News

Serviciul militar obligatoriu, tot mai aproape de realitate în Uniunea Europeană. Oamenii fug de armată

Autoritățile din Comisia Europeană se gândesc să reintroducă serviciul militar obligatoriu, în condițiile în care oamenii fug de armată în prezent.
03.09.2023 | 18:02
Serviciul militar obligatoriu tot mai aproape de realitate in Uniunea Europeana Oamenii fug de armata
Serviciul militar obligatoriu, tot mai aproape de realitate în Uniunea Europeană. Oamenii fug de armată
ADVERTISEMENT

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a șocat Europa și i-a determinat pe politicieni să analizeze cu atenție orice scenariu posibil prin care Europa să devină mai puternică din punct de vedere militar. Acum, mai mulți decidenți europeni ar lua în considerare varianta serviciului militar obligatoriu.

Serviciul militar obligatoriu, tot mai aproape de realitate în Uniunea Europeană

Asta, în condițiile în care tinerii nu sunt dispuși să intre în armată pentru că nu ar împărtăși ”obiectivele și scopurile generale ale armatei”. Practic, tinerilor le lipsește motivația, în timp ce salariile sunt mici și condițiile de muncă dificile și periculoase. Printre statele care discută deja de reintroducerea armatei se numără Marea Britanie și Germania.

ADVERTISEMENT

Alte țări, precum Danemarca și Lituania și-au propus să facă și mai multe și să îmbunătățească legislația în acest sens. Cu toate acestea, recrutarea unor tineri slab pregătiți, care nu doresc să meargă pe front, ar putea fi o mare problemă pentru țările din Uniunea Europeană. Potrivit profesorului de Științe Politice la Universitatea Warwick, Vicenzo Bonze, stagiul militar obligatoriu ar fi o idee bună.

“Forțele armate ale Europei, în special cele de la granița cu Rusia, realizează acum că nu au destui oameni”, a declarat Vincenzo Bove, conform Digi 24. “Ei văd în mod clar înrolarea ca pe o soluție. Nu suntem siguri că este o idee bună în ceea ce privește descurajarea unei eventuale invazii a rușilor”, mai spune acesta.

ADVERTISEMENT

“Nu suntem siguri că este o idee bună în ceea ce privește descurajarea unei eventuale invazii a rușilor”, a completat expertul, cu mențiunea că nu există dovezi că armatele formate din recruți ar fi mai eficiente comparate cu trupele regulate. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de eficientă și rapidă ar putea fi posibila recrutare a tinerilor.

“Uitați-vă doar la ce se întâmplă acum în Rusia cu recruții… Nu sunt foarte motivați. Tinerii sunt forțați să se înroleze, iar majoritatea dintre ei ar prefera să facă altceva”, a completat profesorul. Între timp, un fost mercenar Wagner a dezvăluit că principala grijă a Rusiei a fost ca recruții ruși, mulți dintre ei de 21 de ani, nu vor fugi de pe front.

ADVERTISEMENT

“Trei ani nu sunt suficienți pentru a însuși elementele de bază ale războiului. Chiar și folosirea armamentului simplu necesită multă pregătire”, spune profesorul italian, cel care a servit în Marină timp de 15 ani. “Unele state aduc în discuție ideea unor programe de trei luni, dar asta este nimic. Nu vor învăța nici măcar cum să salute”, a completat Bove în glumă.

“Armata îi primește pe cei mai buni și mai străluciți și, în plus, serviciul militar este un atu în CV-ul unui recrut. Să menții o țară în siguranță presupune mai mult decât forțe armate. Este vorba de diversitate. Este vorba despre sănătatea publică, protecția infrastructurii și asistența medicală. Tinerii pot fi chemați atunci când este nevoie de ei pentru a ajuta la protejarea țării de crize sau dezastre care ar putea apărea. Există atât de multe probleme societale pe care guvernul nu le poate rezolva singur“, a transmis expertul.

ADVERTISEMENT

În concluzie, trebuie reținut că experții nu cred că Rusia se poate speria dacă sistemul de recrutare nu va fi cu adevărat eficient, chiar dacă e adevărat. ”Trupele trebuie să dețină aptitudini importante, care să fie utile. Timpul petrecut în armată trebuie să fie un timp bine folosit. Kremlinul nu va fi speriat de un model de recrutare care nu este bine gândit, cu tineri bărbați și femei care stau degeaba în barăci. Civilii înrolați ar putea fi instruiți și utilizați, dincolo de stricta apărare”, a precizat expertul militar.

ADVERTISEMENT