News

O nouă pandemie ar putea izbucni, anunță chinezii. Doi virusologi avertizează despre un virus gripal transmis de la păsări

Chinezii anunță că ar putea apărea o nouă pandemie, după descoperirea unui virus gripal transmis de la găini.
21.05.2021 | 22:44
O noua pandemie ar putea izbucni anunta chinezii Doi virusologi avertizeaza despre un virus gripal transmis de la pasari
ADVERTISEMENT

Specialiștii chinezii anunță că ne-am putea confrunta cu o nouă pandemie, după ce șapte angajați de la o fermă din Rusia au contractat un virus gripal transmis de păsări.

Cei care au făcut acest anunț sunt doi virusologie proeminenți din China, Weifang Shi și George Gao, care au recomandat, de asemenea, să fie luate niște măsuri importante de siguranță în urma acestei descoperiri.

ADVERTISEMENT

Gripa aviară ar putea provoca o pandemie

Aceștia au continuat și au explicat că structura tulpinii H5N8, adică cea care provoacă gripa aviară, are potențialul de a declanșa o nouă criză sanitară la nivel mondial.

Această nouă tulpinaă a virusului s-a descoperit încă de acum 11 ani, în anul 2010, la ora rață din China. Ulterior, patru ani mai târziu, au fost depistate mai multe focare, atât în Japonia că și în Coreea de Sud, transmite MedicalXpress.

ADVERTISEMENT

Afectate au fost nu numai păsările domestice, cât și cele sălbatice. Această tulpină s-a extins rapid, astfel că până în anul 2016 ea a fost depistată și la animale din Rusia, India, Statele Unite, dar și mai multe părți din Europa.

Până anul trecut, au fost descoperite focare de infecție cu acest nou virus gripal transmis de la păsări în 46 de țări. Cei șapte muncitori de la firma din Rusia s-au îmbolnăvit în luna decembrie a anului trecut și incidentul a fost raportat abia două luni mai târziu, în februarie.

ADVERTISEMENT

Infectații cu noul virus nu au avut simptome

Persoanele infectate nu au avut niciun fel de simptome, dar testele au arătat că ei erau pozitivi și singurul lucru pe care îl aveau în comun era locul de muncă.

De asemenea, specialiștii au notat în studiul lor că, cel mai probabil, virusul a fost transmis direct de la animale la oameni și nu a fost transmis de la o persoană la alta.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru specificat de cei doi cercetători chinezi a fost că această nouă tulpină a virusului aviar este foarte ușor adaptabilă, un semn în acest sens fiind că a trecut de la rațe la găini și apoi chiar la alte specii de păsări.

Acest virus poate fi letal și poate duce la decese în masă, dacă este cazul unor focare de infecție. În asituația de la firma din Rusia, au murit 101.000 de găini, care apoi au transmis virusul.

În finalul studiului lor, cei doi cercetători chinezi ne avertizează că ar trebui să fim mai prudenți și să luăm măsuri împotriva acestui nou virus, înainte de a fi prea târziu și a izbucni o nouă criză sanitară.

ADVERTISEMENT
Tags: