News

O fetiță de șase luni a murit, după ce ar fi fost legănată prea brutal. Dosar penal pentru mamă

19.02.2021 | 21:02
O fetita de sase luni a murit dupa ce ar fi fost leganata prea brutal Dosar penal pentru mama
ADVERTISEMENT

Un bebeluș de șase luni a murit, după ce ar fi fost legănată prea brutal. Părinții au observat că micuța nu se simte bine și au chemat o ambulanță. La sosirea medicilor, fetița era deja moartă. Copila suferea de sindromul copilului zgâlţâit. A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Medicii au observat la autopsie că pruncul prezenta leziuni interne. Ei au ajuns la concluzia că acestea au fost provocate în urma legănării prea puternice, similară cu zgâlțâirea bebelușului.

ADVERTISEMENT

Principalii suspecți în acest caz sunt mama fetiței, o tânără de doar 24 de ani și concubinul acesteia. Cei doi locuiesc în localitatetea botoșeneană Dimăcheni. Ancheta se desfășoară în rem.

O fetiță de șase luni a murit, după ce ar fi fost legănată prea brutal. Dosar penal pentru mamă

„În cursul zilei de astăzi, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi a fost înregistrat un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Dosarul priveşte decesul unui sugar în vârstă de şase luni de sex feminin, în cazul căruia Serviciul Judeţean de Ambulanţă a constatat decesul în dimineaţa zilei de 16 februarie”, a declarat Nicoleta Arpinte, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, potrivit Știri pe Surse.

ADVERTISEMENT

„Dosarul a fost mai întâi văzut de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, întrucât iniţial s-a suspectat o infracţiune de loviri cauzatoare de moarte, însă la necropsie nu au fost puse în evidenţă leziuni externe, motiv pentru care dosarul a fost înregistrat la noi”, a spus acesta.

„Avem deocamdată concluzii provizorii. Medicul legist a precizat că moartea a fost violentă şi că s-a datorat unei hemoragii subdurale bilaterale cauzată cel mai probabil de zgâlţâirea copilului. Este vorba de aşa-zisul sindrom al copilului zgâlţâit, care poate să ducă deces”, a mai adăugat procurorul.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, autoritățile au anunțat că așteaptă rezultatele final ale necropsiei, pentru a fi stabilită cu exactitate cauza decesului. Nu este exclusă nici varianta ca micuța să fi suferit de vreo altă afecțiune.

Sindromul copilului zgâlţâit este o formă de traumatism care poate să apară la nivelul creierului, membrelor, coastelor sau retinei, cauzată de zdruncinarea copilului: „vorbim de leziuni cerebrale produse prin accelerare şi decelerare bruscă ritmică în care mişcarea de flexie şi extensie este combinată cu cea de rotaţie forţate şi evident că aceste traumatisme pot produce leziuni la nivelul cerebral cu consecinţe nefaste. Din păcate, lipsa de educaţie face ca aceste cazuri să fie suficient de frecvente, iar multe dintre ele trec subdiagnosticate iar leziunile se văd pe termen lung în dezvoltarea defectuaoasă din punct de vedere fizic şi psihic a copiilor”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru de la UPU Iași pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

Specialistul a mai explicat și că simtomele sunt vizibile: „latergia, iritabilitatea extremă, lipsa poftei de mâncare, suptul dificil , voma, respiraţia dificolă, incapacitatea de a ridica oricând capul. Copilul nu zâmbeşte. Sun tprintre primele simptome care indică faptul că ceva nu este în regulă”.

ADVERTISEMENT