LIVE Actualizat 03-07-2023
14:13

Război în Ucraina, ziua 495. Ofensiva rusă din est înaintează în apropierea unui oraș strategic. “Situația este complicată”

Război în Ucraina, ziua 495. Conflictul din țara vecină escaladează: 28 de lupte și bombardamente în diferite direcții. Mai mulți civili au fost afectați.
03.07.2023 | 17:07
Razboi in Ucraina ziua 495 Ofensiva rusa din est inainteaza in apropierea unui oras strategic Situatia este complicata
Război în Ucraina, ziua 495. Peste 40 de atacuri aeriene, în 24 de ore. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT
03-07-2023
14:13

Şanse mici de prelungire a acordului pentru cereale

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că „nu există prea multe speranțe” ca acordul de cereale la Marea Neagră să fie prelungit, relatează Reuters. Contractul privind exportul de cereale, în cadrul căruia Rusia a garantat siguranța navelor cu cereale care intră și ies din porturile ucrainene, prin apele pe care le controlează, expiră pe 18 iulie.

Financial Times scrie că UE ia în considerare o propunere pentru Banca Agricolă Rusă de a înființa o sucursală pentru a se reconecta la rețeaua financiară globală, ca un stimulent pentru ca Moscova să extindă acordul. Când acordul a fost semnat în iulie 2022, ONU și Rusia au semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere prin care ONU se angajează să ofere acces nestingherit pe piețele globale pentru îngrășămintele și alte produse rusești.

Pentru a satisface memorandumul, Rusia spune că trebuie îndeplinite mai multe condiții, inclusiv readmisia Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) în sistemul de plăți bancare internaționale SWIFT.

03-07-2023
10:40

Medvedev spune că apocalipsa nucleară nu este doar posibilă, ci și probabilă

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat că între Moscova şi Occidentul confruntarea va dura zeci de ani, în timp ce conflictul cu Ucraina ar putea deveni permanent. Medvedev, văzut cândva în Occident ca un modernizator liberal, a fost unul dintre cei mai proeminenți “șoimi ruși” de când Moscova și-a lansat invazia în Ucraina anul trecut.

El este acum vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, iar opiniile sale reflectă o parte din gândirea la cel mai înalt nivel de la Kremlin. Într-un articol pentru ziarul guvernamental Rosijskaja Gazeta, el a scris că tensiunile dintre Rusia și Occident au ajuns să fie „mult mai grave” decât în ​​timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962, când lumea era în pragul războiului nuclear.

Războiul nuclear a fost „destul de probabil”, dar puțin probabil să aibă un câștigător, a scris Medvedev, care a spus în repetate rânduri că sprijinul occidental pentru Ucraina crește șansele unui conflict nuclear. El a subliniat că există diferențe puternice în ceea ce privește Ucraina, direcția umanității și modul în care este structurată ordinea mondială.

„Există un lucru pe care politicienilor de orice tip nu le place să-l admită: o astfel de apocalipsă nu este doar posibilă, ci foarte probabilă”, a scris Medvedev.

Analiştii occidentali consideră că “şantajul nuclear” practicat de Medvedev ca pe o tactică menită să intimideze Occidentul pentru a reduce sprijinul militar acordat Ucrainei, astfel încât Kievul să poată începe discuțiile de pace cu Moscova.

Medvedev subliniază că Moscova rămâne hotărâtă să împiedice aderarea Ucrainei la NATO. “Scopul nostru este simplu – să eliminăm ameninţarea aderării Ucrainei la NATO. Vom realiza acest lucru – într-un fel sau altul”, a spus el.

Având în vedere regula NATO de a nu admite în alianţă țări implicate în conflicte teritoriale, Medvedev susține că conflictul cu Ucraina ar putea deveni „permanent”, având în vedere natura existențială pentru Moscova.

03-07-2023
08:18

Rusia a lansat o ofensivă în est

Forțele ucrainene rezistă atacurilor rusești pe frontul de est și se confruntă cu dificultăți în nord-estul țării, dar fac progrese în apropierea orașului Bakhmut și în sud, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar.

Raportările din prima linie rusă arată că forțele lor au respins atacurile ucrainene în apropierea satelor din jurul Bahmut și în zonele de la sud, în special din orașul strategic Vuhledar, care este situat pe un teren înalt. Ele evidenţiază, de asemenea, respingerea cu succes a trupelor ucrainene în zona nord-est.

Reuters spune că nu a putut confirma nicio raportare de pe câmpul de luptă. Între timp, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a înmânat premii soldaților din portul Odessa și a promis că „inamicul nu va ajunge în niciun caz să îşi impună condițiile la Marea Neagră”.

Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar, a scris pe Telegram că frontul de est este “fierbinte”, iar forțele ruse avansează în apropierea orașelor asediate Avdivka și Marinka din regiunea Donețk. „În plus, inamicul a lansat un atac în regiunea Svatov”, a spus ea, referindu-se la regiunea din nord-estul Ucrainei în care au activat forțele ruse. „Au loc lupte aprige… Situația este destul de complicată”, a mai scris ea.

Război în Ucraina, ziua 495. Potrivit autorităților ucrainene, 28 de lupte au avut loc recent în direcțiile Limanski, Bakhmutski, Avdiivskii și Marinskii. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Statului Major. Aceștia publicând mai multe informații operaționale.

Război în Ucraina, ziua 495. Rușii au efectuat peste 40 de atacuri aeriene

“Inamicul își concentrează principalele eforturi pe direcțiile Limanski, Bakhmutski, Avdiiivskii și Marinskii, lupte grele sunt în desfășurare. Peste 28 de confruntări au avut loc în timpul zilei”, se arată în mesajul Statului Major.

ADVERTISEMENT

În timpul zilei, invadatorii ruși au lansat 11 lovituri cu rachete și au folosit 8 UAV-uri de atac iraniene de tip Shahed. În plus, inamicul a efectuat 40 de lovituri aeriene și aproximativ 30 de atacuri de la sistemele de salvare cu rachete asupra pozițiilor Forțelor Armate și zonelor populate. Pe lângă infrastructura civilă distrusă, au fost afectați și civili.

Probabilitatea lansării de rachete și lovituri aeriene pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne ridicată. Pe direcțiile Volînu și Poliske, situația operațională nu s-a schimbat semnificativ.

ADVERTISEMENT

Inamicul menține o prezență militară în direcțiile Siver și Slobozhan. A efectuat atacuri cu mortar și artilerie asupra a peste 30 de așezări. Acestea sunt, în special, Khrinivka, Kamianska Sloboda, regiunea Cernihiv; Sopych, Bilopillya și Ponomarenky din regiunea Sumy și Kozacha Lopan și Vovchansk din regiunea Harkov.

Pe direcția Kupyansk, Masiutivka, Kislivka și Berestovka din regiunea Harkov au fost lovite de atacuri de artilerie și mortar. În direcția Lymansky, agresorul a efectuat lovituri aeriene în districtele Bilogorivka și Novolyubivka din regiunea Luhansk și Siversk din regiunea Donețk. Nevske, Bilogorivka din regiunea Luhansk și Verkhnokamianske și Torske din regiunea Donețk au fost supuse bombardamentelor de artilerie.

ADVERTISEMENT

Zeci de localități, afectate de bombardamentele rușilor

În direcția lui Bahmut, inamicul a efectuat acțiuni ofensive fără succes în zonele Minkivka și Bohdanivka din regiunea Donețk. Peste zece așezări au fost afectate de bombardamentele de artilerie inamice, inclusiv Chasiv Yar și Ivanivske din regiunea Donețk.

În direcția Avdiivka, agresorul a efectuat acțiuni ofensive fără succes în zona orașului Avdiivka. Tot acolo, a fost efectuat și un atac aerian. Apărătorii ucraineni au respins toate atacurile din zona orașului Marinka. În același timp, rușii au efectuat lovituri aeriene în districtele Kotlyarivka, Maryinka și Kurakhovo și au bombardat cu artilerie peste zece așezări. Printre acestea se numără Marinka și Novomikhailivka din regiunea Donețk.

ADVERTISEMENT

Pe direcția Shakhtarsky, inamicul a lansat un atac aerian în zona Bogoyavlenka. Au fost afectate peste 10 așezări, inclusiv Zolota Niva, Velyka Novosilka, Vodyane și Vugledar din regiunea Donețk.

Pe direcțiile Zaporizhzhia și Herson, rușii își concentrează principalele eforturi pentru a împiedica înaintarea trupelor ucrainene. Au fost efectuate lovituri aeriene în districtele Zmiivka și Antonivka. Au efectuat foc de artilerie asupra a peste 40 de așezări, inclusiv Novodarivka, Olgivske, Gulyaipole, Biloghirya din regiunea Zaporizhzhya; Kozatske, Antonivka, Dniprovske din regiunea Herson și orașul Herson.

Pe parcursul zilei, aviația forțelor de apărare a efectuat nouă lovituri în zone de concentrare a armatei inamice, iar unitățile de trupe de rachete și artilerie în timpul zilei au lovit 22 de piese de artilerie în poziții de tragere și două piese de apărare antiaeriană. După cum a raportat Ukrinform, trupele ruse au lansat atacuri asupra zece regiuni ale Ucrainei în timpul zilei, folosind drone, aviație, artilerie grea, mortiere și MLRS.

 

 

ADVERTISEMENT