News

O sibiancă s-a lăsat vrăjită de un ”prinț” nigerian și i-a trimis acestuia o jumătate de milion de euro. Este un nou record al înșelătoriilor online.

Situație fără precedent în Sibiu, acolo unde s-a atins un  nou record în domeniul înșelăciunilor online.
17.03.2024 | 20:01
O sibianca sa lasat vrajita de un print nigerian si ia trimis acestuia o jumatate de milion de euro Este un nou record al inselatoriilor online
Româncele sunt victime preferate ale înșelătoriilor online. O sibiancă a pierdut 500.000 ce euro într-o astfel de schemă / Foto: Hepta (arhivă)
ADVERTISEMENT

Este vorba despre o sibiancă păcălită cu 500.000 de euro de un așa-zis prinț nigerian, care i-a câștigat încrederea și afecțiunea, făcând-o să-i trimită sume importante de bani.

Cum a fost păcălită o româncă prin metoda ”scrisoarea nigeriană”

Românca a căzut victima unei înșelăciuni cunoscute în mediul cyber-security sub denumirea de ”scrisoarea nigeriană”, sau ”Fraudă cu taxe în avans” (Fraudă 419).

ADVERTISEMENT

În fapt, autorul infracțiunii își creează un cont cu o identitate falsă, de cele mai multe ori un bărbat între două vârste, fie afacerist de succes, fie dintr-o familie nobilă.

Autorii înșelăciunilor abordează femei din toată lumea și le câștigă încrederea, construindu-și o relație la distanță. De multe ori, relația se încheie brusc, după ce femeile acceptă să le trimită în avans plata pentru taxele poștale pentru un presupus cadou scump, pe care urmează să-l primească.

ADVERTISEMENT

Tehnici tot mai rafinate ale infractorilor cibernetici

„Tehnicile sunt din ce în ce mai rafinate. Se ajunge până scenariul în care unei persoane i se spune că poate investi într-o schemă rapidă de finanțare, în urma căreia după un aport de câteva sute de euro câștigă uneori chiar și 1.000 de euro.

Banii aceștia sunt virați victimelor în cont, pentru a li se câștiga încrederea. Mai apoi, victimele sunt din nou contactate – de multe ori prin discuții pe WhatsApp – pentru a li se propune continuarea colaborării. Doar că acum sumele puse în joc cresc. Iar josnicia acestor scheme ajunge în situații în care, după ce victimele virează și peste 10.000 de euro în astfel de «investiții», acestea sunt înștiințate că pentru a li se plăti câștigul trebuie plătite niște impozite înainte.

ADVERTISEMENT

Impozite calculate la alte 2 – 3.000 de către autorii fraudelor care încredințează victimele că acești bani, laolaltă cu câștigul lor integral, le vor fi virate în conturi în câteva zile. Doar că, după câteva zile, la numărul de WhatsApp prin care au ținut legătura cu un profil care are la fotografie imaginea unei frumoase domnișoare, nu mai răspunde nimeni. Dosarele acestea par de nerezolvat pentru autoritățile noastre”, explică un avocat citat de Turnul Sfatului.

Autoritățile, depășite total de aceste cazuri

Din nefericire, autoritățile de la noi se dovedesc neputincioase în fața unor astfel de situații. Pe lângă faptul că majoritatea infracțiunilor au ca punct de plecare alte state ale lumii, capacitatea României de a identifica sursa înșelătoriilor în mediul online sunt extrem de reduse.

ADVERTISEMENT

„Este necesară angajarea unor specialiști. Pe noi, ca specialiști în drept, ne depășește”, recunoaște Bogdan Nicolae Dancu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, potrivit sursei citate.

Doar la nivelul județului Sibiu, numărul infracțiunilor de înșelăciune în mediul online a crescut cu 25% în ultimul an. Procentul este cu adevărat îngrijorător, pentru că în spatele fiecărui astfel de caz stă o adevărată dramă personală.

ADVERTISEMENT