News

O faimoasă scriitoare ucraineană a murit în atacul de la Kramatorsk. Viktoria avea doar 37 de ani

Victoria Amelina, cunoscută scriitoare și activistă pentru drepturile omului, a murit în urma unui atac aerian asupra restaurantului din Kramatorsk.
03.07.2023 | 13:57
O faimoasa scriitoare ucraineana a murit in atacul de la Kramatorsk Viktoria avea doar 37 de ani
Scriitoarea a murit în urma bombardamentelor. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT

Scriitoarea ucraineană de renume, Victoria Amelina, a murit în urma rănilor grave suferite în timpul bombardării orașului Kramatorsk. Vestea tristă a fost făcută publică pe 2 iulie de către PEN-clubul din Ucraina, cu acordul apropiaților scriitoarei.

Celebra scriitoare a murit în urma bombardamentelor din Kramatorsk

Victoria Amelina a fost grav rănită într-un atac aerian asupra unei pizzerii din Kramatorsk, la data de 27 iunie, de către forțele invadatoare ruse. Rănile suferite au fost incompatibile cu viața, iar inima scriitoarei a încetat să mai bată în spitalul Mechnikov din Dnipro, pe 1 iulie.

ADVERTISEMENT

Anunțul oficial menționează că familia Victoriei plănuiește să organizeze ceremonii de rămas bun în Kiev și Lvov, unde toți cei care au cunoscut-o și au fost inspirați de lucrările sale vor avea ocazia să-i aducă un ultim omagiu.

Victoria Amelina a fost o scriitoare prolifică, autor a mai multor romane și cărți pentru copii. Lucrările sale au fost traduse în diverse limbi și au primit recunoaștere în lumea literară. În 2021, a câștigat prestigiosul Premiu literar Joseph Conrad-Kozhenevsky și a fost fondatoarea Festivalului de literatură de la New York.

ADVERTISEMENT

Victoria Amelina, o scriitoare respectată și apreciată în Ucraina și nu numai

Începând cu vara anului 2022, Victoria Amelina s-a alăturat organizației Truth Hounds, care luptă pentru drepturile omului. A colaborat cu această echipă ca regizor de documentare, investigând crimele de război comise în teritoriile eliberate din estul, sudul și nordul Ucrainei.Una dintre descoperirile sale notabile a fost jurnalul scriitorului Volodimir Vakulenko, ucis de forțele armate ruse în Kapitolivka din Iziumshchina.

În urma bombardamentului din Kramatorsk, scriitoarea ucraineană Victoria Amelina și membri ai unei delegații columbiene au fost răniți. Președintele Columbiei a condamnat atacul și a acuzat Kremlinul de încălcarea regulilor de război.

ADVERTISEMENT

Evenimentele tragice din Kramatorsk au generat reacții la nivel internațional, iar oficialitățile ucrainene și-au exprimat indignarea față de agresiunea continuă a forțelor ruse.

Echipa de intervenție a Serviciului de Stat de Urgență a finalizat operațiunile de salvare, reușind să salveze șapte ucraineni din dărâmăturile provocate de atacul rachetelor rusești.

ADVERTISEMENT

Moartea Victoriei Amelina reprezintă o pierdere tragică pentru lumea literaturii ucrainene și pentru comunitatea internațională de cititori, care au apreciat talentul și contribuțiile sale remarcabile.

ADVERTISEMENT