News

O altă stație GPL a fiului primarului din Caracal, fără autorizație de funcționare. Poliția locală din Brașov n-a putut să-i închidă activitatea

Poliția Locală Brașov a amendat firma fiului primarului din Caracal, care vindea GPL de la o stație fără a avea autorizație, însă instanța a anulat procesul verbal.
30.08.2023 | 09:33
O alta statie GPL a fiului primarului din Caracal fara autorizatie de functionare Politia locala din Brasov na putut sai inchida activitatea
Ionuț Doldurea, patronul firmei la care s-a produs explozia de la Crevedia / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: George Călin / Inquam Photos / Facebook Ionuț Doldurea
ADVERTISEMENT

Firma care deține terenul pe care a avut loc explozia de la Crevedia a deschis o stație GPL în Brașov, care a desfășurat activități comerciale fără autorizație de funcționare din partea primăriei din localitate. În mai 2022, Poliția Locală Brașov a amendat firma și a suspendat activitatea punctului de lucru, însă instanța a anulat procesul verbal.

Fiul primarului din Caracal a ”certat” primăria că nu i-a eliberat autorizația

Informația apare într-o cauză civilă având ca obiect ”anulare proces verbal contravenție”, formulată de SC Flagas SRL împotriva Consiliului Local al Municipiului Brașov și a Poliției Locale Brașov. Acțiunea a pornit după un control al poliției locale, în urma căruia au fost dispuse măsuri contravenționale (amendă de 400 de lei) și s-a decis suspendarea activității comerciale până la data autorizării.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor din dosar, la momentul efectuării controlului, firma SC Flagas SRL avea înregistrat pe rolul Primăriei Brașov un dosar privind obținerea autorizației de funcționare, cu privire la punctul de lucru de pe Șos. Cristianului nr. 2, ”aspect refuzat a fi menționat în cadrul obiecțiunilor, intimatul dispunând și măsura suspendării activității până la autorizare, cu toate că, în prezent, termenul privind soluționarea dosarului de autorizare a fost depășit, obligația cererii revenind intimatei”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Firma nu avea aviz de la DSP

Reprezentanții firmei fiului primarului din Caracal spun că primăria a refuzat înregistrarea dosarului privind obținerea autorizației de funcționare, pe considerentul că societatea nu obținuse o autorizare sau o notificare pentru certificarea conformității de la DSP Brașov, pentru codurile CAEN care se desfășoară în spațiu.

ADVERTISEMENT

Aceștia au mai arătat că pentru activitatea desfășurată (vânzarea cu amănuntul a combustibililor pentru autovehicule și motociclete, vânzarea cu amănuntul a produselor lubrifiante pentru autovehicule, inclusiv vânzare/comercializare GPL), nu se prevede obligativitatea autorizației emise de către DSP, întrucât în spațul respectiv nu se comercializează produse alimentare ci doar GPL.

Poliția Locală Brașov: ”La data controlului, firma nu deținea autorizație de funcționare!

De cealaltă parte, Poliția Locală Brașov a arătat că a procedat corect, amendând firma care deținea stația GPL pentru lipsa autorizației.

ADVERTISEMENT

”Intimatul a mai susținut că descrierea faptei este corectă și legală, fiind imputată petentei lipsa autorizației pentru activitatea desfășurată, înțelegându-se că, în fapt, petenta nu are autorizație, că petenta nu a depus la dosarul cauzei autorizația de funcționare necesară pentru a desfășura activității comerciale la punctul de lucru respectiv.

S-a mai susținut că fapta este descrisă corespunzător, procesul-verbal cuprinzând descrierea faptei contravenționale (nedeținere autorizație de funcționare emisă de Primăria Municipiului Brașov) cu indicarea locului și a datei și orei exacte la care a fost săvârșită precum și a tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei, respectiv că față de fapta descrisă, încadrarea juridică a faptei este corectă, agentul constatator consemnând corect articolul, alineatul, respectiv actul normativ care prevede și sancționează contravenția”, se arată în întâmpinarea PL Brașov.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții instituției au mai spus că firma trebuia să prezinte, la data controlului, o autorizație de funcționare, nu să invoce faptul că a demarat procedura obținerii acesteia.

Instanța a anulat procesul verbal și măsurile dispuse de poliția locală

Până la urmă, în timpul desfășurării procesului civil,  SC Flagas SRL a obținut, din partea autorităților locale, atât o autorizație de funcționare cât și un acord pentru desfășurarea activităților comerciale.

Judecătorii brașoveni au constatat că procesul verbal încheiat de poliția locală respectă toate condițiile legale, însă acesta a fost încadrată greșit, din punct de vedere legal. Mai precis, amenda și suspendarea activității au fost dispuse pe baza OG 99/2000, care obligă comercianții să se autorizeze în condițiile legii, însă vânzarea de combustibili reprezintă o excepție trecută în ordonanță.

”În speță, instanța notează că față de prevederile art. 3 alin. 3 lit. c din O.G. 99/2000, anterior redate, sancționarea petentei este nelegală, fapta descrisă în sarcina acesteia neconstituind contravenția prevăzută de art. 5 alin.1 și sancționată de art. 73 alin.1 lit. a și art. 74 din O.G. 99/2000.

Astfel, deși este adevărat că potrivit O.G. 99/2000, orice exercițiu comercial se desfășoară numai de către comercianți autorizați în condițiile legii, totuși prin dispozițiile art. 3 alin.3 din actul normativ, legiuitorul a stabilit o serie de activități ce sunt exceptate de la prevederile O.G. 99/2000. (…)

Prin urmare, activitatea pentru care a fost sancționată petenta, cea prevăzută în codul CAEN 4730, este o activitate ce iese de sub reglementarea O.G. 99/2000, agentul constatator înțelegând în mod nelegal să sancționeze petenta, în afara domeniului de aplicare a O.G. nr. 99/2000”, se arată în motivarea instanței, potrivit FANATIK.

Drept urmare, instanța a admis cererea societății comerciale și a anulat procesul verbal încheiat de Poliția Locală Brașov.

Tragedia de la Crevedia: firma nu mai avea autorizație de funcționare din anul 2020

Sâmbătă, 26 august, mai multe explozii s-au produs într-o fostă stație GPL deținută de SC Flagas SRL, în Crevedia. Doi oameni au murit și alte zeci de victime au fost rănite, iar ca urmare a deflagrației au fost distruse mai multe locuințe din zonă.

În anul 2020, ISU Dâmbovița a suspendat activitatea stației GPL care funcționa aici, însă în locație au continuat să fie depozitate cantități importante de GPL, prin intermediul unor cisterne.

Societatea care deține spațiile din Crevedia și Brașov este controlată de fiul primarului municipiului Caracal, Ion Doldurea.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României