News

O nouă avertizare de la ANM. Cod portocaliu de ploi abundente în aproape toată țara

23.06.2020 | 10:32
O noua avertizare de la ANM Cod portocaliu de ploi abundente in aproape toata tara
ADVERTISEMENT

O nouă avertizare de la ANM de cod portocaliu de ploi abundente este în vigoare pentru aproape toată țara.

Pe parcursul zilei de marți și în primele ore ale nopții de marți spre miercuri, în majoritatea zonelor vor cădea ploi abundente și vor fi fenomene extreme.

ADVERTISEMENT

Din nou, riscul de inundații va fi unul major pe albiile celor mai importante râuri din România.

Avertizare ANM: Cod portocaliu de ploi abundente și furtuni în aproape toată țara

Administrația Națională de Meteorologie a emis mați dimineață un cod portocaliu și unul galben de ploi și instabilitatea atmosferică, valabile de marți dimineață, de la ora 10:00, până miercuri dimineață, ora 2.00.

Potrivit avertizării cod portocaliu, în Moldova, Transilvania, Maramureș, local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, precum și în zonele montane vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp.

ADVERTISEMENT

Vor fi de asemenea și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină, îndeosebi în est și sud-est.

În aceleași interval, potrivit unui cod galbem, în extremitatea de vest și local în sudul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.

ADVERTISEMENT

Și în aveste zone, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Un cod galben de instabilitate, în vigoare până vineri

După ce codurile de marți își vor înceta valabilitate, în vigoare va intra un cod galben, în perioada 24 iunie – 25 iunie (10:00) pentru majoritatea regiunilor.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat, în zonele montane, precum și în nordul, centrul, estul și local în sudul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

ADVERTISEMENT