News

O boală infecțioasă se răspândește rapid și generează o criză a vaccinurilor. OMS a modificat schema de imunizare

Epidemiile de holeră se înmulțesc. pe măsură ce se epuizează rezervele de vaccinuri. Seceta, inundațiile și războaiele au forțat mulți oameni să trăiască în condiții insalubre
02.11.2022 | 08:03
O boala infectioasa se raspandeste rapid si genereaza o criza a vaccinurilor OMS a modificat schema de imunizare
Mișcările de populație favorizează apariția focarelor de holeră Foto: hepta, Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un număr record de epidemii de holeră în întreaga lume, cauzate de secete, inundații și conflicte armate, a îmbolnăvit sute de mii de oameni și a afectat atât de grav aprovizionarea cu vaccinuri împotriva holerei, încât agențiile de sănătate mondiale raționalizează dozele.

O boală infecțioasă se răspândește rapid și generează o criză a vaccinurilor

Au fost raportate epidemii în Caraibe, Africa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud, punând în pericol sănătatea a milioane de oameni și copleșind sistemele de sănătate fragile.

ADVERTISEMENT

Netratată, boala, care se răspândește în mod obișnuit prin apă contaminată, poate provoca moartea prin deshidratare în doar o zi, în timp ce organismul încearcă să expulzeze o bacterie virulentă prin jeturi de vomă și diaree apoasă.

Holera este de obicei fatală în aproximativ 3% din cazuri, dar Organizația Mondială a Sănătății spune că aceasta ucide într-un ritm accelerat în recentele epidemii, chiar dacă este relativ ieftin și ușor de tratat. Este cel mai adesea fatală la copii, care evoluează rapid spre o formă severă de boală și insuficiență de organe.

ADVERTISEMENT

Epidemiile de holeră tind să urmeze deplasările de populație: atunci când seceta, inundațiile, foametea sau amenințarea cu violența forțează grupuri mari de oameni să se deplaseze, iar aceștia pierd accesul la apă curată și la instalații sanitare adecvate, bacteria holerei poate face ravagii în rândul unei populații.

În acest an, holera a fost întâlnită atât în locuri în care este o amenințare cunoscută, cât și în țări care nu s-au mai confruntat cu ea de zeci de ani.

ADVERTISEMENT

“Situația este foarte îngrijorătoare, foarte îngrijorătoare”, a declarat dr. Philippe Barboza, care conduce răspunsul Organizației Mondiale a Sănătății la holeră, relatează The New York Times. “A trebuit să ne facem griji în legătură cu războiul, sărăcia și mișcările de populație, iar acest lucru nu s-a schimbat. Dar acum avem și schimbările climatice pe lângă acestea.”

El a numit abundența de focare de holeră “un foc care va continua să se extindă”.

OMS a modificat schema de vaccinare

În Nigeria, un milion de persoane au fost strămutate din cauza inundațiilor din ultimele săptămâni și există cel puțin 6.000 de cazuri de holeră. Autoritățile din Kenya raportează suspiciuni de holeră la persoanele care fug de violențele din Somalia și care ajung în uriașa tabără de refugiați Dadaab, unde zeci de mii de copii sunt în pericol.

ADVERTISEMENT

În Haiti, holera a izbucnit pe măsură ce cartiere întregi de persoane strămutate din cauza violențelor sunt înghesuite în mici spații deschise din Port-au-Prince, împărțind o singură conductă de apă crăpată care curge prin deșeuri netratate. De asemenea, holera se agravează în închisorile extrem de aglomerate ale țării.

În Siria, milioane de oameni strămutați de războiul civil nu au acces la apă curată, în timp ce anii de lupte au distrus infrastructura sanitară. Apele reziduale brute sunt pompate în râul Eufrat, de care sute de mii de oameni depind pentru apă. Organizația Națiunilor Unite raportează peste 20.000 de cazuri suspecte de holeră și 75 de decese în această zonă.

În Pakistan, unde o treime din țară este complet sub ape după inundațiile masive provocate de muson și unde aproape 10 milioane de persoane au fost strămutate, există rapoarte privind cazuri de holeră într-o duzină de localități. Acestea nu sunt încă focare în toată regula, iar vaccinarea ar putea ajuta la evitarea dezastrului.

Dar cererea de vaccinare este atât de mare încât Organizația Mondială a Sănătății a suspendat schema recomandată de vaccinare în două doze și a trecut la o singură doză, într-un efort de a extinde oferta astfel încât să fie disponibilă o cantitate suficientă de ser pentru a putea răspunde la mai multe focare care ar putea apărea în lunile următoare.

“Nu am mai fost niciodată nevoiți să luăm o astfel de decizie privind vaccinarea, aceasta este gravitatea acestei crize”, a declarat Dr. Barboza.

Dacă se administrează suficiente doze unice într-o regiune, ar trebui să fie suficient pentru a înăbuși o epidemie, a spus el. Dar durata protecției este semnificativ mai scurtă.

O singură doză de vaccin împotriva holerei oferă între șase luni și doi ani de imunitate, în timp ce regimul complet de două doze administrate la o lună distanță le oferă adulților patru ani de protecție.

Dacă o a doua doză poate fi administrată în termen de șase luni, aceasta ar trebui să ofere trei ani de protecție. Dar dovezile privind durata exactă a protecției sunt limitate; se știe că aceasta este mult mai scurtă la copii.

Alegere imposibilă pentru agențiile care gestionează vaccinurile

Aproximativ 36 de milioane de doze de vaccin oral împotriva holerei ar fi trebuit să fie produse în 2022, iar din acestea, 24 de milioane au fost expediate pentru campaniile de vaccinare. Cele opt milioane de doze rămase au fost deja desemnate pentru o a doua rundă de vaccinare de urgență în patru țări – Camerun, Malawi, Pakistan și Kenya -, a precizat OMS.

Acest lucru a determinat organismul de coordonare care alocă vaccinurile împotriva holerei să decidă să treacă la un regim de vaccinare cu o singură doză până când vor fi disponibile noi rezerve, cel mai probabil până la sfârșitul anului.

Acest organism este alcătuit din OMSU, UNICEF și organizațiile umanitare Médecins Sans Frontières (MSF) și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, care au în subordine centrele de urgență pentru holeră din întreaga lume.

Dr. Seth Berkley, directorul executiv al GAVI, o organizație neguvernamentală care gestionează stocul global de vaccinuri împotriva holerei, printre alți agenți patogeni, a declarat că el crede că până la cinci milioane de doze vor fi produse până la sfârșitul anului 2022 și că unele cereri existente vor fi anulate, astfel încât 12 milioane de doze ar putea fi încă disponibile în acest an.

La rândul său, dr. Daniela Garone, coordonatorul medical internațional al MSF, a declarat că cererea de vaccinuri a lăsat agențiile să facă alegeri sumbre. “Te face să stai la o masă și să trebuiască să ai literalmente conversații de genul: ‘Ei bine, îl trimitem în Haiti sau îl trimitem în Siria?’ “, a spus ea. “Îl trimitem în Zimbabwe?”

În mod ideal, ar exista o vaccinare regională în Africa de Sud chiar acum, a mai spus dr. Garone. De exemplu: un focar în Malawi amenință țările vecine, deoarece există o mare circulație de persoane peste granițele cu Zambia și Mozambic. Dar nu există suficiente provizii pentru a face acest tip de campanie preventivă în regiune, sau în India, Pakistan, Nigeria sau Republica Democrată Congo.

“Pur și simplu nu există suficient vaccin”, a spus ea. “Și este vorba despre oul sau găina: Preveniți sau reacționați? În acest moment suntem doar pe partea de reacție, încercând să prevenim mortalitatea, iar noi nu putem preveni.”

Unul dintre producători a decis să nu mai producă acest vaccin

O campanie de vaccinare împotriva holerei nu urmărește să acopere întreaga populație a unei țări, ci mai degrabă zona din jurul unui punct fierbinte de transmitere. Scopul principal este de a câștiga timp pentru ca o țară să pună în aplicare măsuri de igienizare, cum ar fi instalarea de latrine și transportarea cu camionul a unor surse de apă curată, care sunt esențiale pentru a opri transmiterea.

Cea mai mare parte a vaccinului împotriva holerei din lume este produsă de o companie sud-coreeană numită EuBiologics.

Aproximativ 15% din stocul global a fost produs de Shantha Biotechnics, o filială indiană deținută integral de producătorul francez de medicamente Sanofi, dar compania a decis în urmă cu doi ani să oprească producția vaccinului împotriva holerei până la sfârșitul acestui an și să înceteze furnizarea până la sfârșitul anului 2023.

Această retragere planificată de pe piață coincide cu creșterea bruscă a cererii.

Dr. Barboza a declarat că EuBiologics produce la capacitate maximă și că lucrează pentru a-și extinde producția și că un alt producător de medicamente va începe în curând să producă vaccinul. “Dar chiar și o creștere bruscă a producției va fi mică în comparație cu nevoia”, a spus el.

Producătorii de medicamente din țările cu venituri ridicate sunt puțin interesați să producă vaccinul, care se vinde în mod obișnuit cu aproximativ 1,50 dolari pe doză, a mai declarat dr. Barboza. “Este un marker al vulnerabilității și al sărăciei și nu va afecta niciodată o țară bogată care nu se află în război.”

O a doua problemă este că fondurile pentru a cumpăra mai multe vaccinuri împotriva holerei provin adesea din același pachet limitat alocat pentru apă potabilă și lucrări de igienizare care sunt necesare în cazul unui focar de epidemie, a declarat Gian Gandhi, șeful strategiei de urgență în domeniul sănătății din cadrul diviziei de aprovizionare a UNICEF.

Tratamentul, relativ ieftin și simplu

În timp ce numărul de cazuri de holeră la nivel mondial este ridicat, numărul de decese, în acest moment, rămâne relativ scăzut, ceea ce reflectă faptul că tratamentul holerei este relativ ieftin și simplu. “Chiar și țările care nu au mai fost expuse la holeră înainte, pot învăța rapid”, a explicat dr. Garone.

Centrul Internațional de Cercetare a Bolilor Diareice, spitalul din Bangladesh, unde a fost inițiat tratamentul holerei și care a jucat un rol cheie în dezvoltarea vaccinului, a înregistrat un număr record de pacienți cu holeră în lunile martie și aprilie ale acestui an.

În loc de 400 de pacienți obișnuiți pe zi, spitalul a tratat 1.500 de pacienți, cei mai mulți dintre ei în corturi uriașe ridicate în afara unității pentru a absorbi mulțimea, a declarat dr. Tahmeed Ahmed, directorul executiv al centrului. Acolo, vectorul nu a fost inundația, ci căldura: temperaturile extreme au dus la mișcări de populație pe scară largă, lăsând oamenii fără apă curată.

Dar numai câteva persoane au murit, a spus el, deoarece simplele săruri de rehidratare orală și antibioticele vor vindeca majoritatea cazurilor. Apoi, pentru a ajuta la încetarea epidemiei, peste două milioane de persoane au fost vaccinate, prin urmărirea contactelor în punctele fierbinți.

Bangladesh a depus eforturi pentru vaccinarea preventivă în punctele fierbinți cunoscute de holeră, în încercarea de a împiedica izbucnirea unor epidemii.

Dr. Berkley a declarat că, în prezent, 85% din rezerve sunt folosite în situații de urgență. “Dacă ați putea merge și face vaccinare preventivă în aceste puncte fierbinți, ați putea bloca aceste diferite locuri de unde se transmite boala”, a spus el.

Dr. Barboza a declarat că, deși epidemiile de holeră sunt greu de prezis, OMS anticipează că vor fi mai multe, din cauza schimbărilor climatice. În timp ce dezastrele provocate de inundații, cum ar fi cele din Nigeria și Pakistan în acest moment, evocă imediat temeri legate de holeră, riscul provocat de secetă poate fi și mai mare, a spus el.

“Când apa este rară, puteți avea oameni înghesuiți și mai strâns, poate că toți folosesc un singur izvor care nu este protejat, iar mai mulți oameni înseamnă un risc mai mare de contaminare”, a spus el. “Nu au apă pentru a se spăla sau pentru a-și spăla legumele și este un efect în spirală.”

Dacă unele dintre focarele aflate acum în desfășurare continuă și după șase luni, imunitatea persoanelor vaccinate cu o singură doză va fi scăzut și vor trebui revaccinate, a spus el. În mod ideal, aceasta ar fi cu regimul complet de două doze, dacă rezervele au fost refăcute. Dar, a adăugat el, aceiași factori care determină apariția epidemiilor – insecuritatea și inundațiile – fac dificilă vaccinarea.

ADVERTISEMENT