Sporturi

O jucătoare care a fost prinsă dopată, primită la Australian Open. Reacția ITF

15.01.2021 | 17:58
O jucatoare care a fost prinsa dopata primita la Australian Open Reactia ITF
ADVERTISEMENT

Caz ciudat la Australian Open, după ce o jucătoare care a fost depistată pozitiv și suspendată temporar, a fost primită la primul turneu de Grand Slam al anului.

Sportiva a fost prinsă dopată cu aproximativ o săptămână în urmă, iar decizia Federației Internaționale de Tenis a stârnit rumoare în rândul jurnaliștilor și a opiniei publice.

ADVERTISEMENT

Pe 7 ianuarie, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a decis să o suspende provizoriu, după ce jucătoarea de 20 de ani a picat un test antidoping din noiembrie 2020.

Dayana Yastremska a picat testul antidoping pe 7 ianuarie, dar va participa la Australian Open

Ucrainianca de 20 de ani e una dintre cele mai talentate și promițătoare jucătoare din circuitul WTA și e pe locul 29 în clasamentul mondial. Yastremska și-a trecut deja trei titluri în palmares (Hua Hin și Strasbourg în 2019 și Hong Kong în 2018) și a câștigat peste două milioane de dolari numai din premii.

ADVERTISEMENT

Decizia forului internațional de o admite pe jucătoare la Australian Open a stârnit multiple reacții și mai mulți jurnaliști au cerut explicații din partea oficialilor, care au oferit o scurtă declarație în acest sens.

Doi jurnaliști specializați pe probleme de dopaj și tenis, Jannik Schneider şi Tumaini Carayol, au obținut o reacție scurtă, iar aceștia spun că ITF le-a comunicat faptul că Dayana Yastremska „are încă dreptul să conteste suspendarea provizorie. În cazul în care o va face şi are câştig de cauză, atunci poate juca imediat”, a fost poziția oficială a ITF.

ADVERTISEMENT

Dayana Yastremska, în stare de șoc după suspendarea pentru dopaj

Dayana Yastremska a răspuns la scurt timp după ce a fost suspendată, printr-un comunicat publicat pe contul ei de său de Twitter și consideră că este o eroare: „Cu tărie afirm faptul că niciodată nu am folosit droguri sau medicamente care să-mi îmbunătățească evoluțiile. Sunt în stare de șoc și uimită de-a dreptul, mai ales deoarece cu două săptămâni înainte de acest test am fost testată negativ la Linz”, a declarat ucrainianca.

Sportiva din Ucraina e decisă să lupte „până în pânzele albe” pentru a își reabilita numele și pentru a-și demonstra nevinovăția: „O concentrație mică a unei substanțe prezente într-un medicament destinat bărbaților a fost găsită în urina mea. Această substanță nu este recomandată femeilor din cauza efectelor adverse pe care le poate avea. Sunt hotărâtă să lupt pentru a-mi curăța numele”, se arată în comunicatul Dayanei Yastremska.

ADVERTISEMENT

Până la o decizie finală, Dayana Yastremska se află deja în Australia, unde se pregătește pentru primul turneul al anului. Yastremska  a făcut parte în 2019 din echipa de FED Cup a Ucrainei care a învins Polonia, după ce jucătoarea a bătut-o chiar pe Swiatek, câștigătoarea de la Roland Garros.

ADVERTISEMENT