Obiceiul care poate grăbi apariția ridurilor. Este vorba despre o greșeală pe care multe persoane o fac zilnic și are legătură cu somnul. Cum o putem evita, potrivit specialiștilor?
Sănătatea pielii depinde de mulți factori și de obiceiurile pe care le avem în viața de zi cu zi. Somnul este foarte important și poate influența apariția ridurilor, după cum susțin experții.
De-a lungul timpului, pielea devine mai subțire și fragilă, pierzând din elasticitate. Îmbătrânirea este un proces normal, însă multe persoane și-ar dori să evite apariția liniilor fine și a ridurilor.
Se pare că nu doar alimentația corespunzătoare și rutina corectă de îngrijire a pielii sunt importante, ci și somnul. Conform experților, anumite poziții de somn pot stimula apariția ridurilor.
În plus, dacă nu dormim suficient, sistemul imunitar poate fi slăbit. Acest lucru poate duce la afectarea calității și rezistenței colagenului, arată Fundația pentru Somn.
Lenjeria de pat și pernele pot avea un rol în apariția prematură a semnelor de îmbătrânire ale pielii, după cum a explicat o expertă de la Winstons Beds. Dormitul pe burtă nu este deloc un obicei sănătos pentru piele.
“Când pielea se freacă de perne sau lenjeria de pat în timpul nopții, poate provoca apariția prematură a ridurilor și liniilor, în special în jurul ochilor și gurii.
Din fericire, schimbările simple în rutina de noapte pot preveni îmbătrânirea prematură, inclusiv dormitul pe spate în loc de burtă sau lateral”, a menționat Rebecca Swain, notează Mirror.
Experții consideră că dormitul pe burtă este “cea mai proastă poziție” deoarece fața este apăsată în pernă, producând schimbări “cronice” ale pielii. Obiceiul poate favoriza apariția ridurilor.
De asemenea, nici dormitul pe lateral nu reprezintă cea mai bună idee. Această poziție întărește ridurile verticale, cum ar fi cele de pe frunte, mai susțin specialiștii.
Pentru a menține pielea tânără cât mai mult timp, este important să ținem cont de sfaturile experților atunci când vine vorba despre poziția de somn. Dormitul pe spate este “poziția ideală”, potrivit lui Neil Stanley, autorul cărții “How To Sleep Well”.
Specialistul a dezvăluit că 41% dintre adulți dorm noaptea în poziția fetală, adică pe o parte, având genunchii strânși. Dormitul pe spate poate ajuta la reducerea presiunii asupra mușchilor și articulațiilor. Cu toate acestea, este recomandat doar dacă nu ai probleme precum sforăit sau apnee în somn.
Dormitul pe spate, cu o pernă sub genunchi, este mult mai bun, deoarece corpul nu mai este supus la atât de multă tensiune, iar apariția ridurilor va fi prevenită.
“Încercați să nu dormiți pe burtă, este cea mai proastă poziție pentru odihnă profundă. Dacă dormiți pe o parte, puneți o pernă între picioare, deoarece aceasta aliniază șoldurile astfel încât să fie mai puțin probabil să fiți deranjați de durerile de spate.
Încurajez pacienții să învețe să doarmă pe spate, cu o pernă sub genunchi. Există mai puțină tensiune asupra corpului, nu vă zvârcoliți și nu îmbătrâniți pielea, iar cremele de noapte sunt absorbite și funcționează mai bine”, a explicat Sammy Margo, consilier pentru somn, citat de dcmedical.ro.