News

O nouă schimbare bruscă a vremii, temperaturile vor ajunge la 20 de grade. Anunţul făcut de Elena Mateescu

Temperaturile cresc din nou în România, până spre 20 de grade Celsius. Acest februarie e pe cale să bată un nou record de căldură în România.
18.02.2024 | 17:51
O noua schimbare brusca a vremii temperaturile vor ajunge la 20 de grade Anuntul facut de Elena Mateescu
Elena Mateescu spune că e posibil ca februarie să aducă noi recorduri de temperatură Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În zilele următoare, schimbările meteorologice vor continua în cea mai mare parte a României, iar temperaturile de primăvară vor reveni în multe regiuni.

Februarie a fost, în medie, cu 6,7 grade Celsius peste normalul perioadei

Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) spune că este este posibil ca februarie 2024 să fie cea mai caldă a doua lună din an din istoria măsurătorilor meteorologice din ţara noastră.

ADVERTISEMENT

“Traversăm o perioadă mai caldă decât în mod obișnuit, chiar dacă în continuare, mai ales în zonele centrale, nordice ale țării, maximele nu vor depăși 6-8 grade Celsius. 

În partea de sud-vest, vest, sud și sud-est a țării rămânem în continuare pe un front de vreme caldă, deoarece valorile de temperaturi se vor situa mai ales în prima parte a săptămânii care va debuta între 12 până la 13-14 grade”, a declarat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Directorul ANM mai spune că începând de joi vrea se va încălzi de la o zi la alta, iar în weekendul care vine am putea avea parte de temperaturi care vor urca spre 18 grade, chiar 19-20 de grade Celsius în sud şi sud-est.

“Până atunci însă, vorbim și de ploi locale, mai ales în partea de vest, centru-nord a țării, cu valori ale cantităților de precipitații cuprinse între 10-15 l/metru pătrat, iar la munte vorbim de posibilitatea să mai consemnăm la altitudini mai mari de 1.500 m precipitații mixte, adică lapovițe și ninsori”, a mai completat Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT

Recorduri de temperatură şi în restul Europei

Privită într-un context mai larg, luna februarie s-a caracterizat până acum prin valori termice cu mult peste normele obişnuite ale perioadei, abaterea termică fiind de 5,7 grade Celsius pe plus, astfel că este foarte probabil ca această să fie cea mai caldă lună februarie de când se fac măsurători meteorologice în România.

“În condițiile în care, așa cum arată și cum am menționat datele până la sfârșitul ultimei luni din iarna 2023-2024, este posibil ca luna februarie din acest an să înregistreze un nou record, ca fiind printre cele mai călduroase luni februarie din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră, ținând cont că în 2016, februarie a avut o abatere termică pozitivă de 5,7 grade Celsius”, a mai spus Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT

Şi în restul Europei este mult mai cald decât ar trebui să fie raportat la data din calendar. Astfel, regiunea Cantabria, din nordul Spaniei, a experimentat o maximă istorică a lunii februarie de 27,5 grade. De asemenea, în Alpii Austrieci s-au înregistrat recorduri de căldură pentru februarie, 12,9 grade pe Schmittenhöhe (1.950 metri) şi 9,7 grade pe Rudolfshütte (2.300m).

ADVERTISEMENT