News

O pasăre extrem de rară a fost surprinsă în Parcul Natural Lunca Mureșului. Cum arată aceasta

12.03.2021 | 08:27
O pasare extrem de rara a fost surprinsa in Parcul Natural Lunca Muresului Cum arata aceasta
ADVERTISEMENT

O pasăre extrem de rară și-a făcut apariția recent în Parcul Natural Lunca Mureșului. Este vorba despre femela de călifar alb, care își petrece de regulă sezonul rece în sudul Europei, nordul Africii sau Asia Mică.

Imaginile realizate de angajații Romsilva, compania care administrează parcul natural din vestul României, au fost publicate pe rețelele de socializare și au atras imediat atenția pasionaților.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, călifarul se hrănește cu insecte și pești, este devotat vieții de familie și își construiește cuibul în locuri bine ascunse, precum zonele de coastă, printre stânci, copaci sau chiar în vizuinile altor animale.

Călifarul alb, o pasăre extrem de rară, și-a făcut apariția în Parcul Natural Lunca Mureșului

O apariție surprinzătoare în Parcul Natural Lunca Mureșului, o femelă de călifar alb. Călifarul alb preferă zonele nămoloase, nisipoase ale râurilor sau lacurilor din nordul Europei și a Asiei pentru perioada de vară.

ADVERTISEMENT

În schimb, sezonul rece și-l petrece în sudul Europei, nordul Africii, Asia Mică etc, iar la noi în țară poate fi văzut mai des în zona de sud-est și relativ rar în vest.

Cu ce se hrănește? Are un meniu suficient de diversificat, care cuprinde de la viermi, insecte, icre, mormoloci, mai rar pești, până la semințe și alge.

ADVERTISEMENT

Călifarii albi sunt specii monogame și devotate vieții de familie. Aceștia își construiesc cuibul din puf, pene, resturi vegetale în locuri strategice, bine ascunse, în zone de coastă, printre stânci, copaci sau chiar în vizuinile altor animale.

Surprinzător este faptul că uneori aceste vizuini sunt locuite atât de călifari, cât și de alte păsări sau chiar mamifere precum vulpea sau bursucul.

ADVERTISEMENT

Femela depune 7-12 ouă pe care le clocește singură, în timp ce masculul se ocupă tenace de paza familiei, dând dovadă de agresivitate atunci când își simte amenințat teritoriul. După eclozare, ambii părinți se implică în hrănirea și creșterea puilor.

Parcul Natural Lunca Mureșului, unul dintre cele 22 parcuri naturale sau naționale pe care le administrează Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 17.455 ha și se întinde de-a lungul râului Mureș, de la limita municipiului Arad până la granița româno-maghiară”, au transmis reprezentanții Romsilva.

ADVERTISEMENT