Life

O nouă înșelătorie face ravagii în România. Mulți români care stau pe Facebook au fost deja păcăliți

O nouă înșelătorie a început să facă ravagii printre români. Se întâmplă pe Facebook. O mulțime de persoane cad în capcană.
16.08.2023 | 15:07
O noua inselatorie face ravagii in Romania Multi romani care stau pe Facebook au fost deja pacaliti
În ce capcană au căzut o mulțime de români. Sursa foto: facebook, autovit.ro, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Escrocheriile iau amploare la noi în țară. O nouă metodă de înșelătorie circulă de zile bune în mediul online. Pe Facebook, cel puțin, face ravagii. O mulțime de persoane cad în capcană, crezând într-un anunț ce pare foarte avantajos, dar care nu ascunde decât un truc de a le goli portofelul. Din fericire, unii s-au prins despre ce este vorba și consideră că ar trebui să intervină oamenii legii.

Ce înșelătorie face ravagii pe Facebook? Mulți români cad în capcană

Pe mai multe grupuri de Facebook apar postări în care românilor li se promite înmânarea unui permis auto sau a unor atestate de transport persoane sau marfă, fără a fi nevoiți să urmeze o școală de condus și să treacă prin examenul teoretic și practic.

ADVERTISEMENT

Desigur, în schimbul permisului sau al atestatului, se va solicita o sumă, despre care se va discuta într-un mesaj privat, pe Facebook sau pe WhatsApp. Niciun număr nu este afișat public, dar se atașează un link ce ar duce către comunicarea ”privată”.

”Buna ziua! Suntem o companie care furnizeaza online permise de conducere legale de toate tipurile pentru tarile: Franta, Belgia, Elveția, România, Rusia, Germania. Cu un preț foarte competitiv pentru o procedură de 4 zile fără a trece test de conducere.

ADVERTISEMENT

NB: doar pentru cei care stiu deja sa conduca. Așa că oricine este interesat, vă rugăm să ne contactați direct pe WhatsApp pentru mai multe informații făcând clic pe linkul nostru!”, este unul dintre anunțurile false.

permis auto
Așa arată unul dintre anunțurile false. Sursa foto: facebook

 

La o simplă căutare pe Facebook ”permis de conducere”, veți observa că vor apărea o mulțime de astfel de anunțuri, pe grupurile destinate șoferilor. Acestea sunt postate de conturi false, cu pretinse persoane din Capitală, dar cu nume ce par a fi orientale. Unii români nu și-au dat seama despre escrocherie și au solicitat mai multe informații.

ADVERTISEMENT

”Cât costă?”/ ”Dați și categorii de atestate?” sunt o parte dintre întrebările celor interesați, iar așa zisa ”companie” de eliberare a unor permise auto ”legale” oferă următorul răspuns: ”Dacă sunteți interesat, vă rog să mă contactați”, dar fără a se afișa datele de contact.

permis fals
Unii români cer date de contact, crezând că anunțul este real. Sursa foto: facebook

 

Unii români și-au dat seama despre escrocherie. Cer intervenția poliției

Unii români au înțeles din start că este vorba despre o capcană și au atras atenția celor care stau în spatele escrocheriei. Oamenii consideră că polițiștii ar trebui să intervină în această situație și să facă verificări, ca să afle cine a pus la cale metoda, de a fura banii românilor, de fapt.

ADVERTISEMENT
anunt fals permis auto
Unii români nu cad în capcană. Sursa foto: facebook

 

”Voi puneți viața în pericol. Vindeți permise false. Poliția unde este?”/”Pt obținerea lui trebuie să susții un examen. De aceea se întâmplă atâtea accidente că se și cumpără”, au atras atenția românii care nu au luat în serios postările hoților.

 Care sunt procedurile legale de obținere a unui permis auto. Ce riști dacă utilizezi unul fals

În România, potrivit legislației în vigoare, ca să te poți urca la volan ai nevoie de permis obținut în urma frecventării unei școli auto. În cadrul acesteia trebuie să participi mai întâi la cursurile teoretice, simultane cu cele practice. Se va face un anumit număr de ore, iar odată terminate, vei merge la sediul DPRCIV local, unde trebuie să susții examenul teoretic. Dacă vei lua cel puțin 22 de puncte, vei putea da și traseul și abia în urma promovării acestuia ți se va elibera permisul.

Urcarea la volan fără acest act te va duce direct la închisoare. Se constituie infracțiune și riști să primești între 1 și 5 ani de stat după gratii. O școală auto te va învăța cum să conduci în siguranță, fără a-ți pune viața în pericol. Potrivit unor date ale INS, din primăvară, România este una dintre țările din UE unde se înregistrează cele mai multe accidente rutiere, din cauză că șoferii nu stăpânesc bine regulile de circulație.

ADVERTISEMENT
Tags: