News

O nouă meserie recunoscută în România. Statul acordă vouchere acestor persoane

O nouă meserie recunoscută în România. Aceste persoane vor primi tichete în valoare de 15 lei. Ce condiții sunt de îndeplinit
05.07.2023 | 12:57
O noua meserie recunoscuta in Romania Statul acorda vouchere acestor persoane
O nouă meserie recunoscută în România. Colaj Fanatik. Sursa foto: Turda News/Hepta.ro
ADVERTISEMENT

O nouă meserie recunoscută în România. Este vorba despre cea de „prestator casnic”. Activitatea va fi reglementată în țara noastră începând de anul viitor. Mai mult, statul va acorda vouchere acestor persoane.

O nouă meserie recunoscută în România. Vouchere pentru beneficiari

Având în vedere că serviciile prestatorului casnic sunt oferite de ani de zile, atât în România, dar și în alte țări ale UE, iar de cele mai multe ori nu sunt fiscalizate, autoritățile vor să includă această activitate pe lista meseriilor.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, de la 1 ianuarie 2024, în România ar urma să intre în vigoare, Legea prestatorului casnic (Legea nr. 111/2022). În acest fel, se va stabili cadrul legal pentru persoanele care desfășoară astfel de activități, în urma cărora vor primi renumerații sub formă de tichete.

Potrivit proiectului, prestatorul casnic poate stabili un acord cu beneficiarul, fără să fie necesară o formă scrisă. Cu ajutorul acestuia se stabilește prestarea serviciilor casnice. Astfel, va fi introdusă în legalitate munca desfășurată de persoanele respective.

ADVERTISEMENT

Mai exact, beneficiarii vor putea să plătească prestatorii casnici prin intermediul voucherele respective. Numele și celelalte date ale prestatorului vor fi trecute pe tichet, care nu poate avea o valoare mai mare de 15 lei.

Ulterior, voucherele pot fi transformate în sume de bani, în cel mult 12 luni de la data emiterii. Este important de menționat faptul că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va plăti prețul tipăririi și distribuirii voucherelor. Beneficiarul va trebui să achite doar valoarea nominală a acestora.

ADVERTISEMENT

Cine sunt prestatorii casnici

Prestatorii casnici sunt persoanele care desfășoară activități în gospodăriile/locuințele altor oameni. În categoria serviciilor respective intră cele de curățenie, spălatul și călcatul rufelor, gătit, servicii de croitorie, îngrijirea beneficiarului dependent, etc.

Totodată, persoanele care desfășoară profesia de bonă pot primi voucherele respective. Însă, proiectul prevede că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei respective. De asemenea, durata zilnică a activității nu poate să fie mai mare de 12 ore.

ADVERTISEMENT

„Înregistrarea beneficiarilor casnici și prestatorilor casnici în platforma electronică şi crearea contului personal se poate face fie individual de către aceștia, fie prin intermediul personalului agențiilor pentru ocuparea forței de muncă”, prevede proiectul de lege.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: