Life

O nouă stațiune turistică în România. Locul are o istorie impresionantă

Apare încă o stațiune turistică în țara noastră. Regiunea are o încărcătură istorică foarte mare și un cadru de relief variat.
07.02.2024 | 08:25
O noua statiune turistica in Romania Locul are o istorie impresionanta
Apare încă o stațiune turistică în țara noastră. Regiunea are o încărcătură istorică foarte mare și un cadru de relief variat. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

O nouă stațiune turistică în România. Locul are o istorie impresionantă și se află foarte aproape de București. Aici își are originea primul document cunoscut în limba română, Scrisoarea lui Neacșu către judele Brașovului Hans Benkner (Hanăș Begner).

Apare încă o stațiune turistică în țara noastră. Regiunea are o încărcătură istorică foarte mare și un cadru de relief variat

Apare încă o stațiune turistică în țara noastră. Regiunea are o încărcătură istorică foarte mare și un cadrul de relief variat: munți, dealuri și podișuri montane. Se află în Muntenia, în județul Argeș, la o distanță mică de Capitală.

ADVERTISEMENT

Locul este în municipiul Câmpulung Muscel, care este condus în momentul de față de Elena Lasconi, fostă prezentatoare Pro TV. Orașul urmează să fie atestat până în vara lui 2024 ca Stațiune Turistică de Interes Național.

Documentația a fost finalizată de autorități, iar următorul pas constă în avizul interministerial. De asemenea, mai este nevoie de o Hotărâre de Guvern și o Hotărâre de Consiliu Local. În prezent, mai trebuie îndepliniți doar câțiva pași procedurali ca acest statut să devină realitate.

ADVERTISEMENT

Primarul din Câmpulung Muscel vede deja care sunt avantajele municipiului în calitate de stațiune turistică. Turiștii români care ajung aici au fost multe lucruri de văzut, inclusiv din punct de vedere religios.

Câmpulung Muscel, stațiune turistică cu potențial

„Atât primăria, cât și agenții economici pot primi finanțări nerambursabile de la Ministerul Turismului pentru dezvoltarea infrastructurii de turism.

ADVERTISEMENT

Un alt avantaj: ai punctaj mai mare atunci când vrei să accesezi fonduri europene nerambursabile pentru proiecte care țin de dezvoltarea turismului. Agenții economici pot accesa fonduri pentru a construi hoteluri, pensiuni.

Sunt multe de văzut în Câmpulung, dar cel mai important sunt multe de simțit, de trăit. Se poate face turism religios. Avem multe mănăstiri și biserici cu mare încărcătură spirituală și cu povești adevărate extraordinare”, a declarat Elena Lasconi pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Câmpulung Muscel este prima capitală a Țării Românești, ceea ce înseamnă că are o încărcătură istorică uriașă. Arhitectura orașului nu trebuie trecută cu vederea de cei care vizitează locul unde își are originea primul document cunoscut în limba română.

Mai exact, este vorba de Scrisoarea lui Neacșu către judele Brașovului Hans Benkner (Hanăș Begner). Aceasta a fost redactată probabil în 29-30 iunie 1521 și a fost descoperită în anul 1894 de Friedrich Stenner în Arhivele Naționale ale județului Brașov, unde se păstrează și astăzi.

Documentul original pe hârtie, cu pecete aplicată pe verso, vorbește despre mișcările militare ale Otomanilor la Dunăre și trecerea lui Mohammed-Beg prin localitate. Câmpulung Muscel este cel mai vechi oraș din Țara Românească.

În oraș se mai află, foarte aproape de primărie, un complex feudal unic. Istoricii anunță că ansamblul religios Bărăția datează din secolul al XIV-lea. Monumentul istoric de arhitectură de interes naţional este compus din trei obiective distincte: Biserica Sfântul Iacob, Turnul Bărăţiei şi Casa parohială.

Oamenii mai pot descoperi un bulevard care s-a numit multă vreme Pardon, pentru că era atât de mare aglomeraţia că aveau loc ciocniri dese între trecători. Acest lucru ducea inevitabil la scuzele exprimate la tot pasul prin expresia „Pardon!”.

ADVERTISEMENT
Tags: