News

Video. Cea mai puternică furtună solară din ultimii ani. Imagini spectaculoase pe cerul din SUA

14.05.2021 | 16:00
Video Cea mai puternica furtuna solara din ultimii ani Imagini spectaculoase pe cerul din SUA
ADVERTISEMENT

O furtună solară a creat un spectacol unic pe cerul din nordul Statelor Unite ale Americii.

Culori spectaculoase pe cerul din SUA. Imaginile ireale au fost create de particulele ajunse în atmosfera Pământului după cea mai mare explozie solară din ultimii ani.

Furtuna solară este încă în desfăşurare și are o intensitate de 3 pe o scară de la 1 la 5. Un lucru foarte interesant explicat de astronomul Adrian Sonka este faptul că lucrurile care au determinat această furtună solară s-au petrecut acum 4 zile pe Soare, conform Antena3.

ADVERTISEMENT

Furtuna solară pe cerul din SUA

Deşi aurora boreală rezultată a fost vizibilă în Canada şi nordul Statelor Unite, speciașiștii transmit că în nopţile care urmează spectacolul ar putea fi observat chiar şi din oraşe aflate la latitudini mai joase.

Se pare că furtuna solară va dezlănţui un val de particule cu sarcină electrică spre pământ, cu o viteză de peste 6 milioane de kilometri pe oră.

ADVERTISEMENT

Astronomul Adrian Sonka a explicat la Antena 3 că fenomenul s-a petrecut după o ce s-a acumulat o cantitate mare de energie pe Soare.

Aceasta a fost eliberată de câmpul magnetic în spaţiul cosmic şi ”întâmplarea a fost ca în această zonă să fie îndreptată înspre pământ.”

ADVERTISEMENT

“În urmă cu 4 zile, am observat pe Soare o zonă care a emis mai multă lumină decât o face restul Soarelui, şi anume o erupţie în raze X. Noi ştim că se întâmplă acest lucru când gazul se încălzeşte mai tare decât de obicei şi pleacă de pe Soare.

Pe Soare, într-o anumită regiune, s-a acumulat o cantitate mare de energie care atunci când a fost eliberată de câmpul magnetic a plecat în spaţiul cosmic şi întâmplarea a fost ca în această zonă să fie îndreptată înspre pământ.

ADVERTISEMENT

Lumina Soarelui, razele X care derajează un pic atmosfera, au ajuns după 8 minute la Pământ, dar materia care a plecat de pe Soare a mers mai încet decât lumina şi a ajuns de abia astăzi.

La asta ne referim când spunem că este o furtună solară, e ceva ce se întâmplă acum la Pământ. Pe soare s-a întâmplat acum patru zile şi acum ajunge materialul acela pe Pământ.

În principiu, oamenii nu vor simţi nimic, dar ştim că se întâmplă lucruri pe Soare, pentru că observăm mereu”, a explicat astronomul Adrian Sonka, joi, la Antena 3.

ADVERTISEMENT
Tags: