News

O dramă de familie devine preocuparea întregii Europe. “Belloni a plecat și sunt în joc 425 de miliarde de dolari”

Demisia directorului general al LVMH, ce mai mare companie europeană, a venit în mijlocul luptei pentru succesiune dintre cei cinci copii ai patronului Bernard Arnault.
26.03.2024 | 16:31
O drama de familie devine preocuparea intregii Europe Belloni a plecat si sunt in joc 425 de miliarde de dolari
Bernard Arnault, patronul LVMH, și soția sa, pianista Helene Mercier-Arnault, la sosirea la Palatul Elysee, în urmă cu aproape patru săptămâni Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dacă producătorii de la HBO ar încerca să caute care companie ar putea fi modelul ideal pentru continuarea dramei TV de succes “Succesiunea”, nu le-ar fi greu să găsească cel mai potrivit candidat, este concluzia la care a ajuns publicaţia britanică The Telegraph.

LVMH areo valoare de piaţă de 425 miliarde euro

Săptămâna trecută, Antonio Belloni a demisionat din funcția de adjunct al lui Bernard Arnault, faimosul director executiv al producătorului francez de bunuri de lux LVMH. Potrivit ultimului top Forbes, din 4 martie 2024, Arnault este cea mai bogată persoană din lume, cu o avere netă estimată la 229 de miliarde de dolari. Demisia lui Belloni a venit în mijlocul unei lupte acerbe pentru succesiune, pe care o duc cei cinci copii ai lui Arnault.

ADVERTISEMENT

Bătălia pentru moștenirea lui Bernard Arnault şi, implicit, conducerea celei mai mai mari companii europene, reprezintă un mare pericol pentru economia continentală, pe scară largă. Drama este la apogeu, scrie The Telegraph, care adaugă că, în comparație cu lupta pentru conducerea LVMH, mașinațiunile interne ale familiei Roy din celebrul blockbuster HBO par nişte simple jocuri de copii.

Cea mai recentă întorsătură a avut loc, după cum am menționat, odată cu demisia lui Antonio Belloni din funcția de director general al grupului. De când s-a alăturat conglomeratului Arnault, directorul născut în Italia a fost considerat numărul doi al companiei, el fiind cel care coordona în mod activ operațiunile de zi cu zi. Şi totuşi Belloni a fost destul de discret şi rareori a ţinut prima pagină a ziarelor.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți oameni de afaceri și miliardari au un subordonat pe care se bazează, pentru ca totul să funcționeze fără probleme, iar analiştii spun că plecarea bruscă a lui Belloni este rezultatul plasării copiilor lui Arnault în poziții cheie în cadrul companiei. Astfel, fiica sa cea mare, Delphine (48 ani), conduce Christian Dior Couture, Antoine (46 ani), deține controlul asupra marketingului LVMH, Alexandre (31 ani) este numărul doi la Tiffany & Co, supervizând produsele și comunicațiile, Frederic (29 ani) conduce departamentul de ceasuri, iar Jean (25 ani) este responsabil de dezvoltarea categoriei de ceasuri Louis Vuitton.

Dar investitorii sunt acum foarte îngrijorați că Belloni se va dovedi a fi fost mai important pentru succesul companiei decât sugerează profilul său extern. Asta cu atât mai mult cu cât LMVH nu este o simplă afacere de modă şi bunuri de lux, ci un conglomerat global. Cu o valoare de piață de 425 de miliarde de euro, este cea mai mare companie europeană. Spre exemplificare, gigantul olandez de semiconductori ASML, care este pe locul doi, are o valoare de piaţă cu 100 de miliarde de euro mai mică.

ADVERTISEMENT

Acțiunile LVMH reprezintă 40% din tranzacționarea pe piața din Paris

Acțiunile LMVH au atins un maxim istoric la începutul acestui an, depășind pragul de 400 de miliarde de euro pentru prima dată, iar analiştii speculează deja că LMVH ar putea deveni cu ușurință prima companie europeană care va atinge pragul de un trilion de dolari.

Ce model de management au celelalte conglomerate? Există descendenți ai lui Steve Jobs la Apple, Bill Gates la Microsoft, Jeff Bezos la Amazon. Dar investitorii sunt calmi, relaxați și încrezători, deoarece practica este ca, pe măsură ce influența fondatorului se estompează, managerii profesioniști, aleși exclusiv pe baza capacității lor profesionale, preia controlul în numele acționarilor.

ADVERTISEMENT

Arnault pare să meargă în direcția opusă. Managerii profesioniști, perfecționați într-o piață nemiloasă, pleacă, în timp ce el îşi numește copiii în poziții cheie şi așteaptă să vadă care dintre ei are talentul și ambiția să preia LMVH când în cele din urmă el se va decide să se retragă. Mulți antreprenori au plasat unul sau doi copii în poziții superioare – clanul dispărut Murdoch este cel mai bun exemplu – și i-au lăsat să lupte pentru control. “O luptă între cinci este ceva nou şi este greu de crezut că se va termina cu bine”, mai scrie The Telegraph.

În timp ce lupta pentru conducerea LMVH tinde se transformă într-o ceartă de familie, tulburările din cea mai mare companie de pe continent reprezintă un mare pericol pentru bursa franceză și pentru economia europeană în general. Bursa franceză chiar depinde de LMVH. Compania reprezintă 15% din valoarea totală a indicelui Paris CAC-40, iar tranzacționarea cu acțiuni LVMH reprezintă 40% din tranzacționarea pe piața din Paris. “O mișcare greșită a lui Arnault ar însemna mult mai mult decât prăbuşirea averii unei familii”, este concluzia celor de la The Telegraph.

ADVERTISEMENT