News

O nouă formulă de calcul a indexării pensiilor. Măsura este menită să combată efectele inflației din acest an

Un proiect de lege depus la Parlament prevede stabilirea unei alte modalități de calcul a indexării anuale a pensiilor decât cea aflată în vigoare.
27.09.2022 | 17:28
O noua formula de calcul a indexarii pensiilor Masura este menita sa combata efectele inflatiei din acest an
Formula actuală de calcul a pensiilor nu acoperă inflația din 2022 Colaj Fanatik/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La Senat a fost depus în dezbatere publică un proiect de lege prin care se propune modificarea Legii pensiilor astfel încât să fie modificați indicatorii economici care sunt luați în calcul la indexările anuale ale pensiilor.

Compensare parțială a inflației din acest an

Proiectul este inițiat de către parlamentarii de la Forța Dreptei, condus de către fostul premier Ludovic Orban. Aceștia susțin că actuala modalitate de calcul a procentului de indexare anuală nu ia în calcul posibilitatea apariției subite a unor pusee inflaționiste, care să diminueze sensibil puterea de cumpărare a pensionarilor. Or, tocmai cu această situație se confruntă România, unde inflația a ajuns din nou cu două cifre, după mulți ani.

ADVERTISEMENT

Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii prevede ca, din acest an, să se aplice o formulă fixă de indexare a pensiilor. „Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”, prevede alineatul 4 al articolului 86.

La prima vedere pare că pensionarii sunt protejați astfel față de posibilele scumpiri, numai că indicatorii menționați sunt luați în calcul pentru anul precedent celui în care se decide nivelul indexării: „Indicatorii prevăzuți la alin. (4) utilizați la stabilirea valorii punctului de referință pentru anul următor sunt cei definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.

ADVERTISEMENT

Din coroborarea acestor prevederi rezultă că, în 2023, pensiile ar trebui să crească cu numai 8%, cât a fost nivelul inflației din anul 2021. Creșterea reală a câștigului salarial nu ar contribui deloc la indexarea pensiilor întrucât aceasta a fost negativă în 2021, pe fondul efectelor economice ale pandemiei de Covid-19. O creștere de 8% a pensiilor ar compensa doar pe jumătate creșterea inflației care, în august 2022, a fost de 15,3%, prin raportare la aceeași lună a anului trecut.

O creștere estimată de 18% a punctului de pensie

Din acest motiv, cei de la Forța Dreptei consideră că indicatorii inflației și creșterii reale a salariului mediu brut ar trebui luați în calcul la valori mai apropiate calendaristic de momentul în care se stabilește indexarea.

ADVERTISEMENT

Începând cu 1 ianuarie 2023, anual, valoarea prevăzută la lit. b1) se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 58,5% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în ultimele 12 luni dinaintea adoptării legii bugetului asigurărilor sociale de stat, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea se stabileşte prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, este formula propusă de către parlamentarii lui Orban.

În esență, în loc să se ia în calcul inflația din urmă cu un an, se va lua în calcul inflația anuală înregistrată în luna precedentă adoptării bugetului asigurărilor sociale de stat. De asemenea, creșterea reală a câștigului salarial mediu brut este luată în calcul la nivelul de 58,5% în loc de 50%, întrucât nu mai sunt contabilizate contribuțiile obligatorii la stat aferente unui salariu.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii admit că modificarea va avea un impact semnificativ asupra finanțelor statului, însă cred că este necesară pentru ca pensionarii să facă față valului inflaționist prin care trece țara noastră în acest an. Pentru anul viitor se estimează o creștere de 18% a valorii punctului de pensie, de la 1.734 la 1.871 lei. Impacul bugetar al acestei măsuri ar fi de 1,36 miliarde lei.

ADVERTISEMENT