News

Obuze pentru Ucraina. SUA și UE merg pe drumuri diferite. Aprovizionările Kievului scad în favoarea Israelului

SUA și UE au abordări diferite în cursa livrării obuzelor pentru Ucraina. Războiul dintre Israel și Hamas deturnează muniția pentru Kiev
29.11.2023 | 17:17
Obuze pentru Ucraina SUA si UE merg pe drumuri diferite Aprovizionarile Kievului scad in favoarea Israelului
Aliații Ucrainei doresc creșterea producției de muniții pentru Kiev dar rezultatele diferă / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După un an de eforturi pentru a stimula producția de muniții de artilerie pentru Ucraina, Statele Unite și Europa au rezultate radical diferite. Succesul Pentagonului ar putea eșua din cauza diviziunilor în Congres privind ajutorul Kievului, în timp ce companiile private din Europa așteaptă comenzi și contracte ferme.

„Există o cerere clară”

Statele Unite și-au mărit producția de proiectile de artilerie de calibrul 155 mm mult mai repede decât se prevăzuse inițial și intenționează să o crească și mai mult – dacă Congresul va reuși să adopte un buget pentru anul fiscal, negocieri care durează de aproape două luni. Europa s-a mișcat mai încet decât și-a propus, împiedicată de natura concentrată pe consens a NATO și a UE.

ADVERTISEMENT

Și, într-o întorsătură care contrazice reputația Europei în ceea ce privește întreprinderile de stat, dilema sa este stabilită de condițiile pieței, în timp ce progresul SUA este posibil datorită controlului statului asupra producției de muniții.

Este „un fel de întrebare de tipul oul sau găina”, a declarat ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, în timpul unei vizite recente la Washington, D.C. Oficialii din industrie, a spus Pevkur, spun: „Vă rugăm să ne dați contracte și apoi putem produce”. „Există o cerere clară. Începeți să vă măriți producția”.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește partea americană, producția s-a dublat în decurs de un an de la lansarea unui program de producție de urgență, în mare parte pentru că armata deține instalațiile care fabrică obuzele. „Armata americană are o pârghie destul de directă pentru a crește producția de muniție de bază, cum ar fi proiectilele de artilerie de calibrul 155 mm”, a declarat Rafael Loss, expert european în domeniul apărării în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe.

Creșterea producției lunare

Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, armata producea aproximativ 14.000 de proiectile de 155 mm pe lună în uzine de muniții deținute de guvern și operate de contractanți. În decembrie 2022, secretarul armatei, Christine Wormuth, a declarat că armata dorește să crească producția la 20.000 de obuze pe lună până în primăvară și la 40.000 de obuze pe lună până în 2025, scrie Defense One.

ADVERTISEMENT

În martie, subsecretarul armatei, Gabe Camarillo, a mărit ușor ținta propusă, anunțând că intenționează să producă 24.000 de proiectile pe lună până la sfârșitul anului. Armata a atins ținta devreme, apoi a depășit-o, producând 28.000 de obuze în octombrie. Cel puțin o parte din aceste proiectile au plecat direct spre Ucraina, a declarat secretarul pentru achiziții al armatei, Doug Bush, în cadrul unei mese rotunde cu presa în noiembrie. El a refuzat să spună exact câte.

Bush a declarat că armata își propune acum să crească producția lunară la 36.000 până în martie, 60.000 până în septembrie, 70.000-80.000 la începutul anului 2025 și 100.000 până la sfârșitul anului calendaristic 2025 – de două ori și jumătate mai mult decât obiectivul de un an al lui Wormuth.

ADVERTISEMENT

Frâne în Congres

Ca parte a acestui efort, armata a adăugat echipe, a cumpărat roboți și și-a extins fabricile de muniție, a declarat Bush.  Investiția armatei a fost, de asemenea, ieftină în raport cu alte programe militare, unde 3 milioane de dolari poate fi considerat un preț ieftin pentru anumite arme avansate, cum ar fi rachetele hipersonice.

Armata și-a finanțat creșterea planificată inițial de la 14.000 la 24.000 de obuze cu 1,45 miliarde de dolari. În noiembrie, a anunțat o suplimentare de 1,5 miliarde de dolari. În noiembrie, Bush a declarat că armata se baza pe faptul că Congresul va aproba 3,1 miliarde de dolari pentru acest efort într-o lege suplimentară de finanțare pentru 2024.

Congresul, care nu a acceptat încă să finanțeze guvernul după luna ianuarie, ar putea să nu ia în considerare proiectul de lege până când nu va fi adoptată o rezoluție de finanțare mai lungă. Între timp, republicanii din Camera Reprezentanților au devenit din ce în ce mai reticenți față de finanțarea Ucrainei.  Fără acești bani, armata nu își va atinge obiectivul de a produce 100.000 de proiectile de 155 mm până la sfârșitul anului 2025, a declarat Bush.

Situația în Uniunea Europeană

Țările Uniunii Europene au început cu un avans, producând aproximativ 230.000 de obuze de 155 mm pe an – cu aproximativ o treime mai mult decât SUA. UE are, de asemenea, un record recent mai bun în ceea ce privește aprobarea planurilor anuale de cheltuieli.

Până în februarie 2023, producția europeană era de 300.000 de proiectile pe an, potrivit oficialilor estonieni din domeniul apărării. Până în noiembrie, capacitatea a crescut din nou, deși evaluările diferă. Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a sugerat că Europa ar putea produce acum aproximativ 400.000 de proiectile pe an. Hanno, vorbind la o masă rotundă cu presa, luna aceasta, a estimat cifra între 600.000 și 700.000 – și a spus că se va ajunge la un milion de proiectile în 2024.

În martie, UE a anunțat că va cheltui 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) pentru a trimite un milion de obuze de 155 mm Ucrainei în decurs de un an. Banii sunt împărțiți între plata țărilor pentru a trimite în Ucraina obuze stocate și achiziționarea de obuze noi de la membrii UE și din Norvegia în cadrul unui program de achiziții comune.

Dar UE nu își va atinge obiectivul în acest an, a confirmat recent ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. În septembrie, oficialul estonian din domeniul apărării, Kusti Salm, a declarat că planul va fi probabil îndeplinit până la jumătatea anului 2024. Iar pe termen lung, a spus Pevkur, vor fi necesare chiar mai multe obuze – pentru a completa stocurile, pentru a sprijini planurile regionale ale NATO și pentru a menține Ucraina în luptă. „Estimarea mea este că trebuie să producem în următorii zece ani în jur de trei milioane de proiectile pe an”, a declarat ministrul estonian.

Prețul obuzelor a crescut de patru ori

NATO, a cărei agenție de achiziții proprii urmărește, de asemenea, achiziționarea mai multor proiectile de 155 mm, constată că prețurile au crescut de patru ori. În octombrie, amiralul Rob Bauer (șeful Comitetului Militar al NATO), a declarat că prețul pentru un proiectil de 155 mm a crescut de la 2.000 de euro (2.171 de dolari) la începutul invaziei la scară largă a Rusiei la 8.000 de euro (8.489,60 de dolari).

Pentru comparație, SUA plătesc în prezent 3.000 de dolari pentru cele mai moderne obuze, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei. Acest preț include încărcătura, detonatorul și corpul obuzului. Spre deosebire de SUA, producția europeană de obuze de 155 mm este în principal în mâinile pieței comerciale. Acest lucru înseamnă că țările europene pot stimula creșterea producției prin achiziții, dar nu pot ordona fabricilor să investească în automatizare, să dubleze turele sau să construiască noi fabrici, așa cum au făcut-o SUA.

„Nu există nici un guvern care să poată ordona industriei să producă mai mult, trebuie să facă comenzi prin contracte”, a declarat Rafael Loss. În privința lor, firmele europene producătoare de muniții au puține posibilități de a strânge bani din buzunare private, datorită reglementărilor privind băncile și producătorii de armament, a spus Loss. Prin urmare, acestea au probleme în a crește producția doar sperând la comenzi mai mari.

„Interese personale și inerție”

Unele țări au comandat mai multe muniții. Germania și Olanda au bugetat în această săptămână un ajutor militar suplimentar de miliarde de dolari pentru Ucraina. Cu toate acestea, cheltuielile generale pentru apărare în întreaga Europă rămân slabe.

Nici țările europene nu sunt probabil dispuse să cedeze controlul și să se unească pentru a crea o organizație supranațională pentru producția de muniții, a declarat Nick Witney, care a fost primul director executiv al Agenției de Apărare a UE. Țările vor argumenta că „este o problemă de responsabilitate democratică în ceea ce privește modul în care sunt cheltuite bugetele naționale de apărare”, a declarat Witney. „De cele mai multe ori, este de fapt o problemă de protecționism, interese personale și inerție”.

„Insistăm foarte mult” pentru ca națiunile europene să își mărească bugetele de apărare, a spus Pevkur. „Cea mai mare provocare și cel mai mare obstacol este foarte simplu – aveți nevoie de noi fonduri”.

Războiul din Gaza a deturnat munițiile

Anterior, Ucraina a înregistrat o scădere a livrărilor de obuze vitale de 155 mm,  de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, chiar dacă parlamentarii ucraineni avertizează asupra unei penurii periculoase de muniție pe linia frontului. „Livrările noastre au scăzut. Asta-i viața și este normal, deoarece toată lumea luptă pentru supraviețuire”, a declarat luna aceasta, la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, reporterilor.

Stocurile americane de obuze de 155 mm care erau destinate inițial Ucrainei sunt acum trimise în Israel, a relatat Axios. Numărul de proiectile era de „zeci de mii”, potrivit Axios, adică aproape de ratele lunare de producție americane.

Statele Unite au livrat peste două milioane de obuze de 155 mm Ucrainei în cursul anul și celor opt luni de la invazia Rusiei din 2022. Aceasta a mai mult decât dublat producția de obuze, trecând de la 12.000 pe lună înainte de invazia Rusiei la 28.000 în prezent. Membrii UE și-au golit, de asemenea, stocurile, iar UE în ansamblu a lansat un plan de furnizare a unui milion de proiectile de 155 mm între martie 2023 și martie 2024.

În ciuda efortului, însă, muniția s-a dovedit a fi limitată. Ucraina folosește 240.000 de proiectile pe lună, o cifră mult mai mare decât ratele de producție lunare ale SUA. Trupele ucrainene raportează în mod regulat penurii de muniție pe toate liniile de front, chiar și în zonele fierbinți precum estul țării.

„Situația este dificilă”

Între timp, anunțul lui Zelenski privind o reducere a livrărilor americane vine într-un moment deosebit de dificil pentru Ucraina, în timp ce Rusia își intensifică atacurile în apropiere de Avdiivka, un oraș din estul Ucrainei, unde luptele intense seamănă cu cele din Bahmut din iarna trecută.

„Situația este destul de dificilă”, a declarat parlamentarul ucrainean Yehor Cerniev. „Intensitatea bombardamentelor grele din partea noastră este din ce în ce mai mică din cauza lipsei de muniție”, a declarat acesta. Războiul din Fâșia Gaza nu este singurul lucru care încetinește livrarea de arme către Ucraina. Fondul de finanțare aprobat de Congres pentru ajutorul acordat Ucrainei este aproape gol.

Statele Unite sprijină Ucraina în principal prin intermediul unor credite de finanțare suplimentară. Aceste fonduri sunt împărțite în Autoritatea prezidențială de retragere (Presidential Drawdown Authority – PDA), care plătește înlocuirea armelor trimise din depozitele americane în Ucraina, și Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei (Ukraine Security Assistance Initiative – USAI), care cumpără arme nou-nouțe.

USAI și-a epuizat fondurile la jumătatea lunii octombrie, în timp ce PDA mai avea doar 1,6 miliarde de dolari în fonduri neangajate. Liderii din domeniul apărării au făcut presiuni asupra Congresului pentru a aproba mai mult, dar cel puțin unii parlamentari se îndoiesc că se va face ceva în plus.

Între timp, Ucraina trebuie să reziste în fața asalturilor rusești. „Merg des în prima linie”, a declarat Oleksandra Ustinova, care conduce fracțiunea partidului Holos în parlamentul ucrainean. „Mi-e teamă însă să mă duc acolo pentru că oamenii nu au literalmente cu ce să tragă”.

ADVERTISEMENT