Life

Planta uluitoare care se poate camufla. Se spune că poate trata afecțiunile cardiace

Unde crește planta care se poate camufla. Se spune că are proprietăți vindecătoare si poate trata bolile de inimă și nu numai.
25.04.2024 | 18:10
Planta uluitoare care se poate camufla Se spune ca poate trata afectiunile cardiace
Care este planta care se poate camufla. Sursa foto: Yang Niu/ Daily Mail/ YouTube
ADVERTISEMENT

Cum se numește planta care se poate camufla și unde crește. Este recoltată de mai bine de 2000 de ani în scopuri medicinale și se crede că bulbul are proprietăți vindecătoare pentru bolile de inimă și pulmonare.

Planta care se poate camufla

Fritillaria delavayi este o plantă care crește pe versanții stâncoși din munții Hengduan din China, precum și în unele locuri din Nepal. De mai bine de 2000 de ani, oamenii recoltează bulbii în scopuri terapeutice, considerând că poate trata afecțiunile cardiace și pulmonare.

ADVERTISEMENT

Deși la prima vedere pare o plantă ca oricare alta, un studiu a demonstrat că aceasta a evoluat atât de mult încât a ajuns în punctul în care se poate camufla în fața oamenilor.

Floarea care se poate camufla produce o floare verde deschis la fiecare cinci ani. Iar cercetătorii au dezvăluit că, pe parcurs ce se dezvoltă, își pierde culoarea și ajunge să capete o nuanță pământie. Despre acest aspect, oamenii de știință cred că este un mecanism de apărare pe care l-a dezvoltat pentru a nu mai fi culeasă.

ADVERTISEMENT

Un studiu a demonstrat că plantele care își schimbă culoarea se află în zonele intens circulate de oameni, ceea ce întărește teoria conform căreia planta se camuflează pentru a se proteja.

Floarea este extrem de valoroasă

Planta care se camuflează este, de altfel, și destul de scumpă. Un kilogram de fritillaria delavayi costă numai 218 dolari, iar pentru a produce un kilogram de pulbere medicinală este nevoie de 3500 de flori.

ADVERTISEMENT

„Este remarcabil să vedem cum oamenii pot avea un impact atât de direct și de dramatic asupra colorării organismelor sălbatice, nu doar asupra supraviețuirii lor, ci și asupra evoluției lor”, a declarat coautorul Martin Stevens, cercetător la Centrul pentru Ecologie și Conservare din cadrul Campusului Penryn al Universității Exeter din Cornwall, conform daylimail.co.uk. 

De altfel, mai multe plante par să folosească acest camuflaj pentru a se ascunde de animalele care ar putea să le mănânce. În cazul acestei flori, însă, situația este puțin diferită.

ADVERTISEMENT

Fritillaria delavayi își schimbă culoarea pentru a se amesteca printre roci, în acest mod, ea devine mai greu de văzut pentru cei care trec pe acolo și ar putea să o culeagă dacă o văd.

ADVERTISEMENT