Life

O vedetă din România, bolnavă de malarie! ”Lângă mine mureau oameni”

Una dintre cele mai dorite vedete din România a trecut prin momente cumplite pe când era bolnavă de malarie.
31.01.2024 | 13:17
O vedeta din Romania bolnava de malarie Langa mine mureau oameni
O vedetă din România s-a îmbolnăvit de malarie / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ana Maria Mocanu, fosta asistentă a lui Dan Capatos și dansatoarea favorită a maneliștilor, a vorbit de momentele cumplite prin care a trecut, bolnavă de malarie. Iar ea, după ce a aflat că destinația favorită a românilor, Zanzibar, este afectată de un val de îmbolnăviri de malarie, spune, cu experiența prin care a trecut, ce e de făcut.

Anamaria Mocanu a avut de două ori malarie

În copilărie, Anamaria Mocanu a fost mai mult plecată din țară alături de părinții ei. Aceștia, care lucrau în diplomație, s-au plimbat pe mai toate continentele, iar Ana le-a fost tot timpul alături. Iar pe când avea în jur de 11 ani, alături de familia ei, a ajuns în Angola, în Africa.

ADVERTISEMENT

”Când aveam 11 ani, alături de părinții mei, m-am mutat în Angola, în Africa. Acolo însă, viața pe care am trăit-o nu se poate compara cu nimic. Timp de trei ani, cât am stat acolo, mergeam la o școală mizerabilă. Învățam pe jos, iar toaleta era în curte. Totul era murdar acolo”, povestește Ana Maria Mocanu.

Acolo, din cauza condițiilor de trai, mizeria era la ea acasă. Dacă de mizerie se mai putea scăpa, de țânțarii purtători de malarie era aproape imposibil. Și, culmea, deși era vaccinată împotriva malariei, sistemul ei imunitar nu a rezistat și, la un moment dat, s-a îmbolnăvit și ea.

ADVERTISEMENT

Când am plecat din România am fost vaccinată împotriva malariei. Vaccinul însă își pierde din eficacitate când stai mult timp într-o zonă în care boala apare la fiecare pas.

Așa că, din cauza țânțarilor, m-am îmbolnăvit de acea cumplită boală. Iar simptomele sunt cumplite, cu frisoane, febră mare, diaree, tot ce e mai rău. Și m-am și îmbolnăvit de două ori”, ne-a povestit Ana Maria Mocanu.

ADVERTISEMENT

Ana Maria Mocanu, la un pas de moarte

Ana Maria Mocanu ne-a dezvăluit că, de fiecare dată când s-a îmbolnăvit de malarie, în Angola, a ajuns la spital. Iar la spital, recunoaște ea, nu erau chiar cele mai bune condiții. Faptul că era tânără și bine hrănită a ajutat-o să scape cu viață din ghearele cumplitei maladii.

”Eram la spital, luam medicamentele recomandate de medici și îmi era tare rău. Lângă mine mureau oameni de malarie. Mureau și de alte boli tropicale, dar mai ales de malarie. A fost cumplit. Îi vedeam și pe ai mei cum sufereau, vedeam cât erau de îngrijorați pentru că erau destul de mulți copii care mureau din cauza asta”, ne-a mai spus Ana Maria Mocanu.,

ADVERTISEMENT
Ana Maria Mocanu
Ana Maria Mocanu a făcut, în copilărie, malarie / Foto: Facebook

De altfel, susține ea, faptul că sunt oameni care nu se vaccinează înainte de a merge în zone tropicale împotriva bolilor specifice este de neînțeles. ”Bolile tropicale sunt foarte periculoase. Malaria, adusă de țânțari, este îngrozitoare”, mai spune Ana Maria Mocanu.

De aceea, spune ea, singura soluție este vaccinarea. ”Trebuie să se vaccineze înainte de a merge în zonele expuse la malarie. Fiind vacanță, deci nu o perioadă foarte lungă, vaccinul este sigur eficient. Și, la primele simptome, dacă nu ești vaccinat, trebuie mers la spital. Nu este de joacă, vi-o spun din proprie experiență”, ne-a mai zis Ana.

Recent, autoritățile medicale din România au anunțat că au fost descoperite patru cazuri de malarie la români care s-au întors din Zanzibar. De aceea, medicii de la noi insistă să fie făcută profilaxia împotriva acestor boli, mai ales când se pleacă în vacanțe exotice.

ADVERTISEMENT