News

Thierry Breton, „executorul digital” al UE, descinde în Silicon Valley. Bruxelles dă un ultimatum companiilor BigTech de peste ocean

Thierry Breton, trimisul „digital” al UE, verifică companiile BigTech din SUA. Bruxelles cere respectarea legii europene privind conținutul online.
22.06.2023 | 18:39
Thierry Breton executorul digital al UE descinde in Silicon Valley Bruxelles da un ultimatum companiilor BigTech de peste ocean
Thierry Breton se va întâlni cu principalii actori din sectorul BigTech american / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Thierry Breton, comisarul european însărcinat cu punerea în aplicare a unei noi legi europene privind conținutul online, se va deplasa, joi, la San Francisco, în SUA,  pentru a se asigura că platforme precum Facebook, Instagram și Twitter sunt pregătite să se conformeze acestei legi. În timp ce Elon Musk, de la Twitter, și Mark Zuckerberg, de la Meta, se confruntă pe rețelele de socializare cu privire la o posibilă luptă în cușcă, Breton, care, în calitate de comisar pentru piața internă, supraveghează serviciile UE care reglementează marile tehnologii, începe o călătorie de două zile în California pentru a promova noile norme ale UE.

Reguli pentru conținut ilegal sau dăunător

Thierry Breton, „executorul digital” al UE face această călătorie peste ocean pentru a reaminti marilor companii BigTech americane că trebuie să respecte legislația Uniunii Europene. Legea privind serviciile digitale (Digital Services Act), care va intra în vigoare la sfârșitul lunii august, impune o listă lungă de reguli pentru rețelele sociale, piețele și motoarele de căutare, inclusiv obligația de a acționa „prompt” pentru a elimina orice conținut ilegal sau dăunător imediat ce platforma ia cunoștință de acesta.

ADVERTISEMENT

Thierry Breton urmează să se întâlnească cu Mark Zuckerberg, patronul Meta (Facebook și Instagram), precum și cu Elon Musk, care, de când a preluat conducerea Twitter anul trecut, apără cu orice preț „libertatea de exprimare”, inclusiv atunci când conținutul este ofensator sau alimentează dezinformarea. În luna mai, comisarul european Thierry Breton a sugerat ca platformele în cauză să fie supuse unui „audit în alb” înainte de intrarea în vigoare a textului, fără consecințe în caz de încălcare, pentru a verifica dacă ele respectă într-adevăr noile norme europene, scrie Euractiv.

Elon Musk își ia angajamente

Twitter, care s-a pus în colimatorul Uniunii Europene încă de la preluarea de către controversatul antreprenor Elon Musk, a acceptat deja un astfel de exercițiu, în aprilie. Iar patronul Tesla a subliniat luni, într-un interviu difuzat pe France 2, că rețeaua sa va „respecta legea” menită să combată dezinformarea și ura online.

ADVERTISEMENT

Pe coasta de vest a Statelor Unite, comisarul european Thierry Breton intenționează, de asemenea, să se întâlnească cu Sam Altman, directorul general al OpenAI, start-up-ul din spatele robotului conversațional ChatGPT, care face senzație de la lansarea sa pentru publicul larg la sfârșitul anului 2022. Precum și cu Jensen Huang, patronul Nvidia, producătorul procesoarelor esențiale pentru această nouă tehnologie.

Pactul privind inteligența artificială

Thierry Breton le va prezenta o nouă inițiativă a Comisiei Europene numită „Pactul privind inteligența artificială”, un angajament voluntar și neobligatoriu al firmelor de tehnologie de a respecta anumite principii atunci când dezvoltă tehnologii de inteligență artificială generativă. Pactul ar fi un precursor al Artificial Intelligence Act, o viitoare lege care va crea cerințe de transparență, securitate și supraveghere umană pentru instrumentele de inteligență artificială considerate „cu risc ridicat” și care ar trebui să intre în vigoare în 2025 sau 2026.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană finalizează în prezent un proiect de regulament privind inteligența artificială (IA), care ar putea avea un impact considerabil asupra marilor companii digitale. Mark Zuckerberg a zburat deja la Bruxelles la începutul acestei săptămâni pentru a discuta o altă inițiativă privind IA, Codul de conduită, cu vicepreședintele executive pentru UE digitală, Margrethe Vestager.

Thierry Breton, „executorul” BigTech

Politicianul francez Thierry Breton s-a descris anterior pentru Politico drept „executorul” care reprezintă „voința statului și a poporului”. El a declarat înaintea călătoriei sale că „toate companiile care își desfășoară activitatea în Europa, inclusiv firmele americane, vor trebui să aplice în curând noile noastre reguli privind inteligența artificială, platformele online și datele, peste tot în Europa”, adăugând că se află pe coasta de vest a SUA pentru a „ajuta firmele de tehnologie din SUA să se pregătească pentru acest lucru”.

ADVERTISEMENT

La rândul său, DSA este unul dintre cele mai ambițioase acte legislative de control al conținutului online de la apariția rețelelor de socializare, cu obligații semnificative. Pentru a se conforma, Twitter, Meta, TikTok și alte platforme vor trebui să investească masiv în angajați și în tehnologii dedicate. Acest lucru vine în condițiile în care mai mulți jucători importanți din sector tocmai au făcut concedieri masive, inclusiv în cadrul echipelor lor de moderare.

19 platforme, supuse controalelor

O serie de mari companii de tehnologie, inclusiv Twitter, Facebook și Instagram de la Meta, YouTube și TikTok de la Google, vor trebui să respecte noile obligații legale pentru a lua măsuri împotriva unor aspecte precum dezinformarea, hărțuirea cibernetică și amenințările la adresa sănătății și siguranței publice, până în toamnă. Până la sfârșitul lunii august, aceste așa-numite platforme online foarte mari (cu peste 45 de milioane de utilizatori în UE) trebuie să predea Comisiei o primă evaluare detaliată a riscurilor majore pe care le prezintă pentru utilizatori.

În aprilie, Bruxelles a dezvăluit o listă de 19 platforme online foarte mari și motoare de căutare care vor fi supuse unor controale mai stricte începând cu 25 august. La fel ca și normele europene privind protecția datelor (RGPD), DSA ar putea deveni un punct de referință în întreaga lume, în condițiile în care multe guverne se străduiesc să găsească modalități de a ține în frâu excesele rețelelor sociale.

„Cine va fi vizat și de ce?”

„Totul se va rezuma la prima punere în aplicare a legii”, spune Yoel Roth, fost șef al securității la Twitter și în prezent cercetător la Universitatea California, Berkeley. ”Cine va fi vizat și de ce?”, a întrebat el pentru AFP. „Cred că fostul meu angajator este o țintă ușoară, dar cum ar arăta o astfel sancțiune?”. Pentru Yoel Roth, principala provocare pentru platforme va fi reprezentată de normele privind transparența, noua lege impunându-le să acorde autorităților și cercetătorilor un acces fără precedent la deciziile lor de moderare a conținutului.

Deocamdată, Meta a restricționat drastic accesul la aceste date după scandalul Cambridge Analytica, în timp ce Twitter și Reddit au introdus taxe ridicate care probabil îi vor descuraja pe unii cercetători. De asemenea, DSA acordă mai multe drepturi utilizatorilor care consideră că au fost cenzurați pe nedrept. Platformele ar putea fi amendate cu până la 6% din cifra lor de afaceri globală pentru nerespectare, sau chiar interzise în mod categoric în Europa pentru încălcări repetate.

Dar, odată cu apropierea termenului limită al DSA, Comisia se confruntă cu propriile obstacole. O echipă de aproximativ 150 de specialiști însărcinați de caz și cercetători de date se grăbește să se pregătească pentru a aplica o lege netestată și fără precedent. Și, la fel ca în cazul altor legi europene privind concurența și tehnologia, se așteaptă ca armata de avocați a Big Tech să conteste în instanță aplicarea legii de către UE.

 

ADVERTISEMENT
Tags: