News

O rachetă spațială Starship, aparținând SpaceX, a explodat. Elon Musk încearcă să trimită oameni pe Marte

30.05.2020 | 16:55
O racheta spatiala Starship apartinand SpaceX a explodat Elon Musk incearca sa trimita oameni pe Marte
ADVERTISEMENT

Nava spațială „Starship” a companiei SpaceX a explocat în timpul unui test transmis în direct. SpaceX, deținută de Elon Musk, visează să trimită oameni pe Marte în câțiva ani.

O navă spațială aparținând Space X a explodat în timpul testării

Prototipul de navă spațială a explodat în timpul unui test efectuat în sudul statului american Texas, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

Testul de foc static extins a fost un eșec de această dată, pentru că Elon Musk a grăbit dezvoltarea programului de zbor al navei spațiale.

Cel mai probabil, StaticX va mai efectua un număr neprecizat de teste până când va concepe o navă spațială pe care se va putea baza în tentativa de a ajunge pe Marte.

ADVERTISEMENT

Experții menționează că această navă spațială nu are legătură cu lansarea din Centrul Spațial Kennedy din Florida, în care vor fi implicați cosmonauți NASA trimiși spre Stația Spațială Internațională.

Fiind vorba de un test specific, nu au existat victime sau răniți, prototipul navei fiind spulberat de mingea de foc în timp ce secvențele erau transmise în direct pe internet, pe site-ul Nasa Spaceflight.

ADVERTISEMENT

Racheta Starship are 120 de metri și va avea ca scop să transporte oameni și aproximativ 100 de tone de încărcătură de marfă spre Lună și Marte. Elon Musk visează să colonizeze Marte și să transforme călătoriile spațiale între Pământ și Lună într-un lucru banal.

Dacă rachetele de tip Starship sunt momentan instabile, Elon Musk a lansat începând cu 2010 un număr de 87 de rachete Falcon X, 85 dintre aceste misiuni fiind un succes. Rachetele de tip Starship explodează în timpul testării, incidentul de ieri fiind al 4-lea de acest gen din ultima vreme.

ADVERTISEMENT

Ceea ce face programul SpaceX special e prețul pentru o singură lansare. Elon Musk plătește momentan aproximativ 50 de milioane de dolari pentru o rachetă trimisă în spațiu, în timp ce NASA plătește 150 de milioane de dolari. Elon Musk intenționează să reducă costurile la 1.5% din costurile NASA, astfel că zborul în spațiu ar putea fi un lucru accesibil multor oameni.

 

ADVERTISEMENT
Tags: