Sporturi

O nouă teorie despre originea virusului. Boala a fost adusă în piața de animale din Wuhan de o persoană deja infectată

17.05.2020 | 12:24
O noua teorie despre originea virusului Boala a fost adusa in piata de animale din  Wuhan de o persoana deja infectata
ADVERTISEMENT

Un nou studiu științific pune sub semnul întrebării poziția oficială a Chinei, după care coronavirusul ar fi trecut de la animal la om în piața de animale din Wuhan. Un grup de cercetători susține că există indicii serioase că virusul a fost adus în piața de din Wuhan de o persoană deja infectată cu COVID-19, scrie Daily Mail.

Virusul, deja ”preadaptat” pentru transmiterea de la om la om

Potrivit noilor descoperiri, coronavirusul din Wuhan era ”deja preadaptat pentru transmiterea de la om la om”, în contract cu epidemia de SARS din 2002-2004, când virusul s-a modificat pe durata epidemiei pentru transmiterea la om.

ADVERTISEMENT

Studiul alimentează speculațiile legate de faptul că regimul comunist de la Beijing încearcă să ascundă informații legate de apariția bolii.

”Datele genetice disponibile nu arată o transmitere între specii a virusului în piața din Wuhan”, se arată în studiul realizat de biologul molecular Alina Chan și biologul evoluționist Shing Zhan. ”Posibilitatea ca un precursor nemodificat genetic să se fi adaptat la oameni în timp ce era studiat în laborator trebuie luată în considerare”, susțin cei doi oameni de știință din Hong Kong.

ADVERTISEMENT

Stabilirea sursei virusului este crucială în înțelegerea bolii, realizarea unui vaccin  și stoparea altor valuri epidemice dar subiectul a intrat în blocaj după ce președintele Trump a susținut că SARS-CoV-2 își are originea într-un laborator din Wuhan unde se făceau cercetări privind bolile purtate de lilieci, iar China a dat vina pe soldații americani care au participat la o competiție sportivă la Wuhan, în cursul toamnei trecute.

Inițial, autoritățile de la Beijing au indicat cu certitudine că virusul a trecut de  la liliac la om în piața Huanan din  Wuhan, care a fost închisă imediat după descoperirea primelor cazuri și apoi dezinfectată. Au fost luate mostre de la animalele din piață însă rezultatele testelor nu au fost puse la dispoziția cercetătorilor străini nici după patru luni, astfel că au apărut suspiciuni că chinezii fac să dispară probe importante.

ADVERTISEMENT

Scena crimei a dispărut cu totul. Cum putem rezolva un caz fără probe?”, a declarat Guan Yi, un expert de la Universitatea din Hong Kong.

Studiul realizat Alina Chan și Ben Deverman (Broad Institute) și Shing Zhan (University of British Columbia) constă într-o comparație între coronavirusului care a provocat epidemia de SARS și cel care a dus la apariția COVID-19.

ADVERTISEMENT

Ei au descoperit cu surprindere că noul coronavirus a rămas relativ stabil, spre deosebire de cel din 2002-2004 care s-a adaptat în  timp pentru o transmitere mai eficientă de la om la om, iar astfel au apărut mai multe tulpini  diferite.

Posibilitatea unor noi epidemii

În schimb, forma SARS-CoV-2 a rămas aceeași, un indiciu că atunci când a apărut la Wuhan era deja adaptat pentru transmiterea de la om la om, depășind stadiul în care se putea transmite doar zoonotic, adică de la animal la om. Asta înseamnă că există posibilitatea ca virusul să fi circulat timp de mai multe luni nedetectat până să ajungă  în forma finală, fie să fi fost scăpat dintr-un  laborator.

Astfel, virusul a fost adus în piața din Wuhan de o persoană deja infectată, mai ales că nu există probe care să susțină teza că ar fi trecut de la animal la om în interiorul pieței.

La o concluzie similară, au ajuns și un grup de savanți chinezi care au arătat că doar 27 dintre primele 41 de cazuri confirmate au avut legătură cu piața din Wuhan.

Chan și Zhan spun că, deși stabilitatea virusului  este o veste bună pentru cei care încearcă să găsească un vacccin, este alarmant că nu se știe originea și precursorii virusului, în caz că există focare în natură din care pot apărea boli asemănătoare

Până acum China a negat sistematic acuzațiile că SARS-CoV-2 a scăpat dintr-unul din laboratoarele de  la Wuhan  însă au apărut informații că șeful biosecurității de la Institutul de Virusologie din Wuhan avertizase asupra securității insuficiente.

ADVERTISEMENT