News

O nouă boală transmisă de căpuşe se răspândeşte în Europa. Alertă sanitară, simptomele sunt asemănătoare gripei

Un virus nou transmis de căpuşe a fost descoperit în mai multe ţări din Europa. Până în prezent nu există nici medicamente, nici vaccin împotriva sa.
30.07.2023 | 13:08
O noua boala transmisa de capuse se raspandeste in Europa Alerta sanitara simptomele sunt asemanatoare gripei
Un virus nou transmis de căpuşe bântuie prin Europa
ADVERTISEMENT

Experţii germani avertizează că un virus transmis de căpuşe, numit Alongshan, care aparține familii de flavivirusuri şi care a fost identificat pentru prima dată în China în urmă cu şase ani, se răspândeşte acum cu repeziciune în Europa.

Transmiterea este exacerbată de schimbările climatice

Studiile oamenilor de ştiinţă arată că simptomele sunt similare celor ale encefalitei transmise de căpușe. După ce au fost mușcate de o căpușă infectată cu acest virus victimele resimt febră și dureri de cap, simptome oarecum asemănătoare gripei.

ADVERTISEMENT

Acest lucru ridică îngrijorări serioase, deoarece, în ciuda asemănării simptomelor cu alte boli transmise de căpuşe, nu există vaccinuri sau medicamente disponibile pentru virusul Alongshan.

În momentul de faţă, cea mai frecventă boală transmisă de căpuşe la nivel european este boala Lyme, care în stadii incipiente poate fi tratată cu antibiotice. Meningoencefalita timpurie de vară este, de asemenea, o boală transmisă de căpuşe, dar aceasta poate fi prevenită prin vaccinare.

ADVERTISEMENT

Virusul Alongshan nu a fost însă asociat până acum cu nicio boală gravă la oameni, deşi a fost găsit la căpuşe din Finlanda, Suedia, Franţa, Rusia, Elveţia sau Germania, după cum a transmis Centrul pentru Medicina de Călătorie din Dusseldorf.

În plus, oameni de ştiinţă de la Universitatea de Medicină Veterinară din Hanovra au găsit dovezi ale transmiterii virusului Alongshan prin intermediul căpuşelor la animale sălbatice, precum căprioarele, în landul german Saxonia Inferioară.

ADVERTISEMENT

În august 2022, cercetătorii Universității din Hawaii au declarat că schimbările climatice globale exacerbează mai mult de jumătate dintre bolile periculoase cunoscute. Acest lucru este cauzat de schimbările de vreme și precipitații, ceea ce duce la extinderea gamei de vectori: țânțari, căpușe, purici, păsări și unele mamifere.

De altfel, Tomas Jelinek, directorul ştiinţific al Centrului pentru Medicina de Călătorie din Dusseldorf, a confirmat că zonele de distribuţie ale multor specii de căpuşe indigene s-au extins semnificativ în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Printre infecțiile relativ recent detectate şi potențial periculoase transmise de căpușe la om se numără virusul Jingman, virusul Alangshan, virusul Nuomin (alias virusul Forest), virusul Ezo și virusul Yamaguchi.

ADVERTISEMENT