Manyura ca și membru titular și Roxana Georgeta Gheorghe-Amzăr pentru a fi membru supleant.

De ce este nevoie de o nouă conducere pentru TVR și Radio?

Parlamentul a respins, pe 11 mai, rapoartele de activitate ale TVR și Radioului Public pentru anii 2017, 2018 și 2019, astfel că Doina Gradea și Georgică Severin, desemnați la șefia celor două instituții în timpul Guvernului PSD, au fost automat revocați din funcție.

Propunerea PNL pentru postul de director general provizoriu al TVR, Ramona Săseanu, fusese validată în funcție pe 11 mai, de către plenul reunit al Parlamentului, în urma votului a 240 de voturi pentru și 135 împotrivă. De asemenea, Liviu Popescu, propunerea USR-PLUS, a preluat șefia interimară a Radioului de stat, cu 237 de voturi pentru și 134 contra.

ADVERTISEMENT