News

Stațiunea din România care a fost la un pas de ruină. Totul era în colaps, dar locul a renăscut. Tratamentul care a salvat perla cu o istorie de un mileniu

Stațiunea cu care România atrăgea cei mai mulți turiști străini. A fost la un pas de ruină dar acum a renăscut și primește sute de mii de vizitatori
10.12.2023 | 13:52
Statiunea din Romania care a fost la un pas de ruina Totul era in colaps dar locul a renascut Tratamentul care a salvat perla cu o istorie de un mileniu
Cea mai mare stațiune balneară din România a renăscut cu fonduri europene / Foto: bailefelix.net
ADVERTISEMENT

Băile Felix, cea mai mare stațiune balneară din țara noastră, cunoscută încă din secolul 18, a renăscut în top după un „tratament” cu fonduri europene.

Turism balnear pe toată perioada anului

Stațiunea Băile Felix este parte a Sînmartin (județul Bihor), la șase kilometri de Oradea. Climatul moderat, cu ierni blânde și veri temperate face stațiunea ca una ideală pentru cei doritori de turism balnear, fiind disponibilă pe toată perioada anului.

ADVERTISEMENT

Băile Felix au fost o mândrie a României în epoca comunistă. În anii 1970 a existat un aflux de turiști străini, inclusiv din vest, care beneficiau de tratamente ieftine dar eficiente.

„Înainte de Revoluție turismul balnear în România a fost subvenționat de stat. S-a vrut, la nivelul lagărului socialist, să se demonstreze că există o țară care oferă condiții extraordinare, la niște prețuri foarte mici”, a declarat Florian Serac, director general al „Turism Felix”, scrie Observator.

ADVERTISEMENT

Decăderea după comunism

După căderea regimului communist, Băile Felix au căzut în dizgrație, stațiunea cunoscând suișuri și coborâșuri. „Practic, din 1990, nu s-a mai făcut nimic, iar în lipsa unui plan coerent s-a construit total haotic, de la cabane, la pensiuni, la restaurante și magazine. Primăria comunei Sânmartin, de care aparțin Băile, a început in anul 2019, cele mai ample lucrări de modernizare de după comunism”.

Acum, cu investiții europene, Băile Felix a devenit o stațiune cu mare priză la public și o afacere profitabilă „Stațiunea primeşte cei mai mulţi turişti din istoria sa de aproape o mie de ani: 300.000 de oameni sunt aşteptaţi până la finalul acestui an în Băile Felix”, potivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

„Lucrurile au evoluat, iar la Băile Felix ai șansa să fii tratat că un turist de la categoria VIP. O noapte de cazare într-un astfel de apartament de 170 de mp, cu terasă proprie și o panorama superbă asupra stațiunii, costă 4.200 de lei în plin sezon. Confortul este, însă, neprețuit”.

Fonduri de 20 de milioane de euro

Primarul comunei Sînmartin, Cristian Laza, a declarat: „În 2016, fără să acuz pe cineva, am preluat oarecum o stațiune abandonată, infrastructură praf, nu s-a intervenit de prin anii ’90”.

ADVERTISEMENT

Astăzi, comuna Sînmartin (cu șapte sate) a atras bani europeni în valoare de 20 de milioane de euro, fonduri din care mare parte a fost folosită pentru renovarea Băilor Felix.

Rezultatele s-au concrtizat în peste 200 de pensiuni și zeci de hoteluri potrivite pentru orice buzunar. De altfel, Băile Felix se situează după litoralul Mării Negre ca număr de locuri de cazare.

Celebrele ape termale

Atracția stațiunii este evidențiată și de faptul că majoritatea vizitatorilor sunt tineri, înainte vreme lucru neobișnuit pentru o stațiune balneară de tratament.

Ce a rămas la fel, calitativ vorbind, este renumita apă de la Băile Felix, captată din patru izvoare termale. „Aici se face baia Caracalla. Este un tratament în scop curativ, dar și de relaxare. Procedurile noastre se fac toate cu apă termală, durează 20 de minute, iar clienții se relaxează”, a declarat Cristina Stanciu, sef bază tratament.

ADVERTISEMENT