News

Prognoza ANM pentru 19 februarie – 18 martie. Românii scapă, în sfârșit, de iarnă

Prognoza ANM pentru intervalul 19 februarie – 18 martie 2024 aduce vești bune pentru românii care s-au săturat de iarnă. Așadar, temperaturile cresc și primăvara e tot mai aproape.
16.02.2024 | 16:25
Prognoza ANM pentru 19 februarie  18 martie Romanii scapa in sfarsit de iarna
Prognoza ANM pentru 19 februarie – 18 martie. Românii scapă, în sfârșit, de iarnă. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care vremea se va încălzi, așa cum de altel este și normal pentru această perioadă a anului. E drept, după câteva săptămâni în care frigul revenise, iar tot mai multă lume se întreba cât va mai trebui să suporte iarna. Meteorologii anunță, astfel, că temperaturile vor fi în această perioadă mai ridicate chiar și cu 4 grade Celsius decât e normal.

Prognoza ANM pentru 19 februarie – 26 februarie 2024

Conform specialiștilor ANM, pentru prima săptămână a intervalului menționat, ”valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României”. Specialiștii ANM vorbesc chiar despre o diferență de 3-4 grade Celsius (+) față de cât era normal în această perioadă a anului.

ADVERTISEMENT

Cât despre regimul pluviometric, vestea bună ar fi că ploile vor lipsi în majoritatea zonelor din țară. ”Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării”, au transmis meteorologii ANM.

Prognoza ANM pentru 26 februarie – 4 martie 2024

În a doua săptămână a intervalului menționat, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale, chiar și cu 2-3 grade Celsius, în toate regiunile țării. Despre precipitații, meteorologii ne transmit că acestea ”vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-vestice”. Așadar, spre final de februarie românii nu ar trebui să-și uite umbrela acasă.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru 4 martie – 11 martie 2024

În a 3-a săptămână a intervalului menționat, ”temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări”, conform ANM. Meteorologii vorbesc despre o diferență de 2 grade Celisus (+) față de perioada similară în anii trecuți.

Tot de la specialiștii ANM aflăm că ”regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile”. Așadar, începutul de primăvară va fi, cum este normal, ploios, astfel că românii trebuie să aibă la ei umbrela.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru 11 martie – 18 martie 2024

În ultima săptămână a intervalului analizat, mai exact spre mijlocul lunii martie, specialiștii ANM vorbesc din nou despre temperaturi mult mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă. Vorbim despre 2 grade Celsius (+), în condițiile în care ”mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României”.

”Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări”, mai transmit specialiștii ANM. Așadar, finalul lunii februarie și primele două săptămâni din martie vor aduce primăvara, cu temperaturi mai ridicate decât e normal, însă nu vor lipsi ploile de primăvară.

ADVERTISEMENT

Elena Mateescu, directorul ANM, a comentat vremea din următoarea perioadă

Ca de obicei, directorul ANM Elena Mateescu a comentat vremea din următoarele săptămâni, în direct la Antena 3. ”În continuare avem o vreme mai caldă decât în mod obișnuit. Dacă astăzi, în partea de sud-vest a țării, am atins din nou valori de 13-14 grade, cu 12 grade în Capitală, mâine contăm pe același ecart al valorilor maxime, de la 5 până la 14 grade, sâmbătă chiar mai cald, 14-16 grade, în special în partea de vest a țării, respectiv în Banat și Crișana.

În partea de sud, vom vorbi de temperaturi maxime de 10-12 grade Celsius, inclusiv în Capitală, o maximă de 10-11 grade Celsius. Și semnalul pentru o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, având în vedere ecartul temperaturilor maxime de la valori cu mici variații de la o zi la alta, în următoarele zile, de la 3 la 14-16 grade Celsius, va fi de interes cel puțin până la finalul celei de-a două decade a lunii februarie.

Din punct de vedere al regimului de precipitații, contăm pe ploi slabe, în special în partea de est, sud-est, a țării pentru ziua de sâmbătă. Duminică, de asemenea, posibil izolat în vest, nord-vest, astfel încât, în general, o vreme caracterizată de temperaturile mai ridicate decât în mod obișnuit pentru perioada în care ne aflăm”, a explicat Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT