Life

Obiceiul care îți pune în pericol creierul. Medicul Vlad Ciurea spune că are efecte devastatoare în timp

Obiceiul care îți pune în pericol creierul poate îl ai și tu. Medicul Vlad Ciurea spune însă că are efecte devastatoare în timp.
03.04.2024 | 18:18
Obiceiul care iti pune in pericol creierul Medicul Vlad Ciurea spune ca are efecte devastatoare in timp
Obiceiul care îți pune în pericol creierul. Sursă foto: Facebook, Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Medicul Vlad Ciurea a vorbit despre obiceiul care îți pune în pericol creierul. Fără să vrei, poate l-ai dezvoltat și tu, zi de zi, fie la muncă, fie acasă. Iar efectele lui pot fi devastatoare în timp.

Obiceiul care îți pune în pericol creierul

Nu toate obiceiurile pe care le avem sunt atât de sănătoase. Fie că vorbim despre stilul de viață, alimentație, sau vicii, fiecare dintre ele ajung să ne facă mai devreme sau mai târziu, fie bine, fie rău.

ADVERTISEMENT

Medicul Vlad Ciurea a vorbit despre obiceiul care îți pune în pericol creierul. Este vorba despre stres. Dacă obișnuiești să te consumi foarte mult la locul de muncă, ori te lași stresat de ce se întâmplă acasă, ori la televizor, în timp, poți avea mari probleme.

Potrivit specialistului, odată cu stresul pot apărea anomalii la nivel cerebral. Între timp scad și sistemele de apărare și de protecție, dar și performanța cerebrală. Iar indiferent de ce am consuma, lucrurile nu revin la normal.

ADVERTISEMENT

„Cea mai mare greșeală este stresul. Celulele nervoase sunt în rețea de tip network și în cazul în care nu mai fac față la solicitarea aceasta zilnică pe care o avem de la serviciu, acasă, de la televizor, atunci network-ul nostru nu mai funcționează bine. (…) 

Mergând greșit, sistemul de apărare scade, sistemul de protecție scade, performanța cerebrală scade. Biciuirea creierului cu tot felul de substanțe excitante sau stimulatoare nu aduce nimic bun și scade funcția cerebrală. Este clar că stresul este cel mai mare pericol pentru creierul uman”, a spus medicul Vlad Ciurea, la DC Medical.

ADVERTISEMENT

Medicul Vlad Ciurea, despre efectele stresului asupra creierului

Ce boală poate declanșa obiceiul care îți pune în pericol creierul? Vlad Ciurea pune că este vorba despre burnout. Funcțiile cerebrale nu reușesc să se mai adune, iar de aici apar și problemele.

O veste proastă este că leziunile care apar pe substanța cerebrală sunt ireversibile. Deși ficatul se poate reface în timp, după o perioadă stresantă, iată că din păcate, creierul nu poate să revină niciodată la normal, astfel că trebuie protejat.

ADVERTISEMENT

„Boala pe care o putem dezvolta se numește burnout. Arde! Este vorba despre arderea unor celule nervoase. Nu se mai adună funcțiile cerebrale. (…). Pe substanța cerebrală apar leziuni, care sunt, din nefericire ireversibile.

În timp ce ficatul este un organ care se reface, creierul nu se mai reface. Are capacitatea de a compensa, dar nu mai se reface. Mai bine îl protejăm decât să încercăm să îl tratăm”, a completat medicul.

ADVERTISEMENT