Life

Obiectele pe care nu trebuie să le introduci niciodată în cuptorul cu microunde. Și cele mai experimentate gospodine fac această greșeală

Obiecte care nu se introduc în cuptorul cu microunde. Chiar și cele mai pricepute gospodine fac adesea o asemenea greșeală.
07.04.2024 | 16:47
Obiectele pe care nu trebuie sa le introduci niciodata in cuptorul cu microunde Si cele mai experimentate gospodine fac aceasta greseala
Obiecte care nu se introduc în cuptorul cu microunde. Sursa foto: Shopmania
ADVERTISEMENT

Cuptorul cu microunde este astăzi un obiect aproape indispensabil în bucătăria diferitor persoane. Este util pentru a savura o mâncare caldă sau chiar și pentru prepararea anumitor feluri ușoare și care nu necesită mult timp, precum o omletă. Dincolo de acestea, sunt lucruri care nu ar trebui introduse în obiectul electrocasnic.

Ce lucruri nu se introduc în cuptorul cu microunde

Oricât ar fi de util, cuptorul cu microunde reprezintă și un pericol pentru siguranța unei case. Asta dacă introduci în el obiecte care se pot inflama și pot crea astfel o explozie. De exemplu, recipientele din metal.

ADVERTISEMENT

Metalul provoacă scântei și chiar incendii în cuptorul cu microunde. De la acest pas până la o explozie nu durează mult timp. În același timp, fii precaut/ă să nu pui în el plastic, fiidcă se topește și emană substanțe chimice nocive.

De asemenea, asigură-te că produsul din sticlă pe care îl utilizezi are pe el etichetă care permite introducerea în obiectul electrocasnic. Nu toate produsele din sticlă sunt sigure pentru cuptorul cu microunde.

ADVERTISEMENT

O altă situație pe care trebuie să o eviți este cea legată de hârtia de aluminiu. Aceasta poate provoca scântei și inclusiv incendii în cuptorul cu microunde. Respectă instrucțiunile de pe ambalaj și stai în preajma cuptorului pentru a putea opri orice incident.

Pe lângă toate acestea, fii atent și la alimente, căci sunt unele care în loc să se încălzească explodează. Un ou, de exemplu, nu se pune întreg în acest obiect electrocasnic, ci tăiat felii, căci în caz contrar va exploda. La fel se poate întâmpla și cu unele fructe sau legume, iar pentru a evita o situație neplăcută este bine să faci găuri în ele, în prealabil.

ADVERTISEMENT

Dăunează cuptorul cu microunde sănătății?

De-a lungul timpului, s-a răspândit ideea potrivit căreia cuptorul cu microunde dăunează sănătății noastre, din cauza radiațiilor pe care le emană. Totul a pornit de la ideea că microundele sunt unde radio cu frecvență înaltă și, la fel ca radiațiile vizibile (lumina), sunt parte dintr-un câmp elecromagnetic. Specialiștii, însă, ne spun că nu trebuie să avem o îngrijorare în acest sens.

”Cancer Research UK declară că „este perfect sigur să folosiți cuptorul cu microunde”. Organizația mai precizează că, atâta timp cât se urmează instrucțiunile de utilizare ale cuptorului cu microunde (cum ar fi să stai departe de el în timp ce gătești și să ții ușa închisă), acesta nu va produce daune de nicio natură.

ADVERTISEMENT

Microundele încălzesc alimentele determinând moleculele de apă să vibreze. Trecerea în mod repetat a recipientelor din plastic prin microunde poate duce la degradarea sau volatilizarea unor substanțe chimice în alimente; nu se știe sau nu se poate controla dacă aceste aspect afectează sănătatea, dar pentru siguranță ar trebui să fie folosite recipiente de sticlă în cuptorul cu microunde.

Organizația Breast Cancer UK îndeamnă autoritățile să interzică BPA, un tip de plastic folosit nu numai în vasele pentru cuptorul cu microunde, ci și în majoritatea produselor ambalate”, explică pe doc.ro medicul Laura Ene.

ADVERTISEMENT
Tags: