Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a aprobat joi varianta finală pentru traseul Drumului Expres București-Târgoviște „Valahia Express”. Drumul expres va avea o lungime de 62 de kilometri și va lega Mogoșoaia de șoseaua de centură a orașului Târgoviște.
Noua șosea din România, cu o lungime de 62 de kilometri, va lega localitățile Mogoșoaia, Corbeanca, Buftea, Crevedia, Niculești, Butimanu, Cojasca, Bilciurești, Cornățelu, Dobra, Băleni, Bucșani, Comișani, Văcărești, Ulmi și se va opri la șoseaua de centură a orașului Târgoviște.
Drumul expres este prevăzut să fie gata însă abia în anul 2028. În acest moment de abia s-a semnat contractul, în valoare de 11 milioane lei, pentru studiul de fezabilitate, programat să dureze și el nu mai puțin de 25 de luni. Primele două luni sunt dedicate unui studiu de prefezabilitate, apoi următoarele 23 pentru studiul efectiv, urmând ca apoi, alte patru luni să fie dedicate licitației de proiectare și execuție.
În total, noul drum va conține poduri în lungime de 2,3 km, două spații de servicii, un centru de întreținere și coordonare, 6 noduri rutiere, 32 de lucrări de artă, 124 km de drumuri de întreținere și 250 km de șanțuri și rigole.
„Astăzi, a fost avizată varianta finală a traseului drumului expres București-Târgoviște! Traseul prevăzut în proiectul pe care l-am propus dâmbovițenilor încă din 2020 pornește din comuna Corbeanca și se termină în actuala centură a Municipiului Târgoviște, prin conectarea la sensul giratoriu existent.
Cu acest drum, soluție complementară și distinctă a proiectului de modernizare a actualei rute care leagă Târgoviștea de București, județul Dâmbovița va deveni mult mai atractiv pentru investitori, iar timpii de transport, indiferent că vorbim de mărfuri sau persoane, vor fi mult mai rapizi”, a scris pe Facebook Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
Oficialii din Ministerul Transporturilor au subliniat și ei că noul drum, odată ce va fi gata în anul 2028 va fluidiza traficul și spre Aeroportul Otopeni și va oferi o legătură cu drumul expres ce leagă localitățile Găești și Ploiești.
„Pot previziona că dacă nu apare nimic impredictibil care să întârzie acest proiect este posibil ca până prin 2028 să avem un drum rapid către București. Drumul expres va scurta timpul de deplasare către Capitală, către Aeroportul Otopeni, va devia traficul de tranzit din localitățile situate pe DN71, DN1A și DJ 711, va face joncțiunea între Drumul Expres Găești Ploiești și autostrada ocolitoare a capitalei A0, va crește siguranța circulației, confortul călătoriei și capacitatea de transport rutier.
Pe lângă toate aceste efecte benefice directe, cred că poate cel mai important este faptul că o zonă mai puțin urbanizată, dar pitorească si poate încă nedescoperită suficient a județului nostru devine mai accesibilă, astfel va avea șansa să prindă viață și să intre într-o noua etapă de dezvoltare economică”, a declarat și Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.