News

O nouă tulpină a coronavirusului amenință omenirea. E mai rezistentă la vaccinuri. A fost depistată în 29 de țări

O nouă tulpină a coronavirusului îngrijorează omenirea. Riscă să devină cea mai periculoasă variantă Sars-CoV-2.
07.08.2021 | 18:53
O noua tulpina a coronavirusului ameninta omenirea E mai rezistenta la vaccinuri A fost depistata in 29 de tari
ADVERTISEMENT

Trece o tulpină, vine alta. Deși omenirea încă se confruntă cu amenințarea provocată de varianta Delta, specialiștii anunță că o nouă tulpină ar putea fi cea mai periculoasă variantă Sars-CoV-2. Aceasta este mai rezistentă la vaccinuri decât versiunea originală a virusului.

Descoperită anul trecut în Peru, noua tulpină riscă să se extindă în toată lumea și pare să fie mai contagioasă față de celelalte variante de până acum.

ADVERTISEMENT

”Varianta Lambda reprezintă o potenţială ameninţare pentru societatea umană”, avertizează Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, conform Digi24.

O nouă tulpină a coronavirusului îngrijorează omenirea. Riscă să devină cea mai periculoasă variantă Sars-CoV-2

Tulpina Lambda a coronavirusului SARS-CoV-2, apărută anul trecut în Peru şi răspândită în prezent în 29 de ţări, este extrem de infecţioasă şi mai rezistentă la vaccinurile COVID-19 decât versiunea originală a coronavirusului, notează un studiu medical. Aceasta variantă s-a răspândit foarte mult în ultima perioadă din cauza a trei mutați, T76I, L452Q și RSYLTPGD246-253N.

ADVERTISEMENT

Se pare că aceste mutații au puterea de a se sustrage impactului pe care îl au anticorpii generați de trecerea prin boala COVID-19 sau de vaccin, se arată într-un studiu publicat la sfârșitul luni iulie pe platforma de științele biologice și medicale, bioRxiv.

Varianta Lambda a acaparat America de Sud

În prezent, varianta Lambda a fost raportată în 29 de țări din întreaga lume, cele mai multe fiind în America de Sud, printre care Chile, Peru, Argentina și Ecuador. În SUA, varianta se află în spatele a ce puțin 1.000 de cazuri de COVID-19.

ADVERTISEMENT

„Autoritățile din Peru au raportat că 81% din cazurile de COVID-19 analizate în aprilie 2021 au fost asociate cu varianta Lambda.

De asemenea, Argentina a raportat o creștere a prevalenței variantei Lambda începând cu a treia săptămână a lunii februarie, iar între 2 aprilie și 19 mai 2021, varianta a reprezentat 37% din cazurile de Covid-19 depistate”, a menționat OMS.

ADVERTISEMENT

Noua variantă a coronavirusului ar trebui etichetată drept o tulpină ”îngrijorătoare”

Cercetătorii clasifică variantele SARS-CoV-2 în două moduri: variante de îngrijorare și variante de interes. Cele din urmă sunt cercetate mai atent de specialiști, pentru că generează mai multe mutații.

Experții consideră că varianta Lambda ar trebui să fie etichetată drept ”o variantă de îngrijorare” de către Organizația Mondială a Sănătății. Momentan aceasta este catalogată drept o variantă de interes”.

Ce spune OMS despre noua tulpină a coronavirusului?

OMS a transmis la mijlocul săptămânii că nu există motive pentru ca Lambda să fie considerată o variantă de îngrijorare, deoarce această tulpină nu s-a dovedit a fi în mod special foarte transmisibilă. OMS are în prezent patru variante de îngrijorare: Alpha, Beta, Gamma și Delta.

ADVERTISEMENT
Tags: