Life

Obiceiul banal care îți scurtează viața. Cei mai mulți nici nu realizează că îl au

Deprinderea simplă care îți poate reduce simțitor existența. Foarte multe persoane nu își dau seama că fac acest lucru.
27.03.2024 | 18:15
Obiceiul banal care iti scurteaza viata Cei mai multi nici nu realizeaza ca il au
Deprinderea simplă care îți poate reduce simțitor existența. Foarte multe persoane nu își dau seama că fac acest lucru. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Obiceiul banal care îți scurtează viața. Cei mai mulți nici nu realizează că îl au. Un grup de cercetători a dezvăluit care sunt lucrurile pe care le fac oamenii în ultima perioadă și care nu sunt deloc avantajoase pentru sănătatea lor.

Deprinderea simplă care îți poate reduce simțitor existența. Foarte multe persoane nu își dau seama că fac acest lucru

Deprinderea simplă care îți poate reduce simțitor existența. Foarte multe persoane nu își dau seama că fac acest lucru. Ce au scos la iveală oamenii de știință de la University of California-San Diego pe un eșantion numeros.

ADVERTISEMENT

Potrivit publicației studyfinds.org, timp de 8 ani, 6.489 de femei, cu vârste cuprinse între 63 și 99 de ani, au fost monitorizate. Cercetătorii au observat timpul petrecut în poziție șezândă, cât și măsurătorile activității zilnice.

Datele colectate de aceștia au demonstrat că sedentarismul poate fi periculos pentru organismul uman, fiind mai nociv decât alcoolul și fumatul. Din păcate, exercițiul fizic nu poate schimba datele acestei probleme.

ADVERTISEMENT

„Comportamentul sedentar este definit ca fiind orice comportament de veghe care implică statul așezat sau înclinat cu un consum redus de energie”, a declarat Steve Nguyen, cercetător postdoctoral la UC San Diego Herbert Wertheim School of Public Health and Human Longevity Science.

„Atunci când stați jos, fluxul sanguin în tot corpul încetinește, scăzând absorbția de glucoză. Mușchii tăi nu se contractă la fel de mult, așa că tot ceea ce necesită consumul de oxigen pentru a mișca mușchii se diminuează, iar pulsul tău este scăzut.

ADVERTISEMENT

Dacă fac o plimbare lungă și energică timp de o oră, dar stau jos în restul zilei, tot acumulează toate efectele negative asupra metabolismului meu”, a explicat profesorul Andrea LaCroix, profesor la Școala de Sănătate Publică Herbert Wertheim.

Care sunt efectele negative ale sedentarismului

O persoană sedentară petrece 6 sau mai multe ori pe zi în șezut sau întinsă, în timp ce mișcarea fizică lipsește în mod semnificativ. Acest obicei banal, ușor de adoptat, are foarte multe efecte negative asupra organismului uman.

ADVERTISEMENT

Atunci când oamenii nu fac suficientă mișcare sângele începe să curgă mai lent, lucru care poate cauza probleme la nivelul venelor. Printre acestea se numără varicele, venele păianjen, tromboza venoasă profundă sau tromboza venoasă superficială.

Toate aceste afecțiuni sunt caracterizate de formarea unor cheaguri de sânge în venele corpului. De asemenea, lipsa activității fizice poate duce la boli cardiace, colesterol ridicat, hipertensiune arterială sau chiar diabet.

ADVERTISEMENT