News

O nouă tulpină de coronavirus, descoperită în Japonia. Încă nu se știe cât de periculoasă este

10.01.2021 | 17:02
O noua tulpina de coronavirus descoperita in Japonia Inca nu se stie cat de periculoasa este
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății din Japonia a anunțat că a fost indentificată o nouă tulpină a coronavirusului. Tulpina este asemănătoare cu cele identificate recent în Marea Britanie și Africa de Sud, informează The Japan Times, citat de News.ro.

Autoritățile nipone au precizat că tulpina nu a apărut pe teritoriul Japoniei, ea fiind detectată la patru persoane care au sosit infectate din Brazilia.

ADVERTISEMENT

Institutul Naţional pentru Boli Infecţioase din Japonia a precizat că nu există în prezent dovezi că noua tulpină ar avea o contagizitate mai mare decât cele identificate până acum.

Tulpina de coronavirus a fost adusă din Brazilia

Însă marile necunoscute pe care trebuie să le clarifice cercetătorii japoneze vizează gravitatea bolii produse de noua tulpină și eventuala capacitate a acesteia de a rezista la vaccinurile aflate în uz.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, cele patru persoane infectate au avut făcut forme foarte diverse ale bolii. Astfel, un bărbat de 40 de ani era asimptomatic când a ajuns în Japonia, dar ulterior a avut probleme respiratorii serioase ce au necesitat internare. O femeie de circa 30 de ani s-a plâns de dureri violente de cap, în timp ce un adolescent a făcut doar febră. O altă adolescentă a rămas asimptomatică.

Cei  patru au fost diagnosticați cu COVID-19 în urma testării în zona de carantină a aeroportului. Ulterior, Institutul Naţional pentru Boli Infecţioase a stabilit că este vorba de o mutație a virsului nemaiîntâlnită până acum.

ADVERTISEMENT

Pe lângă tulpina braziliană, în Japonia au apărut și primele cazuri de infectare cu tulpina apărută în  Marea Britanie, la trei  persoane care au fost în contact cu un bărbat infectat.

Vaccinul poate fi folosit în continuare

În urmă cu câteva zile, un grup de cercetători de la University of Texas au publicat un  studiu din care ar reieși că vaccinul produs de Pfizer și BioNTech este eficient și împotriva tulpinilor din  Marea Britanie  și Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

Studiul, realizat cu sprijinul celor două companii producătoare, arată că vaccinul poate genera un răspuns  al sistemului imunitar la variantele de coronavirus care prezintă mutația N501Y din proteina spike a virusului, cea prin care acesta se agață de celulele organismului, scrie Bloomberg.

Deocamdată, concluziile studiului încă nu au fost evaluate în comunitatea științifică.

Conducerea companiei BioNTech, precum și cea a companiei Moderna, care a realizat un alt vaccin, tot cu tehnologia ARN mesager, afirmase că vaccinul va proteja organismul și față de noile tulpini. Studiul de la University of Texas este primul care confirmă aceste aserțiuni.

Cercetarea vine în  contextul în care COVID-19 se răspândește la scară globală la niveluri zilnice record, răspândire accelerată de noile tulpini, iar statele lumii au început campaniile de vaccinare. Noua tulpină apărută în  Marea Britanie și care a fost identificată inclusiv în SUA, Coreea de Sud sau Canada, pare a fi cu 57% până la 70% mai contagioasă decât celelalte tulpini.

ADVERTISEMENT