News

Ce vitamină le lipsește bolnavilor de COVID-19. Dezvăluiri despre modul în care virusul afectează organismul

28.10.2020 | 11:40
Ce vitamina le lipseste bolnavilor de COVID19 Dezvaluiri despre modul in care virusul afecteaza organismul
ADVERTISEMENT

Un nou studiu a arătat că peste 80% dintre cei 200 de pacienți cu COVID-19 dintr-un spital din Spania aveau deficiență de vitamina D.

Bărbații aveau niveluri mai scăzute de vitamina D decât femeile, mai arată cercetarea publicată în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

ADVERTISEMENT

Vitamina D este un hormon pe care îl produc rinichii, care controlează concentrația de calciu din sânge și afectează sistemul imunitar.

Deficitul de vitamina D a fost legat de o varietate de probleme de sănătate

Cercetările sunt încă în desfășurare cu privire la motivul pentru care hormonul are impact asupra altor sisteme ale corpului, însă multe studii indică efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, în special în ceea ce privește protecția împotriva infecțiilor.

ADVERTISEMENT

„O abordare este identificarea și tratarea deficienței de vitamina D, în special la persoanele cu risc ridicat, cum ar fi persoanele în vârstă, pacienții cu comorbidități și rezidenții căminelor de bătrâni, care sunt principala populație țintă pentru COVID-19”, a spus co-autorul studiului José L. Hernández de la Universitatea Cantabria din Santander, Spania.

„Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienților cu COVID-19 cu niveluri scăzute de vitamina D, deoarece această abordare ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului musculo-scheletal, cât și asupra sistemului imunitar”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au descoperit că pacienții cu COVID-19 cu niveluri mai scăzute de vitamina D aveau, de asemenea, niveluri crescute ale markerilor inflamatori, cum ar fi feritina și dimerul D.

Oamenii de știință nu au găsit nicio legătură între concentraţiile sau deficienţa de vitamina D şi gravitatea bolii. Autorii studiului admit că acesta are unele limite, pentru că a fost realizat într-un singur spital, astfel încât datele nu pot fi generalizate sau aplicate altor etnii sau ţări.

ADVERTISEMENT

Este vorba însă despre un studiu observaţional, iar posibilitatea ca tratamentul cu vitamina D să joace vreun rol în prevenirea acestei maladii sau în ameliorarea pronosticul pacienţilor cu COVID-19 va trebui elucidată în alte cercetări de amploare aleatorii şi controlate.

ADVERTISEMENT