News

O nouă eră în politica germană. Cine va fi succesorul Angelei Merkel

În politica germană va începe o nouă eră, odată cu stabilirea succesorului Angelei Merkel la funcția de cancelar, după alegerile din 26 septembrie.
31.08.2021 | 22:19
O noua era in politica germana Cine va fi succesorul Angelei Merkel
ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva luni, în cadrul alegerilor regionale din Saxonia-Anhalt, CDU, partidul din care face parte actualul cancelar, a obținut o victorie impresionantă, cu peste 37% dintre voturi, dar s-a observat o prevalență a voturilor tinerilor pentru partidul de extremă dreapta, AFD.

Unul dintre candidații pentru postul de cancelar, Annalena Baerbock, din partea Verzilor, a declanșat o controversă după ce a utilizat un termen rasist în timpul unui interviu.

ADVERTISEMENT

Cine va fi urmașul lui Merkel. O nouă eră pentru Germania

Angela Merkel a declarat că nu va mai ocupa funcția de cancelar al Germaniei după alegerile federale din luna septembrie a acestui an, marcând o nouă eră în politica germană, pe care a dominat-o din anul 2005 până în prezent.

Înainte de alegerile federale, analiștii au vorbit despre trei posibili succesori ai lui Merkel, fiind vorba de Armin Laschet, din partea creștin-democraților germani, Olaf Scholz, fost vice-cancelar din partea social-democraților, și Annalena Baerbock, candidata Verzilor.

ADVERTISEMENT

Dacă la începutul acestui an, partidul lui Merkel avea în sondaje un scor liniștitor de 36%, la mare distanță față de Grüne aflați pe locul al doilea cu 19% și SPD cu 15%, situația s-a schimbat fundamental pe parcursul timpului.

Social-democrații au trecut în față creștin-democraților, cu 24% față de 22%, urmați de aproape de către Verzi cu 18% din totalul intenției de vot, arată Politico.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, un sondaj Ipsos ar indica o diferență chiar mai mare între social-democrații lui Scholz și creștin-democrații lui Laschet, de patru procente (25 față de 21), arată Europe Elects. Conform aceluiași sondaj de opinie, Verzii sunt cotați tot pe al treilea loc, la doar două procente în spatele CDU.

Una dintre explicațiile acestei evoluții înregistrată în ultimele săptămâni se află în strânsă legătură cu personalitatea politică a lui Olaf Scholz. Social-democratul reușește să atragă din ce în ce mai mult electorat, profitând de anumite scăpări ale contracandidaților, afirmă mai mulți analiști ai politicii germane.

ADVERTISEMENT

Duminica trecută a avut loc una dintre dezbaterile televizate programate între cei trei politicieni care au șanse reale de a deveni următorul cancelar, iar anumite analize arată că opinia publică își arată simpatia față de Scholz, explicând creșterea semnificativă în sondaje.

Un studiu exclusiv online al Forsa realizat după dezbatere a arătat că 47% dintre respondenți ar avea mai degrabă încredere în candidatul social-democrat pentru a conduce Germania, aproape dublu față de Armin Laschet, indicat de 24% dintre participanți și la mare disanță de Baerbock, numită de 20% dintre oameni.

Indiferent de care va fi opțiunea alegătorilor la urne, vor urma apoi runde lungi și interesante de negocieri, deoarece cele trei partide, cel mai probabil, vor înregistra scoruri relativ apropiate, iar formarea viitoarei coaliții de guvernare va deschide multe scenarii în care vor putea participa și partide precum FDP sau Die Linke.

Alternative für Deutschland, partidul anti-migrație populist cu accente de extremă dreapta, este cotat cu 10-11% dintre opțiunile respondenților din majoritatea sondajelor, în zona scorului pe care l-au înregistrat în urmă cu 4 ani la alegeri, în ciuda restricțiilor impuse populației în contextul pandemiei de coronavirus care a părut că va crea un teren fertil discursurilor populiste.

ADVERTISEMENT