News

O pădure din Cluj arde de mai bine de o zi, iar pompierii se luptă cu flăcările încă de atunci. Zece hectare sunt afectate

Incendiu de amploare lângă Cluj. Pompierii se confruntă de mai bine de 24 de ore cu focarele izbucnite în litiera unei păduri
11.04.2024 | 00:22
O padure din Cluj arde de mai bine de o zi iar pompierii se lupta cu flacarile inca de atunci Zece hectare sunt afectate
Pompierii din Cluj luptă de mai mult de 24 de ore cu un incendiu de proporții dintr-o pădure. Sursa foto: Colaj foto / ISU Cluj
ADVERTISEMENT

Pompierii sunt mobilizați de peste 24 de ore pentru a stinge un incendiu care a izbucnit în adâncul pădurii din apropierea drumului Sfântul Ioan, în apropiere de Cluj-Napoca.

O pădure arde de mai bine de 24 de ore

Extinderea flăcărilor a fost alimentată de vântul puternic și de plantele uscate. Un teren de aproximativ zece hectare este afectat, iar focarele izbucnesc sporadic.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor furnizate de ISU Cluj, pompierii de la Detașamentele 2 și 1 Cluj-Napoca sunt mobilizați de marți seară pentru a stinge incendiul care a cuprins straturile de materiale vegetale din pădurea de rășinoase din apropierea drumului Sfântului Ioan din municipiul Cluj-Napoca.

Factorii care au contribuit la extinderea incendiului din pădure au fost stratul gros de multă vegetație uscată, dar și temperaturile ridicate din ultimele zile.

ADVERTISEMENT

„Astfel, echipajele operative ale ISU Cluj acţionează de mai bine de 24 de ore pentru stingerea flăcărilor, precum şi pentru identificarea şi stingerea focarelor ascunse. Elementele care au favorizat perpetuarea focarelor incendiului au fost litiera groasă de resturi vegetale, cu un grad ridicat de uscare, în masa căreia a fost avantajată reaprinderea focarelor pe timpul rafalelor mai intense de vânt. Nu în ultimul rând, temperaturile ridicate din ultimele zile şi-au pus amprenta pe gradul de uscare al resturilor vegetale acumulate în pădure”, a transmis sursa citată.

În ajutorul echipelor ISU Cluj de la fața locului au intervenit și alți membri din cadrul Ocolului Silvic, Poliția Locală, RADP, precum și numeroși voluntari.

ADVERTISEMENT

O mare parte din pădure este afectată

Suprafața afectată de incendiu este de aproximativ 10 hectare, pe care s-au manifestat sporadic mai multe focare de incendiu. Pentru stingerea acestora s-au folosit diverse tehnici.

La un moment dat flăcările au fost stinse, dar în zonă se mai aflau pompieri pentru a supraveghea situația, moment în care au fost observate focarele reaprinzându-se și au fost solicitate forțe suplimentare.

ADVERTISEMENT

„Suprafaţa afectată de ardere a fost de aproximativ 10 ha, în care s-au manifestat sporadic mai multe focare de incendiu, pentru stingerea cărora au fost utilizate procedee diverse de stingere. În decursul nopţii, după ce flăcările au fost lichidate, pompierii au rămas în supravegherea zonei.

În momentul în care a fost observată reaprinderea focarelor au fost solicitate forţe în sprijin, iar intervenţia a fost concentrată pentru stingerea flăcărilor deschise, precum şi pentru identificarea şi lichidarea focarelor ascunse. În prezent la faţa locului acţionează cinci subofiţeri şi o autospecială pentru stingerea incendiilor, fiind focare care se reaprind sporadic pe toată zona afectată de ardere. Aceasta va rămâne pentru supravegherea zonei şi în timpul nopţii”, a precizat, miercuri seară, ISU Cluj.

ADVERTISEMENT