Life

O cometă va traversa cerul României. Când poate fi văzută

România, traversată de o cometă, numită ”Nishimura”. Când va putea fi văzută și în cât timp va parcurge întreg Pământul?
11.09.2023 | 10:30
O cometa va traversa cerul Romaniei Cand poate fi vazuta
O dată la cât timp are loc un astfel de fenomen. Sursa foto: HT Tech
ADVERTISEMENT

Un important eveniment astronomic va avea loc în ziua următoare, deasupra României și nu numai. Pământul va fi traversat de o cometă, numită ”Nishimura”, după numele celui care a descoperit-o, fotograful spațial japonez, Hideo Nishimura.

România, traversată de o cometă ce se va vedea cu ochiul liber

La începutul lunii august a fost observată pentru prima dată cometa ”Nishimura”. În ziua de 12 septembrie va trece pe lângă Pământ, apropiindu-se la 125 de milioane de kilometri și, potrivit oamenilor de știință, va fi vizibilă cu ochiul liber, în următoarele cinci zile.

ADVERTISEMENT

Totuși, cometa nu va fi observată de toată lumea, chiar dacă se va putea vedea și fără telescop, fiindcă îți trebuie anumite cunoștințe în astronomie. De altfel, se va apropia mai mult de Soare, pe data de 17 septembrie traversându-l la o distanță de aproximativ 34 de milioane de kilometri, scrie CNN.

Dacă veți avea curiozitatea de a descoperi cometa, rețineți faptul că va avea coada îndreptată în direcția opusă Soarelui, explicația fiind că acest corp ceresc împinge de fiecare dată particulele fine de praf, potrivit profesorului Dave Schleicher, astronom la ”Observatorul Lowell din Arizona”.

ADVERTISEMENT

Cum va arăta cometa

Tot Dave Schleicher mai spune că ”Nishimura” va fi verzuie și în același timp incoloră, deoarece lumina solară se reflectă pe granulele de praf, care ar fi mai mici chiar și decât particulele din pudra de talc. Se crede că o cometă similară a mai trecut pe lângă Soare și s-ar fi apropiat de Pământ în jurul anului 1950, înainte să apară telescopul.

”Această cometă are nevoie de 500 de ani pentru a orbita Sistemul Solar, în timp ce Pământul are nevoie de un an, iar planetele exterioare au nevoie de câteva decenii. Cometa Halley, care a stârnit mult interes în timpul apropierii sale de Terra în 1986, are nevoie de 76 de ani pentru a parcurge o orbită completă în jurul Sistemului Solar.

ADVERTISEMENT

Aşadar, când se spune că este o oportunitate unică în viaţă pentru a vedea cometa Nishimura nu este o exagerare. Ea poate fi deja văzută, dar se va afla la 78 de milioane de mile (125,5 milioane de kilometri) de Pământ pe 12 septembrie şi atunci ar trebui să avem cea mai bună şansă de a o vedea cu ochiul liber”, a transmis Brad Gibson, directorul Centrului de Astrofizică E.A, parte din Universitatea Hull, din Marea Britanie.

Va fi cometa distrusă de Soare?

Este posibil ca ”Nishimura” să fie distrusă de căldură, având în vedere că va trece mai aproape de Soare. De altfel, mulți experți se așteaptă și ca reziste temperaturii corpului ceresc, având în vedere că în trecut l-a traversat fără nicio problemă.

ADVERTISEMENT

”Dacă va supraviețui trecerii sale prin Soare, va trece pe partea îndepărtată a Soarelui față de Pământ la începutul lunii octombrie, iar apoi va ieși pe cerul de dimineață al emisferei sudice în noiembrie. Este posibil să rămână vizibilă timp de câteva luni după aceea, deși va fi probabil un obiect destul de slab, care va continua să se estompeze pe măsură ce se îndepărtează de Soare și de Pământ”, a mai explicat și Alan Hale, co-dezvăluitorul cometei Hale-Bopp și fondator al Earthrise Institute.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Capcana de la semafor. Rămâi pe loc fără permis
Capcana de la semafor. Rămâi pe loc fără permis
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută....
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută. Românii, prinși între negocierile pentru funcții și excentricitatea moștenită de acasă
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el