News

O nouă alertă medicală în România. O fetiță de 7 ani, primul copil diagnosticat cu botulism la Suceava. Cum se manifestă boala

Autoritățile sanitare din Suceava au anunțat că a fost diagnosticat primul caz de botulism la un copil. În prim-plan este o fetiță de 7 ani care a mâncat o conservă depozitată în condiții improprii.
26.07.2022 | 12:49
O noua alerta medicala in Romania O fetita de 7 ani primul copil diagnosticat cu botulism la Suceava Cum se manifesta boala
O fetiță de 7 ani din Suceava, prima victimă a botulismului. Foto: cphpost.dk
ADVERTISEMENT

Conform primelor informații ale jurnaliștilor de la monitorulsv.ro, fetița din comuna Zvoriștea a mers la câmp împreună cu familia, dar a fost singura care s-a îmbolnăvit.

Se înmulțesc cazurile de botulism în România

După ce a consumat conținutul conservei, micuța a manifestat tulburări digestive. Pusă în fața acestei situații, familia acesteia s-a prezentat cu ea la Spitalul de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

ADVERTISEMENT

Asta s-a întâmplat la 5 zile de la primele simptome, în data de 15 iulie 2022. Ulterior, medicii de la secția Pediatrie au solicitat consult din partea infecționiștilor, care au diagnosticat botulismul.

Potrivit jurnaliștilor locali, medicul-șef al secției Boli Infecțioase, dr. Monica Terteliu, a declarat că această boală foarte rar la copii. Dr. Monica Terteliu a subliniat că este primul caz de botulism pe care l-a întâlnit la un copil.

ADVERTISEMENT

Nu a fost o premieră doar pentru ea, ci și pentru ceilalți medici din secție. ”Copilul a fost diagnosticat la timp și a reacționat foarte bine la serul antibotulinic și astăzi va fi externat”, a precizat medicul-șef al secției Boli Infecțioase despre fetița care a fost externată luni.

Trei cazuri de botulism în Suceava

În județul Suceava acesta a fost al treilea caz de botulism diagnosticat în 2022. Despre botulism se știe că este o boală rară, dar extrem de gravă.

ADVERTISEMENT

Ea este provocată de neurotoxina botulinică eliberată de o bacterie, iar oamenii o pot contracta prin ingestia de alimente contaminate. În absența unui tratament rapid, infecția poate provoca paralizie. Sunt și cazuri în care provocacă dificultăți severe de respirație și deces.

În urmă cu un an, doi arădeni s-au îmbolnăvit de botulism. Chiar dacă România nu avea tratamentul necesar, ei au avut noroc pentru că tratamentul a fost găsit în Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

În continuare puteți afla mai multe informații despre ce este botulismul, boala care era să îi ucidă pe cei doi arădeni.

 

ADVERTISEMENT