Life

Obiceiul banal care poate afecta creierul. Este o greșeală pe care o fac multe persoane

Obiceiul banal care poate să afecteze creierul. Multe persoane fac această greșeală. Pot apărea probleme serioase de sănătate.
31.01.2024 | 14:56
Obiceiul banal care poate afecta creierul Este o greseala pe care o fac multe persoane
Obiceiul banal care poate să afecteze sănătatea creierului. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Obiceiul banal pe care nu ar mai trebui să-l ai, deoarece îți poate afecta creierul. Multe persoane fac această greșeală, care este foarte dăunătoare.

Obiceiul banal care îți poate afecta creierul. Greșeala pe care mulți o fac

De multe ori, din cauza stilului de viață și a sarcinilor pe care le avem de îndeplinit zilnic, se întâmplă să nu dormim suficient. Lipsa somnului este, însă, dăunătoare pentru organism.

ADVERTISEMENT

În afară de faptul că starea de oboseală se va resimți pe tot parcursul zilei, lipsa de somn poate afecta un organ foarte important, și anume creierul. Potrivit medicilor, este necesar să dormim cel puțin 7 ore pe noapte. Din păcate, multe persoane ajung să doarmă mult mai puțin.

Lipsa somnului duce la consumul creierului, termen care se numește fagocitoză. Este vorba despre un proces biologic prin care celulele specializate, care se numesc fagocite, ingerează și distrug particulele străine, dar și celulele moarte din organism.

ADVERTISEMENT

Procesul are loc în cadrul sistemului imunitar. Fagocitoza este o componentă foarte importantă deoarece ajută organismul să lipte împotriva agenților patogeni, cum ar fi bacteriile, virusurile, ciupercile sau alte particule străine.

În plus, este un proces esențial pentru a apăra organismul de infecții și pentru a menține homeostazia. Macrofagele și neutrofilele reprezintă exemple de celule fagocitare implicate în această activitate, conform Khan Academy.

ADVERTISEMENT

Atunci când nu dormim suficient, creierul se “consumă” singur și pot apărea diverse simptome. Astfel, pentru a avea un creier cât mai sănătos, este necesar să dormim suficient.

Simptome care pot apărea atunci când creierul se consumă singur

Simptomele enumerate în rândurile de mai jos pot indica o afectare a creierului din cauza faptului că acesta se “consumă” prea mult. În cazul în care prezinți unele dintre aceste simptome, este necesar să consulți un specialist.

ADVERTISEMENT

Durerile de cap persistente și severe pot indica probleme de sănătate, cum ar fi migrene sau alte tulburări neurologice. Problemele de memorie, precum pierderea informațiilor și dificultățile de concentrare pot indica, de asemenea, probleme la nivelul creierului.

Dacă ai dificultăți în a menține echilibrul, coordonarea slăbită și schimbări în abilitățile motorii, atunci ar fi cazul să consulți un specialist, deoarece astfel de probleme pot reprezenta un semnal de alarmă.

Tulburările de vorbire sau de înțelegere pot reprezenta, de altfel, simptome ale afecțiunilor cerebrale. Tulburările cognitive, adică dificultățile de gândire, procesarea lentă a unor informații sau greutatea de a rezolva probleme pot fi și ele semnale de alarmă.

Dacă apar modificări de personalitate sau ale stării de spirit, precum anxietatea, iritabilitatea sau depresia, atunci acestea pot fi semnele unei afecțiuni de natură neurologică.

În categoria simptomelor ce pot indica afecțiuni neurologice intră și tulburările de somn. Dacă te confrunți cu insomnie, de exemplu, atunci pot fi probleme cu sistemul nervos central, conform The Health Site.

Aceste simptome pot fi cauzate de diferite afecțiuni, precum accidentul vascular cerebral, bolile neurodegenerative, tumorile cerebrale sau alte afecțiuni. Pentru a se putea stabili diagnosticul și pentru a rezolva problema, este necesar un consult la medicul neurolog.

Lipsa de odihnă, precum și consumul de alcool, tutun, energizante, dar și stresul pot afecta sănătatea creierului. Anumite obiceiuri banale sunt foarte dăunătoare pentru acest organ.

“Dacă un neuron se îmbolnăvește, se lovește, face un accident vascular ischemic. Certurile, scandalurile, divorțurile, stresul, toate acestea fac rău. Alcoolul, tutunul, acele substanțe energizante, lipsa de odihnă, toate acestea sunt periculoase pentru creier”, a explicat medicul neurochirurg Vlad Ciurea pentru România TV.

Cum putem menține creierul sănătos. Cele trei reguli foarte importante

Un stil de viață sănătos este necesar pentru sănătatea creierului, precum și a întregului organism. Exercițiile fizice regulate, meditația, alimentația sănătoasă, și socializarea contribuie la menținerea unui creier sănătos pentru cât mai mult timp.

Renumitul neurochirurg Leon Dănăilă a dezvăluit care sunt cele trei reguli esențiale pentru sănătatea creierului. Printre acestea se numără și somnul suficient.

“Trebuie exerciții fizice, trebuie să fii în contact cu tot ce este nou, trebuie să ai o mulțime de provocări, trebuie să ai un regim alimentar foarte sănăstos. Regimul alimentar mediteraneean de obicei, cu pește, cu fructe de mare.

Trebuie să ai un somn foarte bun, să dormi cel puțin 7 ore pe noapte, creierul are nevoie de odihnă. Și trebuie să fii mereu în contact cu noutăți ca să antrenezi creierul ca și un sportiv care își antrenează mușchii”, a explicat medicul în emisiunea 40 de întrebări cu Denise Rifai.

ADVERTISEMENT
Tags: