De la 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie din Olanda a crescut cu peste zece procente, o majorare insuficientă pentru a acoperi inflația. În acest context, parlamentarii de la Haga au decis să vină cu noi măsuri în sprijinul cetățenilor.
În Senatul din Olanda a fost adoptat un proiect de lege care prevede introducerea unui salariu minim pe oră. Mai exact, de la 1 ianuarie 2024 se va abandona salariul minim lunar, notează EU Observer.
Anul trecut, rata inflației din statul european a ajuns și la valori de peste 17%. Prin acest nou demers legislativ, autoritățile batave speră să vină cu o gură de oxigen pentru o bună parte dintre muncitori.
De această nouă lege, inițiată de parlamentarii Barbara Kathmann (Partidul Muncii – PvdA) și Senna Maatoug (Partidul de Stânga-Verde – GroenLinks), vor beneficia în primul rând acei lucrători care, cu o săptămână de muncă de 40 de ore, erau plătiți la sfârșitul lunii la fel ca cei care lucrau 36 ore pe săptămână. În Olanda, ambele categorii de muncitori sunt considerate drept angajați cu normă întreagă, criteriul pentru salariul minim.
Vorbind strict despre avantajele financiar pentru cei care lucrează mai mult, noua lege va însemna o creștere a salariului de până la 11% pentru unele grupuri de angajați, a anunțat Confederația Sindicatelor din Țările de Jos FNV pentru sursa citată. Oricum, creșterea exactă va depinde de sectorul de activitate.
În timp ce sindicaliștii de la FNV salută această mișcare legislativă de introducere a unui salariu minim orar, cererea lor merge acum și mai departe. Organizația dorește ca salariul minim orar să fie stabilit la 14 euro pe oră.
În prezent, salariul minim lunar brut din Olanda este de 1.934 de euro. A ajuns la această valoare după ce, la 1 ianuarie 2023, a crescut cu 10,15%, informează site-ul asociației de transport din Olanda, TLN. Acest venit se aplică unui angajat cu normă întreagă în vârstă de 21 de ani sau mai mult.
Valorile acestui salariu minim legal se aplică pentru o săptămână întreagă de lucru. În Olanda, aceasta este de 36, 38 sau 40 de ore pe săptămână. Acest lucru depinde de sectorul de activitate și de eventualele acorduri colective care se aplică în acel sector.
În unele sectoare de activitate, cum sunt de exemplu supermarketurile, o săptămână întreagă de lucru este de 40 de ore. În industria hotelieră și de catering și în horticultura de seră, aceasta este de 38 de ore pe săptămână.