News

O furtună solară va afecta astăzi Pământul. Singurul loc de unde se poate vedea

Pământul va fi afectat astăzi de o puternică furtună solară.
17.06.2021 | 11:24
Pământul va fi afectat astăzi de o puternică furtună solară.
ADVERTISEMENT

Pământul va fi lovit de o puternică furtună solară, au anunțat oamenii de știință de la NASA. Aceasta va lovi Terra cu viteza extrem de mare,  de 600 de kilometri pe secundă cu gaze fierbinți și radiație corpusculare.

Erupția solară s-a produs în zona sudică a Soarelui. Ar putea exista și consecințe. Fluctuații ale rețelelor de electricitate și perturbări în comunicațiile prin satelit.

ADVERTISEMENT

O furtună solară va afecta astăzi Pământul

Specialiștii Agenției Americane a Oceanelor și Atmosferei au anunțat că furtuna geomagnetică este creată de o explozie în zona de sud a Soarelui. Aceasta va avea însă unele consecințe pe Terra, chiar dacă pagubele nu vor fi majore.

Este posibil să se producă fluctuații ale rețelelor de electricitate, dar și interferențe în comunicațiile prin satelit. Și migrația păsărilor ar putea fi afectată din cauza fluxului de gaze.

ADVERTISEMENT

Există o singură zonă pe pământ de unde se pot vedeta. În emisfera sudică, din cauza furtunii solare vor fi aurore boreale extrem de spectaculoase.

Avertisment de la NASA

Specialiștii de la NASA avertizează totuși. Ușor, ușor ne apropiem de vârful actualului ciclu solar. Din toate calculele, în 2025 vor avea loc furtuni solare extrem de puternice. Este foarte posibil ca acestea să provoace daune majore pe Pământ.

ADVERTISEMENT

Cercetările efectuate până acum au arătat că Soarele eliberează o erupție solară uriașă la fiecare 25 de ani. Ultima erupție solară mare, care a lovit Pământul a avut loc în 1989. Atunci efectele au fost resimțite cel mai puternic în Quebec. Rețelele de alimentare cu energie au fost grav afectate.

Specialiștii spun că fenomenul ar putea avea consecințe foarte grave, pentru că toate tehnologiile de la sateliți la rețelele electrice ar putea fi afectate.

ADVERTISEMENT

În anul 1972, în Vietnam au explodat zeci de mine marine. Inițial nimeni nu a știu de ce, dar recent s-a aflat că fenomenul fusese provocat de o furtună solară, aceasta afectând câmpul magnetic al Pământului. Fiecare furtună deține energia de 100.000 de ori mai mare față de tot arsenal nuclear al lumii, chiar dacă aceasta se propagă într-un volum spațial mare.

Oamenii de știință monitorizează acest fenomen, iar în prezent se poate prezice momentul în care efectele unei furtuni solare vor ajunge pe Pământ cu șase ore înainte.

ADVERTISEMENT
Tags: