News

O universitate “a anulat” Crăciunul și Paștele pe motiv de globalizare. Care sunt noii termeni folosiți

Pe motiv de globalizare, o universitate din Marea Britanie a luat o decizie extrem de controversată. Conducerea unității a emis noi termeni pentru a denumi Crăciunul și Paștele.
30.01.2023 | 20:44
O universitate a anulat Craciunul si Pastele pe motiv de globalizare Care sunt noii termeni folositi
Cum a ”eliminat” o universitate britanică Crăciunul și Paștele. Termenii folosiți în formulări. Sursa foto: BritishCouncil / Wikipedia.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Termenii de ”Crăciun” și ”Paște” au fost ”anulați” de o universitate de top din Marea Britanie în încercarea de a elimina terminologia creștină. Această mișcare a atras numeroase critici.

Cum a ”eliminat” o universitate britanică Crăciunul și Paștele. Termenii folosiți în formulări

În 2021, la nivelul Uniunii Europene au existat o serie de proiecte legislative prin care se dorea eliminarea unor formulări care au legătură cu religia.

ADVERTISEMENT

A și apărut, în urmă cu doi ani, un așa-zis document pentru comunicare corectă intitulat ”Union of Equality” – Uniunea Egalității.

Se propunea eliminarea unor cuvinte sau formulări sensibile pentru anumite categorii de persoane. Se dorea ca de sărbători să nu mai existe referiri cu conotații religioase, cum ar fi Crăciunul, ci doar referiri generice. Astfel în loc de ”Crăciun” se sugera la acea vreme formularea ”sărbători”.

ADVERTISEMENT

Între timp, demersul UE, care nu s-a concretizat, prinde viață într-o țară non-UE.

Universitatea din Marea Britanie ”London School of Economics” (LSE) a anunțat că, începând cu anul școlar viitor, elimină cuvintele creștine prin care își denumește semestrele. Măsura a fost luată pentru a oferi o atmosferă mai ”internațională”.

Vizate de modificări sunt ”the Christmas break” (vacanța de Crăciun) și ”Easter break” (vacanța de Paște).

ADVERTISEMENT

Termenii considerați ”religioși” vor fi anulați. Cele două perioade vor avea denumirile de ”Vacanța de Iarnă” și ”Vacanța de Primăvară”.

Fondată în 1895, London School of Economics este renumită pentru că este o instituție școlară de top specializată în științe sociale.

ADVERTISEMENT

Aceste nume noi folosesc o terminologie mai accesibilă și mai recunoscută pe scară largă și reflectă mai bine natura internațională a comunității noastre și angajamentul nostru global mai larg”, se arată într-un comunicat al LSE citat de LBC.co.uk.

Reprezentant al Bisericii Anglicane, critici pentru această măsură: ”Se vrea ștergerea lui Hristos din calendar”

Această mișcare a celor de la LSE este văzută ca cel mai recent atac asupra creștinilor din campusurile de top ale Marii Britanii și ca un favor față de cei care doresc ”să dezbrace țara de ultimele sale rămășițe de identitate creștină”.

Diaconul anglican Calvin Robinson a răspuns la anunțul universității numindu-l ”o ștergere a lui Hristos din calendar”.

LSE Îl va șterge pe Hristos din calendar. Ofițerii de poliție se plimbă din nou cu steaguri curcubeu și sclipici. Trăim cu adevărat într-o Marea Britanie post-creștină și este foarte urât”, a scris acesta pe Twitter.

La rândul său, Simon Calvert, director adjunct la The Christian Institute, a declarat pentru The Telegraph: ”Am avertizat de ani de zile că creștinii sunt împinși din piața publică, dar problema se înrăutățește”.

ADVERTISEMENT