News

O vitamină, introdusă în alimentele de bază, pentru a preveni infectarea cu COVID-19

02.11.2020 | 14:40
O vitamina introdusa in alimentele de baza pentru a preveni infectarea cu COVID19
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință din Marea Britanie solicită miniștrilor adăugarea unor suplimente de vitamina D în alimentele de bază, precum laptele și pâinea, pentru a ajuta organismul oamenilor în lupta împotriva Covid-19.

În Regatul Unit, peste 50% din populație are un deficit de vitamina D, iar, potrivit lui Dr. Gareth Davies, cercetător în fizică medicală, recomandările guvernamentale prin care oamenii sunt încurajați să ia suplimente alimentare nu funcționează.

ADVERTISEMENT

Conform unor studii, nivelul scăzut de vitamina D din corpul uman duce la un risc mai mare de a contacta virusul și, totodată, la riscul de a dezvolda o formă severă de infecție. Specialiștii spanioli au descoperit, în urmă cu o săptămână, că 82% dintre pacienții cu coronavirus din 216 internați la spital aveau niveluri scăzute de vitamina D.

Oamenii de știință propun guvernului suplimentarea vitaminei D în alimentele de bază

Părerile sunt împărțite. Există și alte studii care susțin că vitamina D are un efect redus sau chiar inexistent asupra diverselor boli respiratorii, a gripei și a infecției cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Public Health England (PHE) și Departamentul de Sănătate și Asistență Socială au respins apelurile din ultimii 10 ani pentru fortificarea alimentelor precum laptele, pâinea și sucul de portocale. Acest lucru se practică deja în țări precum SUA, Suedia, Australia, Canada și Finlanda.

Dr. Gareth Davies a spus că „este clar că vitamina D nu numai că ar putea proteja împotriva severității bolii, dar ar putea proteja și împotriva infecțiilor. „Fortificarea alimentară ar avea nevoie de o planificare atentă pentru a fi lansată eficient, mai ales că acum oamenii iau suplimente. Alegerea alimentelor potrivite pentru fortificare ar trebui făcută cu atenție.”, notează theguardian.com.

ADVERTISEMENT

În Marea Britanie au început să se facă studii pe acest subiect. Unul dintre ele, Coronavit, condus de Adrian Martineau, profesor în infecții respiratorii la Universitatea Queen Mary din Londra, încearcă să examineze influența vitaminei D asupra infecției cu Covid-19 și a severității acesteia.

Corpurile noastre produc, în mod natural, vitamina D la expunerea la lumina puternică a soarelui. În Regatul Unit, clima nu favorizează acest proces, din octombrie până în martie, oamenii sunt nevoiți să se bazeze pe alte surse: ouă, pește gras sau suplimente alimentare.

ADVERTISEMENT

Totodată, în acest an, oamenii au fost nevoiți să petreacă mai mult timp în case, din cauza pandemiei. Acest lucru a dus la un contact redus cu razele soarelui și un aport direct proporțional al respectivei vinamine. Prin urmare, guvernul britanic îndeamnă populația să apeleze la suplimente alimentare.

ADVERTISEMENT