News

Obiectul bizar surprins pe cer de armata ucraineană: „Ce naiba este asta? De ce nu se mișcă?”

Imagini ciudate surprinse pe cerul Ucrainei. Un obiect în formă de disc, surprins de dronele militare ucrainene deasupra liniei de front
28.02.2024 | 19:50
Obiectul bizar surprins pe cer de armata ucraineana Ce naiba este asta De ce nu se misca
Un OZN în formă de disc, filmat de trupele ucrainene în zona războiului cu Rusia. Sursa foto: Captură video / YouTube /GFS
ADVERTISEMENT

Un obiect zburător neidentificat, având forma unui disc a fost surprins recent pe cerul din apropierea frontului de luptă de către forțele armate ucrainene în această țară încercată de război. „Ce este asta? De ce nu se mișcă?” întreabă unii membri ai Batalionului 406 al Ucrainei, relatează publicația Daily Mail.

Obiect bizar pe cerul Ucrainei

Imaginile ciudate au fost captate de membrii Batalionului 406 în acestă lună, cu ajutorul uneia dintre cele peste 300 de drone echipate cu termoviziune utilizate de Forțele Armate Ucrainene (UAF) în eforturile lor de a apăra națiunea de invazia Rusiei din urmă cu doi ani.

ADVERTISEMENT

Analizând datele termice ale dronei cu termoviziune, OZN-ul părea să aibă o temperatură mai ridicată decât zona din jurul său (fiind de culoare „negru cald”), deși un „mesaj de eroare” roșu afișat pe ecranul de control al dronei lasă detalii-cheie neelucidate, conform experților.

Această întâmplare reprezintă cel mai recent caz de observație a unui OZN deasupra teritoriului ucrainean devastat de război, alimentând speculațiile privind existența acestor obiecte aeriene misterioase.

ADVERTISEMENT

Deși încă neidentificat, obiectul aeronautic prezintă o similitudine izbitoare cu „Fantoma Bagdadului”, un obiect subțire și cilindric observat deasupra Irakului în mai 2022 de către o dronă Reaper a Forțelor Aeriene americane, echipată cu o cameră cu infraroșu. Un membru al Batalionului 406 afirmă că obiectul este „cu siguranță un OZN”.

„Rămâne pe loc, pe ecran. Măriți mai mult’, continuă să dezbată miliatarii ucraineni.

— Stă pe loc, vezi?”

Această conversație, purtată în limba ucraineană, a fost tradusă și confirmată de mai mulți specialiști care au analizat înregistrările pentru publicația DailyMail. În ultimele cadre ale clipului, un membru al batalionului sugerează în glumă că ar trebui să „îl lovească” cu drona de două kilograme.

ADVERTISEMENT

Vehiculele dotate cu inteligență artificială pentru Ucraina

Mai mulți aliați ai Kievului au în plan să trimită în Ucraina drone dotate cu inteligență artificială, care pot ataca simultan, practic într-un „roi” armata lui Putin. Aceste drone ar putea fi livrate Ucrainei în câteva luni, dar există și avertismente că acest termen ar putea să fie întârziat, conform Bloomberg.

Planificatorii militari occidentali care dezvoltă această tehnologie consideră că aceasta ar putea permite Ucrainei să submineze anumite poziții rusești cu ajutorul vehiculelor aeriene fără pilot, susțin surse care au cerut să rămână anonime, având în vedere natura sensibilă a subiectului.

ADVERTISEMENT

Utilizarea dronelor a devenit din ce în ce mai importantă în conflictul dintre Rusia și Ucraina, pe măsură ce acesta se apropie de doi ani de la debut, iar în întreaga lume are loc o cursă pentru dezvoltarea de noi tehnologii care ar putea redefini viitorul războiului. Rusia își intensifică producția internă de drone de luptă pentru a susține invazia și a primit cantități semnificative de la aliatul său Iran.

 

ADVERTISEMENT