News

Ce se întâmplă cu salariul minim de la 1 iunie. Anunț important pentru milioane de români

Ministrul PSD al muncii din Guvernul Ciucă, Marius Budăi, a făcut, vineri seara, un anunț dătător de speranțe pentru românii cu salariul minim pe economie
03.02.2023 | 19:22
Ce se intampla cu salariul minim de la 1 iunie Anunt important pentru milioane de romani
Ministrul muncii, anunț optimist privind salariul minim. Ce s-ar putea întâmpla de la 1 iunie. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale, aproximativ 2,4 milioane de muncitori din România primesc salariul minim pe economie. Acest lucru reprezintă 40% din numărul total al salariaților activi.

Ministrul muncii, anunț optimist privind salariul minim. Ce s-ar putea întâmpla de la 1 iunie

Toate aceste persoane au primit, vineri seara, o veste dătătoare de speranțe din partea ministrului muncii.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi a vorbit despre planurile Executivului din următoarele luni, după ce portofoliul de premier va reveni Partidului Social Democrat.

Invitat la televiziunea de știri Antena 3, ministrul social-democrat a discutat despre posibilitate ca, de la 1 iunie, salariul minim pe economie să se majoreze cu 500 de lei.

ADVERTISEMENT

Oficialul PSD e evitat să lanseze o dată pentru o viitoare majorare, însă a spus că formațiunea din care face parte susține pe deplin majorarea salariului minim pe economie.

”Eu nu pot să spun, astăzi, o dată la care vom majora salariul minim. Da, da, PSD susține majorarea salariului minim, însă nu va fi o majorare peste noapte, nu vom dezechilibra economia.

ADVERTISEMENT

Nu vom lua nicio decizie până nu vom discuta cu mediul de afaceri, inclusiv în discuțiile cu domnul comisar pe muncă din prezențele pe care le-am avut la Bruxelles, în toate comisiile, am susținut această directivă și practic și o măsură de protecție socială pentru cetățeni”, a afirmat Budăi.

Marius Budăi: ”Trebuie să avem această majorare, la 1 iunie sau 1 ianuarie 2024”

Ministrul Marius Budăi a ținut să îi asigure pe românii cu salariul minim pe economie că majorarea va avea loc 100%. Ea va fi la 1 iunie 2023 sau, cel mai târziu, 1 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să avem această majorare a salariului, că va fi la jumătatea anului că va fi la 1 ianuarie anul 2024 însă cu siguranță nu va fi o măsură impusă sau introdusă peste noapte”, a mai spus Marius Budăi, la postul de știri citat.

În decembrie 2022, Guvernul PNL-PSD-UDMR a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Aceasta prevedea ca nivelul acestuia să fie majorat la 3.000 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, față de 2.550 lei cât era până la acea dată.

Vorbim de o creștere de 17,6 %. Valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 lei.

ADVERTISEMENT